Hyppää sisältöön

Kirjeenvaihtajalta: Trump teki sen mitä pelättiin – Mutta haluavatko demokraatit enää edes taistella senaatin hävittyään?

Ääniä lasketaan kuudessa ratkaisevassa osavaltiossa ja Joe Biden saattaa vielä voittaa joko uurnilla tai oikeudessa, Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Mika Hentunen kirjoittaa.

Mielenosoittajat Valkoisen talon edustalla tiistai-iltana. Kuva: Michael Reynolds / EPA

WASHINGTON Yhdysvalloissa pidettiin kohtalonvaalit, joiden ennakkoäänestys oli historiallisen vilkasta.

Kaikki tiesivät, mitä oli pelissä. Donald Trump käyttäytyy ennustettavasti, joten neljä vuotta Trumpia lisää tarkoittaa tiettyjä asioita.

Meitä suomalaisia liippaavista asioista tiedetään: Yhdysvallat pysyy niiden kansainvälisten sopimusten ulkopuolella, joista Trump on sen vetänyt.

Pariisin ilmastosopimukseen ei ole paluuta, jos Trump jatkaa. Liittolaissuhteet Eurooppaan ja Aasiaan heikkenevät edelleen.

Lisää kauppasotia on odotettavissa.

Trumpin kannattaja pilkkasi Bidenin kannattajia tiistaina Valkoisen talon läheisyydessä järjestetyssä mielenosoituksessa. Kuva: Shawn Thew / EPA

Näitä voi siis ennakoida siinä tapauksessa, että Trump voittaa presidentinvaalin. Se ei ole suinkaan selvää, sillä demokraatti Joe Biden saattaa kerätä enemmän ääniä ja valitsijamiehiä. Ääntenlasku on vielä kesken.

Kuten etukäteen uumoiltiin, Trump haluaa ratkaista vaalin lakituvassa.

Vaaliyö sujui kuin käsikirjoituksen mukaan.

Valkoiseen taloon linnoittautunut Trump kutsui median paikalle, kun ääntenlasku osoitti Bidenin kipuamista ylöspäin Pennsylvaniassa ja ruostevyöhykkeellä.

Trump piti tiedotustilaisuutensa, kun Florida, Texas ja Ohio näyttivät olevan hänen hyppysissään. Hän tuli kameroiden eteen pyytämään, että korkein oikeus keskeyttäisi ääntenlaskennan ja vahvistaisi hänet voittajaksi.

Trump haluaa jatkaa kampanjointia, koska rakastaa esiintyä kannattajilleen. Hänellä ei ole vaalissa mitään hävittävää, sillä mikäli korkein oikeus ei toteuta hänen toiveitaan, hän saattaa voittaa niin sanotusti rehellisellä pelilläkin.

Biden vakuutti vaaliyönä jatkavansa taistelua ja uskovansa voittoon. Hän kehotti kannattajiaan odottamaan kärsivällisesti ääntenlaskun valmistumista.

Demokraattien taistelutahtoa kuitenkin heikentää odotettua heikompi tulos kongressissa. Puolue hehkutti etukäteen mahdollisuutta "demokraattien tsunamista" eli siitä, että puolue voittaisi niin Valkoisen talon kuin koko kongressin.

Näyttää siltä, että edustajainhuone pysyy demokraateilla, mutta senaatti republikaaneilla. (siirryt toiseen palveluun) Etelä-Carolinassa demokraattiehdokas Jaime Harrison kampanjoi suurella vaalibudjetilla republikaani-ikoni Lindsey Grahamia vastaan. Graham pystyi kuitenkin kääntämään pelin, ja voitti lopulta selvällä erolla.

Mielenosoittaja kantoi Washingtonin keskustassa tiistai-iltana Trumpia esittävää päätä. Kuva: Michael Reynolds / EPA

Demokraatit haluavat tehdä suuria muutoksia Yhdysvalloissa. He haluavat juntata terveydenhuollon Obamacaren pysyväksi, satsata ilmaston- ja ympäristönsuojeluun ja koulutukseen, muuttaa korkeimman oikeuden koostumusta.

Demokraattien harvinainen värisuora Washingtonissa olisi mahdollistanut sen. Ilman kongressin hallintaa se ei ole mahdollista.

Jos Bidenista tulisi presidentti, hänen toimintamahdollisuutensa näyttävät huomattavan rajallisilta republikaanienemmistöisen senaatin takia.

Demokraattileiri vaikutti keskiviikkoaamuna hämmentyneeltä. Se sai muistutuksen siitä, että puolet kansasta haluaa Trumpin ja republikaanien jatkavan vallassa.

Jos Trump häviää eikä myönnä häviötään, voiko hän kieltäytyä poistumasta Valkoisesta talosta? Takaisin Pasilaan -podcastissa Marjukka ja Toivo utelevat Amerikka-asiantuntija Jani Kokolta mihin Trump menee jos hän ei saa jatkoa, minkälaisia protesteja kaduilla voi syntyä ja miten valitsijahenkilöt pelaavat äänestyspeliään.

Lue lisää: