1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Laiton uhkaus

Sisäministeri Ohisaloon kohdistuneesta laittomasta uhkauksesta syyte – miehen sometilillä vihamielisiä kommentteja poliitikoista

Sosiaalisessa mediassa julkaistujen uhkaavien viestien kirjoittamisesta epäilty mies on vangittuna.

Laiton uhkaus
Maria Ohisalo
Sisäministeri Maria Ohisalon (vihr.) uhkauksesta epäilty mies kiistää syytteen.Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Syyttäjä on nostanut syytteen sisäministeri Maria Ohisaloon (vihr.) kohdistuneesta laittomasta uhkauksesta. Kyse on sosiaalisessa mediassa julkaistuista viesteistä.

Syyte on nostettu vuonna 1990 syntynyttä Helsingissä asuvaa miestä vastaan. Epäilty on vangittuna. Hän on poliisitutkinnassa kiistänyt syyllistyneensä asiassa rikokseen.

Ohisalo kirjoittaa Twitterissä saaneensa uhkauksia, joista poliisi on kirjannut rikosilmoituksen. Ohisalo kertoo antaneensa asiasta poliisille lausunnon ja kirjoittaa, ettei toistaiseksi kommentoi asiaa enempää.

Epäilty rikos on tapahtunut tämän vuoden lokakuussa.

Syyttäjän haastehakemus ei ole vielä julkinen. Se tulee julkiseksi oikeudenkäynnissä, joka järjestetään Helsingin käräjäoikeudessa 17. marraskuuta.

Syytetyn Facebook-tilillä vihamielisiä kommmentteja

Miehen nimellä löytyvällä Facebook-tilillä on julkaistu muun muassa poliitikko- ja poliisivihamielisiä kommentteja.

Yhdessä tänä vuonna kirjoitetussa julkaisussa mies riemuitsee kansalaistottelemattomuudesta ja protesteista ja sanoo odottavansa päivää, jolloin "joku puhemies" viedään väkisin ulos eduskunnan salista.

Toisessa julkaisussa mies on jakanut uutisen Yhdysvalloissa olleista mellakoista ja kirjoittaa toivovansa Suomeen vastaavia tapahtumia sekä sitä, että saisi lukea lehdistä poliisilaitoksille tehdyistä iskuista.

Mies tuomittiin lokakuussa neljän kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen lähisuhdeväkivaltajutussa.

Pahoinpitely tapahtui syksyllä 2017 Helsingissä. Tuomio ei ole lainvoimainen.

Myös Soini ja Stubb rikosten kohteina ministerikausillaan

Viime vuosien aikana myös Timo Soini (sin.) ja Alexander Stubb (kok.) ovat ministerinä toimiessaan joutuneet uhkaavien tekojen kohteiksi.

Ulkoministerinä toiminut Soini oli tapaamassa äänestäjiä Vantaalla Korson maalaismarkkinoilla maaliskuussa 2019, kun keski-ikäinen mies yritti lyödä häntä muovipullolla.

Syyttäjä on nostanut syytteen Soiniin kohdistuneesta pahoinpitelyn yrityksestä.

Epäilty teki myös vastarintaa Soinin turvamiehinä toimineita poliiseja vastaan. Tältä osin nostettiin syytteet viranomaisen väkivaltaisesta vastustamisesta ja kahdesta pahoinpitelystä.

Epäilty on kiistänyt syyllistyneensä rikoksiin. Syytteitä on määrä käsitellä käräjäoikeudessa tammikuussa.

Valtiovarainministerinä toimineen Stubbin kodin ikkunoita ammuttiin ilmakiväärillä elokuussa 2016. Kaksi miestä myös kivitti talon ikkunoita ja ulko-ovea.

Toinen miehistä tuomittiin sittemmin Espoon käräjäoikeudessa puolen vuoden ehdolliseen vankeuteen muun muassa törkeästä kotirauhan rikkomisesta. Toinen epäillyistä kuoli ennen kuin jutun poliisitutkinta saatiin päätökseen.

Lisäksi Stubbin päälle heitettiin kolajuomaa Tampereella vuonna 2015, kun hän vieraili paikallisessa kauppakeskuksessa.

Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi tekijän sakkorangaistukseen kunnianloukkauksesta ja lievästä vahingonteosta.

Juttuun lisätty klo 13.37 tietoja miehen Facebook-julkaisuista, aiemmasta rikostaustasta sekä Timo Soiniin ja Alexander Stubbiin kohdistuneista rikoksista heidän ministerikausillaan.

Lue myös:

Vainoaminen laajeni parisuhteista someen – Oikeuskäytäntö linjaa nyt, miten laki taipuu somevainon suitsimiseen

Psykoottinen pistoolimies ministeriössä, puukkomiehiä ja kaasuhyökkäys: Suomessa poliitikkojen kimppuun on hyökätty sodan jälkeen vain muutaman kerran

Lue seuraavaksi