1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuurikeskukset

Pyhtään vanhasta kunnanvirastosta on kuoriutumassa kulttuuritalo – aiotaan avata ensi kesänä

Pyhtään kunta teki kaupat entisestä kunnantalosta tällä viikolla.

kulttuurikeskukset
Pyhtään entinen kunnantalo
Alkuperäinen virastotalo on rakennettu vuonna 1924.Kiira Ikävalko / Yle

Kaikki lähti siitä, kun pyhtääläinen sopraanolaulaja Emilia Vesalainen-Pellas otti yhteyttä Pyhtään kuntaan ja kyseli tiloja laulutuntien pitämiseen.

Hänelle ehdotettiin vanhaa kunnantaloa testikäyttöön. Kunnantalo oli jäänyt tyhjilleen vuoden 2020 alussa, jolloin virasto muutti uusiin tiloihin Huutjärven rannalle rakennettuun kerrostaloon.

Kunnalla ei ollut enää käyttöä rakennukselle, joten se oli päätetty laittaa myyntiin.

Lue lisää: Pyhtään kunnanvirasto muuttaa "Suomen moderneimpiin" tiloihin – Pyhtäänlinnassa on tilaa myös asunnoille ja ravintolalle

Laulutunnit alkoivat viime kesänä. Vesalainen-Pallas innostui paikasta sen verran, että piti vanhaa kunnanvirastoa sopivana myös laululeirien järjestämiseen. Tiloja alettiin miettiä laajemminkin musiikkialan käyttöön, ja näin idea kulttuuritalosta rupesi jalostumaan.

Idea poiki uuden yhtiön

Kunnanjohtaja Jouni Eho otti yhteyttä kulttuurialan monitoimimieheen Vesa Ristimäkeen. Hän on tapahtumatuottaja, konserttipromoottori ja tapahtuma-alan konsultti, joka toimii myös Hassisen kone -yhtyeen agenttina ja ohjelmamyyjänä.

Viime aikoina Ristimäki on ollut kehittämässä muun muassa Kotkan tapahtumakeskuksen konseptia ja liiketoimintasuunnitelmaa. Kunnanjohtaja Jouni Eho oli tutustunut Ristimäkeen tätä kautta edellisen työnantajan kehittämisyhtiö Cursorin palveluksessa.

– Ajelin tästä ohi monta kertaa ja kunnanjohtajan pyynnöstä tulin kurkistelemaan tätä taloa. Sitten kipinä syttyi ja alkoi mietityttää, mitä kaikkea tästä hulluudesta saadaan aikaan, Ristimäki kertoo.

Mukaan tulivat kulttuurituottaja Netta Norro, joka vastaa Suomen suurimman luovan alan osuuskunnan Lilithin kehittämisestä ja viestinnästä sekä osittain pyhtääläinen, mutta pääasiassa Sveitsissä asuva Juha Tolonen, joka työskentelee rahoitusalalla ja soitinyrittäjänä.

Kolmikko perusti Pyhtään kulttuuritalo Oy:n.

Sopraanolaulaja Emilia Vesalainen-Pellas aikoo jatkaa tiloissa laulunopettamista. Kulttuuritalon toimintaan on ilmoittautunut myös kymmenkunta muuta ihmistä ja yhdistystä eri taiteen aloilta.

Jouni Eho, Vesa Ristimäki, Netta Norro ja Emilia Vesalainen-Pellas talon portailla
Vanhan kunnanviraston portailla Pyhtään kunnanjohtaja Jouni Eho, Pyhtään kulttuuritalo Oy:n Vesa Ristimäki ja Netta Norro sekä laulunopettaja Emilia Vesalainen-Pellas.Kiira Ikävalko / Yle

Kauppa syntyi

Tällä viikolla kunta teki kaupat Pyhtään kulttuuritalo Oy:n kanssa entisestä kunnantalosta, joka vaihtoi omistajaa 32 500 eurolla.

Kauppa on ehdollinen ja edellyttää sitä, että Pyhtään kulttuuritalo Oy saa hankkeelle hakemansa kehittämisrahoituksen. Lopullinen rahoituspäätös ratkeaa loppuvuoden aikana. Kauppaan sisältyy lähes 5 500 neliön kokoinen tontti.

Vaikka kauppa ei ole saanut vielä lopullista sinettiä, ensi kesälle on jo suunniteltu esimerkiksi jazz-, blues- ja pop-tapahtumia sekä festivaaliohjelmaa lapsille. Koko ohjelmistoa ei ole vielä kuitenkaan lyöty lukkoon. Kulttuuritalon promoottori Vesa Ristimäki toivookin yhteydenottoja lähiseudun asukkailta.

– Vuoden vaihteeseen asti kaikilla on mahdollisuus ottaa yhteyttä ja kertoa, mitä kaikkea mielenkiintoista sisältöä voitaisiin tehdä. Näin voi vaikuttaa lopputulokseen, Ristimäki kertoo.

Osapuolet allekirjoittavat kauppasopimusta
Kauppasopimus allekirjoitettiin keskiviikkona. Kuvassa kiinteistönvälittäjä Anne Vastamäki, Vesa Ristimäki, Jouni Eho ja Netta Norro.Kiira Ikävalko / Yle

Talo käyttöön ensi kesänä

Entistä kunnantaloa aiotaan remontoida kulttuuritoimintaan sopivaksi. Ristimäen mukaan talosta aiotaan kuoria virastomaisuutta pois.

– Kaivamme ehkä vanhan osan seinää ja arkkitehtuuria esiin ja varmaan lattioille tehdään jotain, Ristimäki sanoo ja viittaa viraston muovimattolattiaan.

Tarkoituksena on saada uusi kulttuuritalo käyttöön kesäkuun alussa, jolloin taloon on tulossa tapahtumien lisäksi kahvila ja galleria.

Vesa Ristimäki kertoo olleensa järjestämässä 30 vuoden aikana noin 3 000 tapahtumaa. Hän uskoo, että pitkä kokemus helpottaa sitä, että Pyhtäälle saadaan kiinnostavia artisteja.

Toisaalta Ristimäki huomauttaa, että taiteen ja kulttuurin ala pitää sisällään paljon muutakin kuin rock-konsertteja, tanssiesityksiä, oopperaa, teatteria tai kuvataidetta.

– Meillä voisi olla vaikka perinnetaitojen opetusta, jossa seniorit opettavat esimerkiksi pärekaton tekemistä nuorille, Vesa Ristimäki ehdottaa.

Lue seuraavaksi