1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Suomen ensimmäinen raitiovaunuvarikon ja asumisen yhdistävä hybridirakennus nousemassa Helsingin Laajasaloon

Uuden jättimäisen hankkeen pitäisi valmistua jo vuonna 2026.

Kotimaan uutiset
ratikka ja talo havainnekuvassa
Suomen ensimmäinen hybridirakennus nousemassa Laajasaloon.Anttinen Oiva Arkkitehdit Oy

Helsingin kaupunginvaltuusto hyväksyi keskiviikkona asemakaavan muutoksen, joka mahdollistaa Suomen ensimmäisen raitiovaunuvarikon ja asumisen yhdistävän hybridirakennuksen rakentamisen.

Raitiovaunujen varikko jäisi alueelle rakennettavan massiivisen pihakannen alle. Pihakannelle nousisi seitsemän asuinkerrostaloa, joissa olisi yhteensä lähes 700 asuntoa. Pihakannelle tulisi myös uutta liiketilaa ja puistoalue.

Hybridirakennus liittyy Kruunusillat-hankkeeseen, joka luo raitiovaunuyhteyden keskustasta Laajasalon Yliskylään.

Laajasalo on yksi merkittävimmistä täydennysrakentamisalueista Itä-Helsingissä. Sinne kaavaillaan rakennettavan asuntoja jopa 40 000 ihmiselle seuraavan kymmenen vuoden aikana.

Uudella raitiolinjalla vahvistetaan alueen joukkoliikennettä.

Rakennus herättää myös ankaraa vastustusta

Helsinkiin kaivataan kipeästi lisää asuntoja, mutta uusi hanke on herättänyt myös ankaraa vastustusta.

Alueen nykyisiä asukkaita suuttuttaa se, että jättimäinen rakennushanke pienentäisi Laajasalon liikuntapuistoa ja läheistä metsäaluetta. Suuri hybridirakennus nousisi lähelle suosittua uimarantaa.

Esimerkiksi Rkp ilmoitti valtuuston kokouksessa vastustavansa asemakaavan muutosta ja perusteli näkemystään muun muassa alueen luontoarvoilla. Rkp esitti, että varikolle koitettaisiin löytää toinen sijainti.

Suuret valtuustoryhmät Kokoomus ja SDP kuitenkin kavahtivat ajatusta suunnitelmien romuttamisesta ja kaupunginvaltuusto hyväksyi hybridirakennuksen mahdollistavan asemakaavan muutoksen.

Varikon sijoittaminen esimerkiksi esillä olleeseen Roihupellon maastoon voisi koitua kalliimmaksi ja olisi mahdollisesti myös vaikeampi paikka rakentaa.

Korjattu 5.11.2020 kello 18.09: Korjattu otsikkoa, kyseessä ei ole Suomen ensimmäinen hybridirakennus.

Lue seuraavaksi