1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. hautaus

Osa Mannerheim-ristin ritareista laati jopa 10-sivuiset ohjeet hautajaisiaan varten – Tuomas Gerdt ei: "Lisäsi aina, ettei hänen takiaan tarvitse"

Vaatimattomana miehenä tunnettu Tuomas Gerdt saa näyttävät hautajaiset. Hautajaiset pidetään marraskuun 28. päivä Lappeenrannassa.

hautaus
Tuomas Gerdt
Viimeinen Mannerheim-ristin ritari Tuomas Gerdt kuoli 98-vuotiaana viime sunnuntaina.Touko Yrttimaa / Yle

Viime sunnuntaina kuollut Mannerheim-ristin ritari Tuomas Gerdt haudataan sotilaallisin menoin Lappeenrantaan.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Iltalehti (siirryt toiseen palveluun).

Hautajaiset pidetään marraskuun 28. päivä. Siunaustilaisuus järjestetään Lauritsalan kirkossa. Gerdt haudataan Lappeenrannan Lepolan hautausmaalle.

Vaatimaton mies

Mannerheim-ristin ritarien säätiön toimitusjohtaja, everstiluutnantti Pekka Kouri kertoo, ettei Gerdtillä ollut toiveita omien hautajaistensa järjestelyistä.

Gerdt ja Kouri vierailivat yhdessä useissa hautajaisissa. Kourin mukaan Mannerheim-ristin ritarien hautajaisissa Gerdt ihaili näyttäviä järjestelyitä.

– Tuomas Gerdtilla ei ollut selkeitä toivomuksia ja pyyntöjä, että hän haluaa tiettyjä asioita hautajaisiinsa. Kun kävimme esimerkiksi muiden ritarien hautajaisissa, hän aina ihasteli, että onpa hienon näköistä ja komeaa. Mutta vaatimattomana persoonana hän lisäsi siihen aina, ettei hänen takiaan tällaista tarvitse, kuvailee Pekka Kouri.

Kourin mukaan osa sotilashenkilöistä ja ritareista on kirjoittanut tarkat ohjeet hautajaisistaan.

– Osalla on jopa kymmensivuiset ohjeet, miten pitää toimia. Mutta Tuomaksella ei ollut näin.

Vaatimattomasta persoonasta huolimatta Tuomas Gerdt saa näyttävät sotilaalliset hautajaiset.

– Vaistonvaraisesti näyttää siltä, että Tuomas varmasti katselee tyytyväisenä hautajaisiaan, Kouri toteaa.

Korona vaikuttaa hautajaisiin

Koronavirus vaikuttaa myös Gerdtin hautajaisjärjestelyihin. Kirkkoon pääsee hyvin vähän ihmisiä, lähinnä Gerdtin lähisuku: lapset, lapsenlapset sekä lapsenlapsenlapset.

– Laajan lähisuvun lisäksi kirkkoon pääsee vain suppea joukko muita. Kirkkoon ei voida ottaa yhtään Tuomaksen kaveria tai ystävää, Pekka Kouri kertoo.

Sen sijaan Lepolan hautausmaalle siirryttäessä muuta saattoväkeä voi tulla paikalle.

– Lepolan hautausmaalla paikalla on virallinen saattoväki, media sekä kansalaiset, jotka haluavat jättää ritarille viimeisen tervehdyksensä. Uskon, että järjestelyt menevät niin, että virallisen saattoväen poistuttua yksittäiset ihmiset ja yhteisöt voivat jättää tervehdyksensä haudalle.

Tasavallan presidentillä, puolustusministerillä ja puolustusvoimain komentajalla on mahdollisuus osallistua ritarin hautajaisiin.

– Puolustusministeri on ilmoittanut tulevansa hautajaisiin. Presidentti ja puolustusvoimain komentaja ilmoittavat asiasta myöhemmin, kertoo Mannerheim-ristin ritarien säätiön toimitusjohtaja, everstiluutnantti Pekka Kouri.

Kunnialaukaukset haudalla

Viimeinen Mannerheim-ristin ritari Tuomas Gerdt saa sotilaalliset hautajaiset. Hautajaisten järjestelyistä vastaa Lappeenrannan Maasotakoulu.

Sotilaallisissa hautajaisissa voi olla monia kunnianosoituksia: arkku voidaan vuorata kielekkeisellä valtion lipulla eli sotalipulla, kirkossa arkulla voi olla kunniavartio, siunaaja voi olla sotilaspappi tai kenttäpiispa, seppeleenkantajaosasto voi kerätä seppeleet ja laskea ne uudestaan haudalle.

- Lisäksi musiikista voi vastata sotilassoittokunta ja haudalla voidaan ampua kunnialaukaukset, kun vainaja lasketaan maan poveen, kuvailee Pekka Kouri sotilaallisten hautajaisten juhlallisuuksia.

Mitä sotilaallisia kunnianosoituksia Gerdtin viimeiselle matkalle toteutetaan, siitä päättävät omaiset ja Maasotakoulu.

Tällä hetkellä näyttää siltä, että Tuomas Gerdt ei saa valtiollisia hautajaisia. Valtiolliset hautajaiset järjestetään lähinnä presidenteille ja eduskunnan puhemiehille. Myös kenraalit Väinö Valve ja Adolf Ehrnrooth ovat saaneet valtiolliset hautajaiset.

Valtiollisista hautajaisten järjestämisestä päättää valtioneuvosto. Tällöin valtio vastaa järjestelyistä ja kustannuksista.

Lue seuraavaksi