Hyppää sisältöön

Etiopian sisäiset levottomuudet kärjistymässä – Tigrayn alueelle julistettiin poikkeustila, armeija määrättiin alueelle

Keskushallinnon ja pohjoisen alueen suhteet ovat kiristyneet syyskuusta lähtien.

Etiopian pääministeri Abiy Ahmed osallistui Ystävyyden aukio -nimisen alueen vihkijäisiin 10. syyskuuta 2020 Etiopian pääkaupungissa Addis Abebassa. Kuva: AOP

Etiopia ilmoitti keskiviikkona aloittavansa armeijaoperaation maan pohjoisosassa sijaitsevan Tigrayn alueella. Pääministeri Abiy Ahmed syyttää Tigrayn aluejohtoa hallinnon joukkojen kimppuun hyökkäämisestä.

Keskushallinnon ja pohjoisen alueen suhteet kärjistyivät syyskuussa, kun Tigrayssa järjestettiin paikallisvaalit vastoin hallituksen määräyksiä.

Juopa osapuolien välillä on syventynyt siitä lähtien. Viime päivinä molemmat osapuolet ovat syyttäneet toisiaan juonittelusta konfliktin aikaansaamiseksi, kertoo uutistoimisto Reuters.

Keskiviikkona pääministeri Abiy Ahmedin tiedottaja Billene Seyoum kertoi Reutersille, että Tigrayn alueella on alkanut sotilasoperaatio, mutta hän ei täsmentänyt, millainen operaatio on kyseessä.

Keskushallinto julisti keskiviikkona Tigrayn alueelle poikkeustilan. Pääministerin kanslian mukaan tilannetta valvomaan lähetetään asevoimien päällikkö.

Hallituksen lausunnon mukaan Tigrayn alueella toimiva TPLF-vapausrintama yritti varastaa aiemmin tänään tykistöä ja muita tarvikkeita keskushallinnon joukoilta.

– Viimeinen punainen viiva on ylitetty tänä aamuna, ja tästä syystä keskushallinto on pakotettu sotilaalliseen vastakkainasetteluun, sanotaan pääministerin kanslian lausunnossa uutistoimisto Reutersin mukaan.

Tigrayn aluejohdon mukaan osa alueelle sijoitetuista hallinnon joukoista olisi loikannut sen riveihin, mutta keskushallinto kiistää nämä tiedot.

Vuonna 2019 Nobelin rauhanpalkinnolla palkittua Ahmedia on syytetty itsevaltaisista otteista ja poliittisten vastustajien hiljentämisestä, kirjoittaa Britannian yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun).

Hän nousi maan pääministeriksi vuonna 2018.

Lue myös:

Suurpadon rakentanut Etiopia syyttää Yhdysvaltoja "sodan lietsomisesta" – 4 kysymystä ja vastausta vesiriidasta, joka kiristää välejä Niilillä

Viime vuoden rauhannobelisti Abiy Ahmedilla on täysi työ pitää Etiopian sisäiset levottomuudet kurissa - rauha Eritrean kanssa on pitänyt

Rauhannobelistin johtamassa Etiopiassa sotilaat teloittavat ja kiduttavat, sanoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty