1. yle.fi
  2. Uutiset

Tanssin talon uusi johtaja on tuottaja Niki Matheson

Matheson siirtyy Tanssin taloon Kulttuuritehdas Korjaamon johtajan paikalta. Talohankkeen edellinen johtaja erosi lokakuussa.

Tanssin talo
Niki_Matheson_01_Photo_Liisa_Takala
Niki Matheson on kokenut kulttuurialan vaikuttaja.Liisa Takala

Helsinkiin perustettavan Tanssin talon hallitus on valinnut talon luotsaajaksi kokeneen tuottajan. Niki Matheson on työskennellyt pitkään muun muassa Suomen suurimman taidefestivaalin, Helsingin juhlaviikkojen parissa. Hän oli Juhlaviikkojen hallintojohtaja vuosina 2007–2019.

Tanssin talo kertoo valinnasta verkkosivuillaan. (siirryt toiseen palveluun)

Viime vuodet Matheson on luotsannut Kulttuuritehdas Korjaamoa Helsingin Töölössä. Katse kääntyi häneen, kun Tanssin talon edellinen johtaja irtisanoutui aiemmin syksyllä.

– En hakenut talon johtajaksi ensimmäisessä vaiheessa. Nyt minulta kysyttiin, lähtisinkö ehdokkaaksi, kun uutta johtajaa valitaan. Suostuin, Niki Matheson kertoo.

Uudella johtajalla on juuret syvällä tanssin kentällä

Mathesonilla on taustallaan koreografin opinnot sekä esittävän taiteen tuottajan tutkinto Teatterikorkeakoulusta. Tanssipiireissä Matheson tunnetaankin hyvin. Hän on työskennellyt muun muassa Helsingin kaupunginteatterin tanssiryhmässä sekä merkittävimmillä kotimaisilla tanssifestivaaleilla.

Siinä hän poikkeaa talon ensimmäisestä johtajasta Matti Nummisesta, joka tunnettiin Riihimäen teatterin sitkeänä johtajana. Teatteri oli hänen johtajakaudellaan kamppaillut olemassaolostaan Riihimäen kaupungin budjettileikkauksissa. Matti Numminen erosi tanssin talon johtajuudesta lokakuussa 2020.

Tanssin talon johtaja Matti Numminen poseeraa kameralle
Tanssin talon hallitus katsoi lokakuussa 2020, ettei johtaja Matti Nummisella olisi edellytyksiä viedä Tanssin taloa avajaisiin tai niiden yli. Tanja Heino / Yle

Tanssin talo -hankkeen aikana keskustelua ovat herättäneet muun muassa talon tulevan toiminnan rahoitus ja pitkään jatkunut nimikiista. Nummisen aikana talon nimeksi valittiin Form. Nimipäätös kumottiin pian.

Lue lisää:

Tanssin talon uusi nimi raivostutti tanssitaiteilijat – talon johtaja vastaa kritiikkiin

Tanssin talon uusi nimi Form on lentämässä roskiin – Talon johtaja: “Teimme virheen”

Tuleva johtaja Niki Matheson joutuu nyt kohtaamaan muiden rahoituspulmien lisäksi koronahaasteen. Korona-ajan selviytymistaistelusta hänellä on jo kokemusta.

– Olemme Kulttuuritehdas Korjaamolla jo kuukausia joutuneet sopeuttamaan toimintaamme niin ravintolapuolella kuin tapahtumatuotannoissakin. Lisäksi meillä on elokuvanäytäntöjä, joiden suhteen on jouduttu tekemään sopeutustoimia, Matheson kertoo.

– Suurin muutos liittyy varmaan virtuaalisuuteen. Sitä pitää tarjota live-kohtaamisten lisänä. Tanssi toimii yllättävän hyvin virtuaalisesti.

Mathesonin mukaan tanssi toimii esimerkiksi hybriditapahtumissa, joissa yhdistetään toimintaa paikan päällä ja verkossa. Hänen mukaansa Suomessa on perinteitä ja taitoa tehdä kiinnostavia tanssielokuvia. Se luo pohjaa myös virtuaalitapahtumille.

Yhteinen hyvä tähtäimessä

Tanssialaa ovat ravistelleet samat kriisit kuin muutakin esittävää alaa. Kun rahaa on vähän, työehdot on vedetty tiukille, ja hyväksikäyttötapauksiakin on tullut esille. (siirryt toiseen palveluun)

Tanssin talon hallitusta on jo ehditty moittia tiedottamisen epämääräisyydestä, jopa asioiden salailusta. Teatteri&Tanssi -lehden mukaan tanssiväki kokee, etteivät talon johto ja yhdistyksen hallitus tiedota ennakkoon päätöksistä, joihin yhdistyksen jäsenet haluaisivat tai voisivat osallistua. (siirryt toiseen palveluun)

Havainnekuva Tanssin talosta
Tanssin talon on määrä avautua Helsingin Ruoholahteen, Kaapelitehtaan kupeeseen, alkuvuodesta 2022.JKMM Arkkitehdit Oy & Arkkitehtuuri- ja muotoilutoimisto Talli Oy

Tulevalla johtajalla on käsissään hermostunut ja hajanainen kenttä.

– Talolla on suuntaviivat jo olemassa. Nyt ei auta kuin ryhtyä tekemään yhdessä. Sitä kautta löytyy varmasti kaivattua yhteisöllisyyttä, Matheson sanoo.

Niki Matheson kertoo alkavansa käydä läpi talon asioita joulukuussa ja ottavansa tehtävänsä johtajana vastaan vuoden 2021 alusta.

Alkuvuodesta 2022 avattava Tanssin talo rakennetaan Kaapelitehtaan yhteyteen Helsingin Ruoholahteen. Rakennushankkeen rahoittavat Jane ja Aatos Erkon säätiö, Helsingin kaupunki, opetus- ja kulttuuriministeriö sekä Kiinteistö Oy Kaapelitalo.

Lue seuraavaksi