1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kipsisakka-allas

Terrafame on ottanut käyttöön uuden kipsisakka-altaan, yhtiön mukaan vanhat altaat ovat täyttymässä

Ympäristölupahakemus, joka sisältää myös kolmannen kipsisakka-altaan käyttöönoton, on ollut vireillä Pohjois-Suomen aluehallintovirastossa syksystä 2017.

Kipsisakka-allas
Kaivosalue pääsy kielletty kyltti.
Terrafame kertoi jo viime viikolla osavuosikatsauksensa yhteydessä, että se varautuu ottamaan kolmannen altaan käyttöön syksyn runsaiden sateiden takia. Kuvistuskuva.Jarmo Nuotio / Yle

Sotkamossa toimiva monimetalliyhtiö Terrafame on ottanut käyttöön uuden kipsisakka-altaan, vaikka sillä ei ole vielä ympäristölupaa. Terrafame (siirryt toiseen palveluun) on tehnyt asiasta valvovalle viranomaiselle, Kainuun ely-keskukselle, ympäristönsuojelulain mukaisen ilmoituksen poikkeuksellisesta tilanteesta.

Yhtiön mukaan vanhat kipsisakka-altaat ovat täyttymässä. Sateisina ajanjaksoina Terrafamen bioliotusprosessista poistetaan vettä neutralointiprosessilla. Siitä muodostuva kipsisakka varastoidaan sakka-altaisiin. Ely-keskuksen mukaan kipsisakka-allas 3:n käyttöönotolla Terrafame varmistaa, että ympäristöturvallisuus alueella säilyy.

Terrafame odotti ympäristölupaa jo keväällä, mutta Pohjois-Suomen aluehallintovirasto arvioi lupapäätöksen valmistuvan vasta ensi vuoden alkupuolella.

Lokakuun lopussa ympäristöasiantuntija Riina Päätalo Kainuun ely-keskuksesta kertoi, että lupaa on odotettu pitkään (siirryt toiseen palveluun). Ely-keskus vastaa Terrafamen ympäristöluvan valvonnasta.

Ympäristölupahakemus, joka sisältää myös kipsisakka-altaan käyttöönoton, on ollut vireillä Pohjois-Suomen aluehallintovirastossa syksystä 2017. Voimassa olevan ympäristöluvan mukaan Terrafamen on kuitenkin aina viipymättä ryhdyttävä tarpeellisiin toimenpiteisiin ympäristön pilaantumisen ehkäisemiseksi.

Ely-keskus on myös patoturvallisuuden viranomainen, eikä se näe altaan käytöönotolle esteitä. Ely-keskuksen mukaan Terrafamella on velvollisuus hallita ympäristöriskejä, vaikka toiminnalle ei olisi lupaa.

Kainuun ely-keskus tekee alueelle maastotarkastuksen tämän viikon aikana.

Lisää Kainuun uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Katso tästä uusimmat koronavirukseen liittyvät tiedot Kainuusta.

Lue seuraavaksi