Revontulimyrskyjä voi nyt nimetä: ensimmäisestä tuli Harri valokuvaaja Harri Tarvaisen mukaan – tiedeyhteisölle nimet ovat lähinnä huvittelua

Nimet helpottavat revontuliharrastamista, mutta tiedeyhteisössä nimeämisen kriteereistä ei vielä ole sopua.

Ensimmäisenä nimen saanut revontulimyrsky nimettiin oululaisen revontulikuvaaja Harri Tarvaisen mukaan. Muita nimiä on etsitty muun muassa pohjoismaisesta tarustosta. Viimeksi esiintyneet revontulet nimettiin Thoriksi. Kuva: Harri Tarvainen / thisisarctic.com

Maanpäälliset isot myrskyt on jo pitkään nimetty nimipäiväkalenterin mukaan ja tiukkojen kriteerien perusteella. Jatkossa myös yläilmakehässä näyttävinä revontulina näkyvät aurinkomyrskyt voivat saada nimen.

Tällä hetkellä kyse on kuitenkin vain epävirallisista nimistä, sillä tieteellisiä kriteereitä avaruusmyrskyjen nimeämiseen ei ole sovittu.

Revontuli-ilmiöille annettavien nimien avulla pyritään nostattelemaan pohjoisten alueiden matkailullista näkyvyyttä. Idean takana on matkailumarkkinointihanke Visit Arctic Europe. Ajatus on saanut laajaa kansainvälistä julkisuutta.

– Tällä hetkellä yli sata mediaa maailmassa kirjoittaa tästä kampanjasta Japanista Kanadaan. Siellä on Independent Englannista, Wall Street Journal, Lonely Planet, luettelee hankkeen projektijohtaja Rauno Posio.

Samalla nimeäminen helpottaa esimerkiksi revontulibongareiden ja -valokuvaajien elämää, kun näyttävistä revontuliöistä voidaan jakaa kuvia ja kokemuksia yhteisen nimen alla.

"Revontulien näkeminen on taianomainen hetki"

Ensimmäisenä nimen saaneet Harri-revontulet saivat nimensä oululaisen revontulikuvaaja Harri Tarvaisen mukaan aihetunnisteella #auroraharri. Hänen mielestään nimistä on harrastajille konkreettista hyötyä.

– Kaikki, jotka harrastavat vaikkapa tätä revontuli-instagrammailua pääsevät näillä avainsanoilla katsomaan, että miltä se revontulimyrsky on näyttänyt esimerkiksi eri vuorokauden aikaan tai eri puolilla Suomea.

Tarvainen on kuvannut revontulia ympäri Pohjois-Suomea. Revontulten kuvaaminen sykähdyttää vielä vuosienkin jälkeen.

– Kyllähän se on yksi hienoimpia ilmiöitä mitä pääsee pohjoisessa kokemaan. Joka kerran kun sen näkee, se on taianomainen hetki.

Tarvaisen ottamia kuvia voi ihastella esimerkiksi Instagramissa Kaffegram- (siirryt toiseen palveluun) ja Harri Tarvainen -nimisiltä tileiltä. Instagram tosin antaa Tarvaisen mielestä valokuvaajan työstä turhan ruusuisen kuvan.

– Jokaista onnistunutta kuvaa kohti siellä on satoja ja satoja hieman huonompia otoksia, Tarvainen muistuttaa.

Rauno Posion mukaan tällä hetkellä revontulimyrskyjen nimiksi on annettu kampanjan nettisivuilla (siirryt toiseen palveluun) jo yli 700 ehdotusta.

Aluksi nimien ajateltiin nousevan skandinaavisesta mytologiasta, mutta yleisö on tarjonnut esimerkiksi lasten ja lemmikkiensä nimiä useimmiten hellyttävien tarinoiden kera.

– Tarkoituksena on, että arvioidaan niitä tarinoita nimien takana ja valitaan nimet sen mukaan. Tietysti pyritään katsomaan, että nimet tulisivat edustetuksi ympäri maailmaa, Posio sanoo.

Tiedeyhteisö ei nimeä revontulimyrskyjä – vielä

Oulun yliopiston Sodankylän observatorion apulaisjohtaja Jyrki Manninen korostaa, että revontulien nimeämiskampanjalla ei ole varsinaisesti mitään tekemistä tieteen kanssa, eikä nimeämisestä ole sovittu kansainvälisesti.

– Maanpäällisten myrskyjen nimeäminen on tarkka proseduuri. Revontulimyrskyistä nimeämisen kriteereitä ei ole sovittu, vaikka aiheesta on kyllä tiedeyhteisössäkin keskusteltu, Manninen sanoo.

Voimakas aurinkomyrsky voi aiheuttaa näyttävät revontulet – tai sitten ei. Muun muassa tämän vuoksi tiedemaailmassa ei ole vielä kehitetty yksiselitteistä kriteeristöä sille, mille aurinkomyrskyille annetaan nimi ja mille ei. Kuva: Yle / Vesa Vaarama

Revontulia aiheuttavissa aurinkomyrskyissä on se ero maanpäällisiin myrskyihin, että siinä missä jopa hurrikaanit ovat globaalissa mittakaavassa aika paikallisia ilmiöitä, näkyy voimakas aurinkomyrsky laajalla niin pohjoisella kuin eteläiselläkin napa-alueella.

Ongelmana on myös sen määrittely, mikä revontulimyrsky on tarpeeksi suuri nimen ansaitakseen.

Rauno Posion mukaan revontuliennusteiden perusteella on laskettu, että tällaisia riittävän laajalla alueella revontulia aiheuttavia myrskyjä olisi noin 50–60 elokuusta huhtikuulle kestävän revontulikauden aikana.

Manninen muistuttaa, että auringon aktiivisuus vaihtelee sykleissä ja nyt ollaan lähempänä minimiä kuin huippua aktiivisuudessa.

– Kun nimeäminen aloitetaan nyt, voi olla että auringon aktiivisuuden kiihtyessä tuleekin vaikka päivittäin paljon suurempia revontulimyrskyjä kuin nämä nyt nimen saaneet, sanoo Jyrki Manninen.

Mannisen mielestä revontulimyrskyjen nimeäminen, vaikkakin vain huvin vuoksi, on silti hyvä idea.

– Niin kauan kun tähän ei sotketa tiedemaailmaa, Manninen muistuttaa.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta maanantaihin kello 23 saakka.

Lue myös: