1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Pekka Haavisto

Haavisto-tutkinnan valmistuminen lykkääntyy: Asiantuntijoita kuullaan vielä marraskuun ajan

Eduskunnan koronakaranteenit ovat viivästyttäneet perustuslakivaliokunnan työtä.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) joutuu vielä odottamaan eduskunnan perustuslakivaliokunnan arviota siitä, onko hän toiminut lainvastaisesti al-Holin leirillä olevien suomalaisten kotiuttamisessa. Kuva: Marja Väänänen / Yle

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) joutuu vielä tovin odottamaan perustuslakivaliokunnan tutkinnan lopputulosta.

Perustuslakivaliokunnan piti aloittaa tällä viikolla Haavisto-tutkintaa koskevan mietinnön loppuvalmistelu, mutta tänään valiokunnan kokouksessa päädyttiin vielä jatkamaan asiantuntijakuulemisia.

Valiokunnan jäsenet haluavat lisäselvitystä. Valiokuntaan tulee vielä kuultavaksi eduskunnan oikeusasiamies Petri Jääskeläinen ja eräitä valiokunnan jo kuulemia valtiosääntöoikeuden ja hallinto-oikeuden asiantuntijoita.

Tänään sovitun aikataulun mukaan asiantuntijakuulemiset on tarkoitus saada päätökseen marraskuun aikana.

Perustuslakivaliokunta on jatkanut syksyn aikana ulkoministeri Pekka Haaviston virkatoimen lainmukaisuuden tutkimista.

Haavisto-muistutuksen käsittelyä on viivästyttänyt se, että valiokunta joutui lokakuussa perumaan kokouksia eduskunnassa käynnissä olleiden koronajäljitysten sekä niihin liittyvien karanteenien ja varotoimien vuoksi.

Kymmenen perussuomalaisten, kokoomuksen ja kristillisdemokraatien kansanedustajaa (siirryt toiseen palveluun) teki Haaviston toiminnasta muistutuksen joulukuussa 2019.

Kansanedustajat pyysivät perustuslakivaliokuntaa tutkimaan, onko Haavisto tahallaan tai törkeästä huolimattomuudesta olennaisesti rikkonut ministerin tehtävään kuuluvia velvollisuuksiaan tai menetellyt muutoin virkatoimissaan selvästi lainvastaisesti Pohjois-Syyriassa al-Holin leirillä olevien Suomen kansalaisten tai Suomesta sinne päätyneiden henkilöiden kotiuttamista koskevassa asiassa.

Painostiko Haavisto virkamiestä toimimaan lainvastaisesti?

Ulkoministeri Haaviston tapauksessa on kysymys ennen kaikkea Haaviston toiminnasta ministeriön johdossa.

Haaviston on epäilty painostaneen konsulipäällikkö Pasi Tuomista toimimaan tavalla, jonka Tuominen on kokenut lainvastaiseksi.

Perustuslakivaliokunta kuuli Haavistoa ja Tuomista ensimmäisen kerran tammikuussa 2020. Valiokunnan puheenjohtajan Johanna Ojala-Niemelän (sd.) mukaan Haavistonja Tuomisen valiokunnalle esittämissä lausunnoissa oli edelleen ristiriitaisuuksia.

Ylen tammikuussa 2020 ulkoministeriöstä saama nimitysasiakirja (siirryt toiseen palveluun) on Haaviston ja Tuomisen kiistan keskeinen paperi.

Asiakirjan mukaan ulkoministeri Pekka Haavisto nimitti 22. lokakuuta 2019 erityisedustajan hoitamaan al-Holin leiriläisten asiaa.

Erityisedustajan tehtävänä oli turvata leirin suomalaislasten oikeuksia ja tehdä tarvittavia ratkaisuja, muun muassa konsulilain perusteella. Nimityspaperissa ei ole esittelijää, mutta ratkaisun tekijä on ulkoministeri Pekka Haavisto.

Konsulipäällikkö Pasi Tuomisen mukaan hänet sivuutettiin, koska hänellä oli Haaviston kanssa eri näkemys siitä, millaisia ratkaisuja virkamies voi tehdä.

Nimittämällä erityisedustajan Haavisto otti ulkoministeriön konsulipäälliköltä osan tämän työtehtävistä toiselle henkilölle. Haavisto myös haki konsulipäällikölle seuraajaa, mutta lopulta Tuominen kuitenkin jatkoi tehtävässään.

Haavisto on sanonut konsultoineensa ministeriön ylintä virkamiesjohtoa ja varmistaneensa toimintansa lainmukaisuuden.

Lue myös:

Ulkoministeri Pekka Haaviston al-Holin toimia koskeva esitutkinta on valmistunut

Putositko tyystin kärryiltä Haavisto–al-Hol-jupakassa? Ota homma haltuun nopeasti ja lue tämä juttu