1. yle.fi
  2. Uutiset

Isäneuvola on lunastanut paikkansa Vaasassa - isän terveys ja elämänmuutos puheenaiheina

Vaasassa on vuodesta 2013 ollut isäneuvolatoimintaa. Neuvolassa käy vuosittain 13-170 isäksi tulevaa tai jo isänä olevaa miestä.

Vaasa
Isä ja lapsi sylitysten.
Isäneuvola on harvinainen Suomessa. Vaasassa isäneuvola on toiminut vuodesta 2013.Dmitry Chapurin / AOP

Isäneuvola on lunastanut paikkansa Vaasassa. Vaasassa on ollut jo seitsemän vuoden ajan eli vuodesta 2013, Suomessa harvinainen isäneuvola. Isäneuvolassa on käynyt näiden vuosien aikana yhteensä noin 130-170 isää per vuosia. Lasta odottavia naisia on Vaasassa vuosittain noin 600-700.

Isäneuvolassa käyvät enimmäkseen ensimmäistä lastaan odottavat isät, mutta tervetulleita ovat myös jos isäksi tulleet. Isäneuvolassa käy myös isiä, jotka haluavat tulla neuvolaan jokaisen tulevan lapsensa aikana. Isäneuvolassa huolehditaan isän terveydestä ja tulevasta elämänmuutoksesta

Isäneuvolassa huolehditaan isän terveydestä ja tulevasta elämänmuutoksesta

Isäneuvollassa tulevalle isälle tehdään mm. kehonkoostumusmittaus. Mittauksesta selviävät isän paino, lihasmassan ja rasvan määrät, rasvaprosentti sekä sisäelinten ympärillä olevan rasvan osuus. Nämä tiedot toimivat pohjana keskusteluun, missä jutellaan elämäntavoista, liikunnasta ja ravinnosta. Isäksi tulo on herättänyt monelle halun tehdä muutoksia elämäntapoihin.

– Puhumme myös isän roolista, parisuhteesta, isän omasta lapsuudesta ja hänen kotoaan tulleista malleista. Ja totta kai puhumme myös sellaista asioista, joista isät itse haluavat keskustella, kuvailee kätilö-seksuaalineuvoja Eva-Maria Rajamäki.

- Tulevia isiä pohdituttaa eniten oma terveys, kuinka olla hyvä isä ja tukea lastaan elämän eri vaiheissa. Lisäksi paljon isät miettivät, kuinka elämä muuttuu lapsen myötä ja miten olla tukena omalle puolisolleen synnytyksen ja vauva-ajan aikana. Myös parisuhteen hoitaminen kiinnostaa tulevia isiä, listaa Rajamäki eri keskustelunaiheita.

Lue seuraavaksi