1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kirkkoherranvaalit

Lestadiolainen kirkkoherraehdokas herättää kiivasta keskustelua Rovaniemellä, tutkija näkee mielipiteissä myös ennakkoluuloja

Rovaniemen seurakunnan kirkkoherranvaaleissa on käyty väittelyä yhden ehdokkaan lestadiolaisen taustan merkityksestä.

Kirkkoherranvaalit
Ristinmallinen kaulariipus avoimen Raamatun päällä
Hengellisiin mielipide-eroihin kuuluu erityisesti opetus siitä, että vain vanhoillis-lestadiolaisen liikkeen jäsenet voivat pelastua.Simone Voigt

Rovaniemellä valitaan uutta kirkkoherraa evankelis-luterilaiselle seurakunnalle. Ennakkoäänestys on käynyt jopa niin kiivaana, että pitkät jonot ovat käännyttäneet äänestäjiä pois äänestyspaikalta.

Kolmen ensimmäisen ennakkoäänestyspäivän aikana uurnilla kävi jo 3 000 seurakuntalaista. Määrä on noin puolet suurempi kuin mitä edellisellä kerralla annettiin ääniä koko ennakkoäänestyksen aikana.

Ehdolla ovat ensimmäisellä vaalisijalla Sodankylän seurakunnan kirkkoherra Hanna Kuusela, toisella vaalisijalla Taivalkosken seurakunnan kirkkoherra Tuomo Törmänen ja kolmannella vaalisijalla Rovaniemen seurakunnan kappalainen Ilari Kinnunen.

Kirkkoherranvaalit Rovaniemen kirkossa
Rovaniemen evankelis-luterilaisen seurakunnan kirkkoherranvaalien äänestäjiä pääkirkossa keskiviikkona.Sauli Antikainen / Yle

Vähintään yhtä kiivasta on ollut keskustelu kirkkoherraehdokkaista – erityisesti Ilari Kinnusesta, jolla on lestadiolainen tausta. Politiikan tutkija Tapio Nykänen pitää tätä merkkinä siitä, että kirkossa on edelleen hyvin erilaisia näkemyksiä lestadiolaisuudesta ja vanhoillislestadiolaisuudesta.

– Näyttää siltä, että vanhoillislestadiolaisuuteen liittyvät hengelliset mielipide-erot ja ennakkoluulot eivät ole hävinneet mihinkään tästä seurakuntaelämästä.

Näihin hengellisiin mielipide-eroihin kuuluu erityisesti opetus siitä, että vain vanhoillislestadiolaisen liikkeen jäsenet voivat pelastua. Lisäksi uskonnollisia raja-aitoja syntyy muun muassa naispappeuden vastustuksen myötä.

Kiivas keskustelu ei haitannut äänestämistä

Kaikki eivät kuitenkaan ole hätkähtäneet kuumana käynyttä keskustelua. Esimerkiksi Markus Lantto kävi äänestämässä ennakkoon aivan normaalisti.

– Ei se minun mielipidettäni muuta miksikään, vaikka keskusteltaisiin tästä asiasta kuinka paljon tahansa. Minä olen tottunut lestadiolaisuuteen, ja se on ollut minun elämässäni aina.

Myös Elli Niemelä kävi äänestämässä jo Rovaniemen pääkirkossa. Hänkään ei halua sotkea yhden henkilön lestadiolaista taustaa kirkkoherranvaaleihin.

– Minulla on kokemusta lestadiolaisuudesta lapsuudessa, mutta ne ovat kuitenkin kaksi eri asiaa. Ei pidä leimata yhtä ihmistä pelkästään sen vuoksi.

Hyvässä tapauksessa tämä vähentää ennakkoluuloja

Politiikan tutkija pitää vain hyvänä asiana, että vanhoillislestadiolaisuudesta keskustellaan. Evankelis-luterilaisella kirkolla on ollut liikaa taipumusta lakaista uskonriidat maton alle, jolloin niistä ei päästä eteenpäin.

– Hyvässä tapauksessa sillä voisi olla sellainen vaikutus, että voitaisiin purkaa myös ennakkoluuloja. Monesti sanotaan, että lestadiolaiset ovat sitä ja tätä, vaikka monesti he eivät ole sitä tai tätä, vaan aika lailla tavallisia ihmisiä niin kuin kaikki muutkin.

Myös Rovaniemen seurakunnan vs. kirkkoherra Heini Kesti toivoo, että keskustelu jatkuisi myös vaalien jälkeen.

– Siitä olisi ihan hyvä keskustella muutenkin, miten se vaikuttaa seurakuntaan ja työntekijöiden toimintaan.

Lapin yliopiston tutkija, YTT Tapio Nykänen
Muun muassa lestadiolaisuuteen perehtynyt politiikan tutkija Tapio Nykänen Rovaniemen pääkirkon edustalla.Sauli Antikainen / Yle

Kuuntele Tapio Nykäsen haastattelu kokonaisuudessaan Yle Areenassa

Rovaniemen seurakunnan edellinen kirkkoherra Kari Yliräisänen jäi eläkkeelle syyskuussa.

Lue lisää:

Rovaniemen uuden kirkkoherran valinta on alkanut vilkkaasti

Rovaniemen seurakunnan kirkkoherranvaali marraskuulle

Lue seuraavaksi