1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Koronakriisi teki loven suomalaisyritysten Venäjän-kauppaan, haasteena myös heikko rupla

Suomalais-Venäläisen kauppakamarin tuoreen barometrin vastaajista kertoo muuttaneensta toimintastrategiaansa koronaviruskriisin myötä.

koronavirus
Mies ja nainen kulkevat ostoskadulla kauppakasseineen  ja maskit kasvoillaan
Syksyn aikana Venäjän koronatilanne on synkistynyt.Alexander Nemenov / AFP

Tuore Venäjän-kaupan barometri kertoo, että koronakriisi on kuluneen puolen vuoden aikana vaikuttanut merkittävästi suomalaisten yritysten Venäjän-kauppaan.

Barometriin vastanneista yrittäjistä yli 40 prosenttia kertoo liiketoiminnan ja viennin vähentyneen. Vastaajista yli kolmannes kertoo tuonnin supistuneen.

Vajaa puolet vastaajista odottaa viennin ja liiketoiminnan Venäjällä pysyvän seuraavan kuuden kuukauden aikana nykyisellä tasolla, kun taas yli puolet odottaa sen pysyvän nykyisellä tasolla tuonnissa. Viennin tai liiketoiminnan arvioi kasvavan noin kolmannes ja supistuvan noin viidennes vastaajista.

Kaupankäyntiä hankaloittaa koronaviruspandemian ja henkilöliikenteeltä sulkeutuneen rajan lisäksi myös heikentynyt rupla. Venäläiset asiakkaat ovat myös lykänneet investointeja, mikä heikentää Suomen vientinäkymiä.

Venäjän-kaupan keväiseen barometriin verrattuna Venäjän talouden kehitys on ollut parempaa. Silloin barometrin vastaajat arvioivat, että koronakriisi ja öljyn hintasota tekevät yhdessä suurta tuhoa Venäjän taloudelle.

Lopputulos ei ollut aivan niin paha. Venäjän taloutta auttoi koronavirustilanteen rauhoittuminen kesällä, sopu öljyntuotannosta Saudi-Arabian kanssa sekä maan palvelusektorin verrattain pieni osuus taloudessa.

Syksyn aikana Venäjän koronatilanne on synkistynyt. Pandemian toinen aalto on kiihtynyt ja tartuntoja oli barometrin haastattelujen päättyessä jo 1,3 miljoonaa.

Syksyn barometritutkimukseen vastasi lähes 300 Venäjän-kaupan tekijää Suomesta.

Vajaa puolet vastaajista odottaa viennin ja liiketoiminnan Venäjällä pysyvän seuraavan kuuden kuukauden aikana nykyisellä tasolla. Noin kolmannes arvioi viennin tai liiketoiminnan kasvavan. Noin viidennes arvioi viennin supistuvan.

Vastaajista reilu kolmannes on muuttanut strategiaansa tai suunnitelmiaan joko kriisin avaamien mahdollisuuksien tai siitä johtuvien haasteiden takia. Muut jatkavat entiseen malliin.

– Yritykset näyttävät reagoivan panostamalla Venäjällä läsnäoloon ja varautumalla paikallisiin liikkumisrajoituksiin. Yritykset ovat joko laskeneet taloudellisia tavoitteitaan tai venyttäneet suunnitelmiensa aikajännettä, sanoo Suomalais-Venäläisen kauppakamarin toimitusjohtaja Jaana Rekolainen tiedotteessa.

Lue seuraavaksi