1. yle.fi
  2. Uutiset

Vaasan vaalipiirin kansanedustajat ovat lähdössä isolla joukolla kevään 2021 kuntavaaleihin

Yksikään kyselyyn vastanneista edustajista ei kieltäydy suoralta kädeltä ehdokkuudesta, mutta kolme empii vielä.

kuntavaalit
Äänestyskoppi sisältä vuoden 2000 kuntavaaleissa.
Kuntavaalit käydään on sunnuntaina 18.4.2021. Ennakkoäänestys on kotimaassa 7. - 13.4.2021.YLE / Jukka-Pekka Inkinen

Vaasan vaalipiirin kansanedustajista 12 kertoo jo nyt lähtevänsä ehdolle ensi huhtikuun kuntavaaleissa.

Yle Pohjanmaan ja Yle Kokkolan tekemään kyselyyn vastasi 15 edustajaa. Vaasan vaalipiirissä on 16 kansanedustajaa.

Haluaan osallistua kotikunnan politiikkaan kansanedustajat perustelevat muun muassa sillä, että kotikunnan ääni kuuluisi näin paremmin eduskunnassa. Lisäksi halutaan olla mukana päättämässä kotikunnan lähipalveluista.

"Paikallispolitiikka on kaiken perusta"

Pietarsaaren valtuustossa istuva oikeusministeri ja kansanedustaja Anna-Maja Henriksson (rkp) haluaa puheenjohtajana olla näyttämässä esimerkkiä.

– Paikallispolitiikka on kaiken perusta ja on myös valtuustolle hyvä, että on edustaja, joka myös tuo terveisiä valtiovallan suunnalta ja voi myös olla Helsingin päässä vaikuttamassa asioihin, Henriksson perustelee.

Seinäjokelainen Paula Risikko (kok) pitää tärkeänä, että tietää valtakunnan politiikassa kuntien tilanteesta ja sen, miten mikäkin lakiesitys vaikuttaisi ennenkaikkea kuntien asukkaille.

– Toisaalta pystyn varmistamaan, että lait toimeenpannaan oikein. Pystyn auttamaan monipuolisesti kansalaisia, kuntia ja päätöksentekijöitä, Risikko perustelee kuntapolitiikkaan lähtöä.

Kansanedustaja Janne Sankelo (kok) uskoo, että hänen kokemuksestaan ja yhteyksistään olisi hyötyä Kauhavalle myös jatkossa.

Kuntapolitiikka tulee lähelle

Usean kansanedustajan vastauksissa toistuu se, että kuntapolitiikka tulee ihmisten lähelle.

– Kuntavaalit ovat ihmisen iholla olevat vaalit. Siksi niissä on tärkeää olla mukana, painottaa keskustan seinäjokelaisedustaja Pasi Kivisaari.

– Valtuustotyö on tärkeää ja tukee myös oman alueen viestien viemistä eduskuntaan. Kannustan jokaista lähtemään vaikuttamaan oman kotikuntansa asioihin, sanoo sosialidemokraattien vaasalainen Matias Mäkynen.

Kaustisen valtuustossa istuva perussuomalaisten kansanedustaja Mauri Peltokangas on kertonut lähtevänsä ehdolle Kokkolan valtuustoon, koska muuttaa paikkakunnalle.

Myös ruotsalaisen kansanpuolueen kansanedustaja Joakim Strand tahtoo jatkaa valtuustotyötä Vaasassa.

– Minulla on energiaa ja intohimoa jatkaa Pohjolan energiapääkaupunki Vaasan puolustamista ja kehittämistä, Strand sanoo.

Kolme empii vielä

Kuntavaalien ehdokashakemukset on jätettävä 9. maaliskuuta 2021 mennessä. Kolme vaalipiirin kansanedustajaa ei vielä kertonut asettuuko ehdolle kuntavaaleissa.

Maalahtelainen Mikko Ollikainen (rkp) kertoo, että moni asia vaikuttaa päätökseen.

– Ehdokkuus ja mahdollinen valinta veisi aikaa pois perheeltä. Myös työ Vöyrin kunnanjohtajana vaikuttaa.

Mikäli Ollikainen ei jatkaisi kansanedustajana tämän kauden jälkeen ja palaisi Vöyrin kunnanjohtajaksi, luottamustehtävä Maalahden kunnanvaltuustossa voisi muodostua ongelmaksi. Valtuustokausi jatkuu pari vuotta eduskuntakauden jälkeen vuoteen 2025.

Kauhavalainen keskustan kansanedustaja Antti Kurvinen kertoo tehneensä ratkaisun kuntavaalien osalta, mutta julkistaa sen myöhemmin.

Perussuomalaisten kansanedustaja Juha Mäenpää on aiemmin toiminut Ilmajoen kuntapolitiikassa, mutta ei ollut ehdokkaana edellisissä vaaleissa.

Mäenpää empii ehdokkuuttaan muun muassa siksi, että politiikka on hänen mielestään Ilmajoella likaista. Hän kertoo kuitenkin puolueen painostavan häntä ehdolle.

– Tekisi mieli pysyä erossa kuntapolitiikasta kotipaikkakunnalla. Puolueesta tulee lievää painetta, että saisimme kaikki ehdolle parantamaan vaalitulosta, Mäenpää sanoo.

Keskustan kansanedustaja Mika Lintilä Toholammilta ei vastannut Yle Pohjanmaan ja Yle Kokkolan tekemään kyselyyn.

Lue seuraavaksi: Haluatko tietää, mitä kansanedustajasi on saanut aikaan? Ylen robottijournalisti Voitto raportoi edustajasi toimista kuukausittain

Lue seuraavaksi