1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. rajavalvonta

Lapin rajavartiosto tutkii epäiltyä alueloukkausta Inarissa: norjalainen sotilas kävi muutamia metrejä Suomen puolella

Mistään kovin vakavasta ei ole kyse, sanoo everstiluutnantti Janne Kurvinen Lapin rajavartiostosta.

Rajavartiosto selvittää asiaa yhdessä Norjan viranomaisten kanssa. Kuva: Patrick Holmström / Yle

Lapin rajavartiosto tutkii Inarin kunnan itäosassa epäiltyä alueloukkausta, jossa Norjan asevoimien sotilas ylitti rajan Norjasta Suomeen ja takaisin tiistaina 8. joulukuuta.

Rajavartioston suorittaman tutkinnan perusteella ylitys on tapahtunut jalan, ja sotilas kävi enimmillään muutaman metrin Suomen puolella. Tapaus tuli tietoon Norjan poliisin ilmoituksen perusteella.

– Tutkinta on vielä kesken, mutta mistään hirmu vakavasta tapahtumasta ei ole kyse. Yleensä tällaisissa tilanteissa henkilö on voinut harhautua ja epähuomiossa käydä Suomen puolella, sanoo tutkinnanjohtaja, everstiluutnantti Janne Kurvinen Lapin rajavartiostosta.

Alueloukkauksesta voi saada sakkorangaistuksen tai enimmillään vuoden vankeutta. Rikoslain mukaan syyte voidaan kuitenkin jättää nostamatta ja rangaistus tuomitsematta, jos alueloukkaus on esimerkiksi saatu välittömästi keskeytetyksi. Rajavartiolaitoksen mukaan asian selvittämistä jatketaan yhdessä Norjan viranomaisten kanssa.

Luvattomia rajanylityksiä tai -loukkauksia tapahtuu aika ajoin, mutta Kurvisen mukaan harvoin. Esimerkiksi heinäkuussa Norjan Puolustusvoimat teki ilmoituksen kahdesta suomalaismiehestä, jotka heittelivät kiviä Venäjän rajan yli.

Viime kesänä Rajavartiolaitos puolestaan tutki epäiltyä ilmatilaloukkausta, jossa kaksi venäläishävittäjää loukkasi Suomen ilmatilaa lentämällä minuutin ajan Porvoon edustalla.

Tutkinta kuitenkin lopetettiin, koska esitutkinnan mukaan venäläiset olivat haluttomia selvittämään asiaa ja tutkinnan jatkaminen olisi ollut kallista.