1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lastenpsykiatria

Pelkkä terapia ei korjaa nuoren väkivaltaista käytöstä, sanoo lastenpsykiatri: "Ei ole olemassa taikalääkettä, jolla hoidetaan lasten ja nuorten väkivaltaa"

Lastenpsykiatri Tatu Lopen mukaan psykiatrisessa työssä on kovin vähän keinoja, jos nuorella ei ole omaa motivaatiota.

lastenpsykiatria
Lapsi seisoo yksin koulun pihalla.
Lastenpsykiatrin mukaan aikuisella itsellään on oltava tunnesäätelyn ja käyttäytymisen säätelyn taitoja, joista lapsi voi ottaa mallia.Silja Viitala / Yle

Väkivalta ei kuulu lapsen kehitykseen, mutta mistä se kertoo ja miten siihen pitäisi reagoida? Väkivaltaisella käytöksellä oireilevien lasten ja nuorten määrä on tänä syksynä ollut poikkeuksellisen suuri.

– Väkivalta on yksi syy hakeutua psykiatrian akuuttiosastolle, kertoo Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin lastenpsykiatrian erikoislääkäri Tatu Lope Radio Suomen Päivän haastattelussa.

Lopen mukaan lapsen väkivaltaisuus ilmenee, kun lapsi esimerkiksi lyö lähimmäisiään tai vanhempiaan, rikkoo paikkoja tai vahingoittaa itseään.

Lope haluaa muistuttaa, että kaikilla mittareilla tämän päivän lapset ja nuoret voivat paremmin kuin ennen ja saavat vanhemmiltaan paremmin apua kuin koskaan. On kuitenkin olemassa potilasjoukko, jolle riskitekijät kasautuvat.

– Toistuva trauma ja väkivallankäyttö ovat syitä, miksi lapsi turtuu väkivaltaan ja lähtee hakemaan etua väkivallalla ja suunnittelemaan väkivaltaa. Lapsella on tietyt synnynnäiset ja opitut taidot säädellä käyttäytymistään, joita ympäristö lähtee vahvistamaan. Joko niin, että lapsi käyttää enemmän väkivaltaa tai vähemmän, Lope sanoo.

"Ei ole taikalääkettä, jolla väkivaltaa hoidetaan"

Lopen mukaan lapsen väkivaltapulmaa harvoin voidaan hoitaa pelkällä terapialla.

– Ei ole olemassa taikalääkettä, jolla hoidetaan väkivaltaa. Se on moniammatillista työtä, ja vanhempien sekä lapsen tai nuoren keinojen lisäämistä, Lope sanoo.

Ilman nuoren omaa motivaatiota pelkässä psykiatrisessa työssä keinoja on kovin vähän.

Mitä vanhemmat sitten voivat tehdä lasta tai nuorta auttaakseen?

– Tärkeää on läsnäolo ja lämmin vuorovaikutus sekä se, että aikuisella itsellään on tunnesäätelyn ja käyttäytymisen säätelyn taitoja, joita lapsi lähtee mallintamaan.

Tunteiden ja vuorovaikutuksen muokkaamista

Aikuisen ei itse pidä pelätä negatiivisia tunteitaan. Lapselle ja nuorelle on hyvä näyttää esimerkillä, että monenlaiset tunteet ovat sallittuja.

– Tunteet ovat hyviä ja niistä pitää voida oppia jotain, mutta samanaikaisesti pitää säädellä omaa käyttäytymistä. Jos aikuisen aggressio kääntyy väkivallaksi, ollaan hankalalla polulla, Lope huomauttaa.

Mitä yhteiskunta voi tehdä? Lopen mukaan varhainen puuttuminen jo raskauden seuraamisesta lähtien on tärkeää.

– Neuvolassa on hyvä puuttua perheiden pulmiin lempeällä, mutta napakalla otteella. Vanhempien kanssa on tärkeä keskustella ja muokata vuorovaikutuksia ja ottaa vaikeita ja kipeitä asioita esille, Lope sanoo.

– Lapsi toimisi oikein, jos hän tietäisi, kuinka toimia, lastenpsykiatri kiteyttää.

Lue myös:

Poliisi Vallilan henkirikoksesta: Huumeet tapauksen taustalla, epäillyt ja uhri tiesivät toisensa – asianajaja: 16-vuotias hyvin pahoillaan

Vallilan veriteosta epäillyn 16-vuotiaan uskottiin pysyvän kaidalla tiellä – vapautettiin vankeudesta viikkoa ennen henkirikosta

Alaikäiset syyllistyneet vakavaan väkivaltaan tänä syksynä poikkeuksellisen paljon – lastensuojeluun kaivataan lisää järeitä keinoja

Lue seuraavaksi