Yle seurasi: Yhdysvalloissa pörssit avautuivat vahvaan nousuun – Osakekurssit ovat sahanneet edestakaisin ja epävarmuus markkinoilla jatkuu

Osakekurssien sahailu on jatkunut koko päivän, vaikka suuria muutoksia ei ole koettukaan. Euroopassa pörssit kipusivat lopulta voiton puolelle.

Japanin pörssissä seurattiin presidenttikisan ääntenlaskentaa keskiviikkona. Kuva: KIMIMAsa Mayama / EPA

Yhdysvalloissa osakkeet kallistuivat kautta linjan keskiviikkona markkinoiden auetessa.

Pörssi- ja valuuttamarkkinoilla odotetaan silti edelleen kiivaasti selkeitä merkkejä siitä, kumpi ehdokkaista voittaa Yhdysvaltain presidenttikisan. Epävarmuuden arvioidaan jatkuvan.

Yhtä kiivaasti pääehdokkaiden voitosta lyödään vetoa lukuisilla vedonlyöntisivustoilla. Kertoimet ehdokkaiden puolesta tai vastaan vaihtuvat tiuhaan tahtiin.

Keskiviikkona päivällä useimmat sivustot näyttivät uskovan kertoimien perusteella enemmän Donald Trumpin kuin Joe Bidenin voittoon. Myöhemmin taas tilanne tuntui kääntyneen täysin toisin päin.

Jatkokautta Yhdysvaltain presidenttinä tavoittelevan Trumpin uhkaus pyytää korkeinta oikeutta puuttumaan ääntenlaskentaan syö tunnelmaa rahoitusmarkkinoilla, arvioi Nordean pääekonomisti Tuuli Koivu STT:lle.

Koivu sanoo STT:lle, että mitä kauemmin epävarmuus vaalituloksesta ja sitä kautta talousmahdin suunnasta velloo, sitä enemmän se latistaa markkinoiden tunnelmaa.

– Ei se tietysti ollut mikään hirveä yllätys. Tätä on pelätty ja Trump ei ensimmäistä kertaa sanonut, että se tapahtuu.

Euroopan pörssit kipusivat voitolle

Aamulla Helsingin pörssi avautui parin prosentin laskuun, kun Yhdysvaltain presidenttikisan tilanne oli yhä epäselvä.

Myöhemmin Helsingissä kurssit käväisivät plussalla, mutta painuivat taas aika pian pakkaselle, noustakseen jälleen plussalle.

Lopulta Helsingin pörssi oli sulkeutuessaan 1 prosenttia plussalla.

Myös muualla Euroopassa osakemarkkinat avautuivat keskiviikkona laskuun.

Lontoon pörssin pääindeksi FTSE 100 laski avautuessaan 0,6 prosentilla. Frankfurtin DAX 30 oli 1,6 prosentin laskussa, Pariisin CAC 40 oli 0,9 prosenttia miinuksella. Iltaan mennessä ne kaikki kuitenkin nousivat vielä plussan puolelle.

Välittäjä työskentelee Frankfurtin pörssissä. Frankfurtin DAX 30 -indeksi oli avautuessaan 1,6 prosentin laskussa. Kuva: Maximilian Von Lachner / EPA

Kumpi vain tulos riittää markkinoille

Nordean päästrategi Antti Saari kommmentoi, että markkinoille näyttäisi kumpi vain tulos riittävän, kunhan joku tulos saadaan. Aamulla pörssifutuurit liikkuivat Trumpin suuntaan kovan heilunnan saattelemina.

Saaren mukaan aktiivinen kaupankävijä voi hyötyä nopeista markkinaliikkeistä virallista vaalitulosta odotellessa. Pidempiaikainen sijoittaja voi niin ikään yrittää hyödyntää markkinoiden mahdollisia heikkoja hetkiä ostotilaisuuksina, jos on nopea liikkeissään.

– Muilta osin vaalituloksen perässä ei kannata tehdä muutoksia sijoitussalkkuun, vaan pitää osakkeet pienessä ylipainossa. Ylipäätään markkinoiden kehityksen kannalta vähänkään pidemmällä tähtäimellä käsillä oleva suhdannekäänne on Yhdysvaltain presidentinvalintaa merkityksellisempi, Saari sanoo.

Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich sanoo puolestaan, että useimmat vaaliasiantuntijat uskovat edelleen Bidenin voittoon, mutta vedonlyöjät eivät.

– Neljä vuotta sitten vedonlyöjät olivat lopulta oikeassa, von Gerich huomauttaa. Hän uskoo epävarmuuden jatkuvan pitkään, ja kurssit sahailevat edestakaisin.

Myöhemmin keskiviikkona Jan von Gerich kirjoitti blogissaan, että epävarmuus vaalituloksesta rasittaa markkinanäkymiä, kunnes tulos on selvä, missä voi pahimmassa tapauksessa kestää jopa viikkoja. Vaalien valitsijamiesten pitää äänestää presidentistä 14. joulukuuta.

– Vuonna 2000 vaalien voittaja oli selvillä vasta reilun kuukauden päästä vaalipäivästä korkeimman oikeuden päätöksen jälkeen. Tuona ajanjaksona USA:n osakemarkkinat laskivat lähes 5%, dollari heikentyi ja turvasatamakysyntä painoi USA:n 10-vuotista valtionlainakorkoa alaspäin yli 50 korkopisteellä. Monessa mielessä epävarmuus voi tällä kertaa nousta vielä huomattavasti suuremmaksi, hän kirjoitti.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.