Analyysi: ”Koronarauhan” rikkominen ja maskivääntö eivät tuoneet pikavoittoa kokoomukselle

Politiikan pääpukaripari ehtii vaihtua vielä moneen otteeseen ennen kuntavaaleja, kirjoittaa Ylen politiikan toimittaja Robert Sundman.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo Yle Turun puoluejohtajakeskustelussa 26. lokakuuta 2020. Kuva: Arash Matin / Yle

Samaan aikaan kun maailma jännittää Yhdysvaltain presidentinvaalin jälkinäytöstä, tarjoaa kotimaan politiikka annoksen tuttuutta. Ylen tuore, loka–marraskuussa tehty puoluekannatusmittaus ei yllätä politiikan seuraajia.

Keväällä loikkia ottanut SDP:n kannatus tasaantuu. Vastaavasti tuolloin huipulta pudonneet perussuomalaiset ovat jatkaneet edelleen nousuaan tasaisesti.

Mittauksen suurin muutos on tällä kertaa kokoomuksen kannatuksessa. Puolue on menettänyt reilun yhden prosenttiyksikön kannatuksestaan ja kohdannut vuoden huonoimman mittaustulokseensa.

Kuva: Ilkka Kemppinen / Yle

Politiikan tekijät ymmärsivät viimeistään syys-lokakuussa, ettei koronapandemian hoito katoa politiikan asialistalta. Muita aiheita on ollut vaikea saada esille.

Siksi myös periaatteista on hieman luistettu matkan varrella. Keväällä koronatoimista luvattiin olla haastamatta, mutta mittausjaksolla kokoomus rikkoi tätä politiikan ”koronarauhaa”. Puolue päätti esittää epäluottamusta perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurulle (sd.) eduskunnassa.

Kasvomaski on ollut kuuma poliittinen toteemi koko pandemia-ajan, mutta ainakaan kannatusmittauksen valossa kokoomus ei saanut pisteitä kotiin haastosta. Puolueen kannatus sen sijaan putosi juuri mittauksen viimeisillä viikoilla, epäluottamusäänestyksen jälkeen.

Vuotoa on katsomoon eli kannastaan epävarmoihin ja perussuomalaisiin.

Petteri Orpolle (kok.) tilanne voi käydä tukalaksi, jos puolueessa ei keksitä voittavaa strategiaa koronan edelleen hämmentäessä politiikkaa. Missä on kokoomukselle sopiva poliittinen lokero?

Myös pian uudelleenlämmitettävään EU:n elvytysrahastokeskusteluun kokoomuksen on vaikeaa saada oma vaihtoehtonsa esille.

Perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit torppaisivat, hallitus puolustaa omaa pakettiaan. Kokoomus sanoo, että olisi tehnyt paremman, jos olisi ollut vallassa, mutta:

– EU on suurempi asia kuin yksi elvytysrahasto.

Näin sanoi puheenjohtaja Orpo kokoomuksen puoluekokouksessa.

Estradia on nyt annettu Jussi Halla-aholle ja Annika Saarikolle.

Jokainen hetki ei ole kaikille puolueille armollinen.

Kevään 2019 eduskuntavaaleissa nähtiin, miten vihreät ja perussuomalaiset asettuivat toistensa vastinpariksi monissa niin kutsutuissa uuden politiikan kysymyksissä. Kun puolueet pääsivät esille vaikkapa ilmastonmuutoksen tai maahanmuuton nokitteluparina, se hyödytti molempia.

Nyt vihreät ovat yksin. Ajatus ilmastohätätilan julistamisesta ei saa hurraa-huutoja muista puolueista. Pöydällä eivät ole nyt vihreille tärkeimmät teemat.

Ehkä puoliväliriihen tienoilla ja syksymmällä voidaan taas vääntää keskustan kanssa ilmastoasioista – tällä kertaa liikenteen päästöistä?

Orpoa ja pääministeri Marinia on mallailtu toisinaan talouspoliittiseksi taistelupariksi, mutta samaan aikaan mediassa tähyillään innokkaasti jo kuntavaaleihin.

Estradia on nyt annettu Jussi Halla-aholle (ps.) ja Annika Saarikolle (kesk.). Kuka voittaa äänet maaseudulla? Kolumnistit ovat muun muassa kirjoittaneet Saarikon tavasta puhutella Halla-ahoa (siirryt toiseen palveluun).

Saarikko on saanut keskustan kannatusta nyt hieman nosteeseen. Jos uteliaisuus keskustaa kohtaan pysyy yllä, suunta voi olla edelleen ylöspäin.

Politiikan hengästyttävä vauhti taitaa kuitenkin pitää huolen siitä, että pääpukariparia ehditään kuntavaaleihin mennessä vaihtamaan vielä moneen otteeseen.

Juttua korjattu klo 9.45 kokoomuksen kannatuksen osalta. Kokoomuksen kannatus laski mittausjaksolla 1,1 prosenttiyksikköä, ei puolitoista prosenttiyksikköä.

Lue myös: