Hyppää sisältöön

Maailman suurin jäävuori törmäyskurssilla syrjäisen pingviinisaaren kanssa

Jos jäävuori ajautuu lähelle Etelä-Georgian saarta Etelä-Atlantilla, saattaa se aiheuttaa merkittävää tuhoa saaren pingviini- ja hyljepopulaatioille.

NASA Worldviewn julkaisema kuva A68-jäävuoresta ajelehtimassa Etelämantereen ja Etelä-Georgian saaren välillä Etelä-Atlantilla 4. marraskuuta. Jäävuori on kirkkaanvalkoinen alue kuvan vasemmassa reunassa. Kuva: EPA/ NASA Worldview

Maailman suurin jäävuori lähestyy uhkaavasti syrjäistä saarta Etelä-Atlantilla. Britannian merentakaiseen alueeseen kuuluvalla Etelä-Georgian saarella asuu tuhansia pingviinejä ja hylkeitä.

Tutkijat pelkäävät, että jos jäävuori ajautuu liian lähelle saarta, estää se eläimiä hakemasta merestä ruokaa poikasilleen. Lisäksi jäälautta murskaisi eliöitä ja niiden ekosysteemin merenpohjassa. Toipumiseen menisi vuosikymmeniä tai -satoja.

A68-nimellä tunnettu jäävuori irtosi vuonna 2017 Etelämantereesta. Sen arvellaan saavuttavan nykyisellä etenemistahdillaan Etelä-Georgian saaren matalikot 20-30 päivässä.

A68 on 160 kilometriä pitkä ja leveimmältä kohdaltaan 48 kilometriä. Paksuudeltaan se on noin 200 metriä.

– Todennäköisyys yhteentörmäykselle on 50-50, arvioi Andrew Fleming brittiläisestä tutkimuslaitos British Antarctic Surveystä (BAS).

Etelä-Georgian saarella asuu useita tuhansia kuningas-, kultatöyhtö-, myssy- ja valkokulmapingviinejä. Saarella pesii myös jättiläisalbatrosseja.

Tutkijoiden mukaan jäävuoren ajautuminen saaren lähettyville saattaisi romahduttaa hylje- ja pingviinikantoja maailmanlaajuisesti.

Jäävuorten irtoaminen jäähyllyistä on tavallista, mutta ilmastonmuutos on kiihdyttänyt ilmiötä.

Lisää aiheesta:

.
.