Hyppää sisältöön

Kirjeenvaihtajalta: Yli 6 000 kuollutta – Ruotsissa liian harva noudattaa koronasuosituksia, vai onko vika sittenkin toimissa?

Kuinka osuva vastaus dramaattisesti kasvaneeseen tartuntatilanteeseen on pöytäseuruetta koskeva kahdeksan hengen koronarajoitus, kysyy Pohjoismaiden kirjeenvaihtaja Kirsi Heikel.

Viikko sitten voimaantulleiden Tukholman koronarajoitusten mukaan kirjastot pidetään auki, mutta niissä käymistä pitää välttää. Kuva: Daniel Ivarsson / Yle

TUKHOLMA. Marie Fahlkvist viimeistelee asiakkaansa Birgitta Jonssonin hiustenleikkausta Norrmalmin kaupunginosassa Tukholmassa.

Asiakkaat eivät uskaltaneet tulla kampaamoon epidemian ollessa pahimmillaan keväällä. Fahlkvist kertoo itkeneensä silloin viikon. Loppukeväästä tilanne alkoi palata normaaliksi.

Nyt koronatilanne on jälleen pahentunut. Viime viikkojen aikana tartuntamäärät ovat kasvaneet rajusti Tukholmassa, mutta tällä kertaa Fahlkvist ei ole nähnyt mitään muutosta asiakkaidensa ajanvarauksissa.

– Koronaan ollaan kyllästyneitä. Ihmiset eivät jaksa enää ottaa vastaan uusia ohjeita, summaa Fahlkvist asiakkaidensa tunnelmia.

Marie Fahlkvistin asiakkaat uskaltavat jälleen käydä kampaajalla. Kuva: Daniel Ivarsson / Yle

Koronaan liittyvät kuolemat ylittivät tänään 6 000:n rajan. Kuolleita on kaikkiaan 6 002.

Syksyn aikana koronaan liittyviä kuolemia on kirjattu keskimäärin kymmenkunta viikossa, mutta kuluneen viikon aikana niitä on raportoitu 64.

Tartuntamäärien kasvun nopeus on ollut dramaattinen. Uusia tartuntoja rekisteröitiin kuluneen vuorokauden aikana 4034. Ilmaantuvuusluku on nyt 314 tartuntatapausta sataatuhatta asukasta kohti. Se oli kuukausi sitten 35 (siirryt toiseen palveluun).

Sairaalahoitoa vaativien potilaiden määrä nousee.

Pääministeri Stefan Löfven on kutsunut Ruotsin koronatilannetta erittäin vakavaksi.

Valtioepidemiologi Anders Tegnell sanoo, etteivät viranomaiset uskoneet tilanteen pahentuvan näin rajusti.

– Olen ehdottomasti huolissani ja niin me kaikki varmasti olemme, hän sanoo Ylen haastattelussa.

Jos näin on, niin huoli ei näytä vielä muuttuneen toiminnaksi.

Suositusten mukaan ihmisten pitäisi välttää Tukholmassa julkisilla paikoilla liikkumista niin paljon kuin mahdollista, jotta tartunnat vähenisivät. Kuva: Daniel Ivarsson / Yle

Viikko sitten Tukholmaan annettiin nippu entistä tiukempia koronaohjeita. Ohjeita on tiukennettu jo aiemmin epidemian kiihtymisvaiheessa olevilla alueilla, kuten Uppsalassa.

Perusperiaate on välttää kaikilla julkisilla paikoilla liikkumista. Esimerkiksi kirjastot, museot, uimahallit ja kuntosalit saavat olla auki, mutta ohjeen mukaan niissä käymistä tulee välttää.

Vastuu on yksilöllä.

Jos bussi on täynnä, ohje kuluu: älä mene sinne, odota seuraavaa.

Monien mediassa olleiden juttujen, haastatteluiden ja pääministerinkin mukaan toimintaohjeita ei ole omaksuttu.

– Liian harva noudattaa suosituksia. Niitä tulee noudattaa kaikkien koko ajan, joka päivä, teroitti pääministeri Löfven turhautuneen kuuloisena.

Uppsalassa tartuntamäärät ovat tuplaantuneet kuluneen viikon aikana.

Tukholman seudun sairaaloissa oli eilen keskiviikkona hoidettavana yli 231 koronapotilasta. Viikko sitten luku oli 148. Kuva: Frida Lönnroos / Yle

Alueen sairaanhoidosta vastaava johtaja sanoi Dagens Nyheterille, että suositukset eivät riitä, vaan kovempia keinoja tarvitaan. (siirryt toiseen palveluun)

Pääministerin tiistaina esittelemä uusi toimintaohje pahentuneeseen tilanteeseen oli tuskin vastaus Uppsalan toiveeseen. Ohjeen mukaan ravintoloissa saa yhdessä pöydässä istua korkeintaan kahdeksan henkeä.

Rehellisyyden nimissä on kysyttävä, kuinka osuva vastaus dramaattisesti kasvaneeseen tartuntatilanteeseen tällainen rajoitus on.

Tätä ihmetteli moni toimittaja tiistain lehdistötilaisuuksissa, joita järjestivät sekä hallitus että kansanterveysviranomainen.

Valtioepidemiologi Anders Tegnell arvioi, että brittiläinen virusmuunnos ei aiheuta aiempaa vakavampaa sairautta. Kuva: Daniel Ivarsson / Yle

Kysyjä toisen perään tivasi, miksi ei suljeta ravintoloita ja uimahalleja saman tien tai anneta edes kasvomaskisuositusta, kun tilanne on pääministerin ja valtioenepidemiologin mukaan muuttunut "dramaattisen nopeasti erittäin vakavaksi".

Vastaus oli sama, jota ruotsalaiset ovat tottuneet kuulemaan keväästä asti.

– Haluamme ottaa oikeat toimet käyttöön oikeaan aikaan. Valitsemme toimet, jotka ovat pitkäkestoisia ja joita ihmiset jaksavat noudattaa pitkään, sanoi Tegnell.

Ongelma on se, että ruotsalaisiakin vaivaa pandemiaväsymys. Kaikki eivät jaksa noudattaa suosituksia. Kun käytössä on suosituksia eikä määräyksiä, ihmiset suhtautuvat niihin vääjäämättä lepsummin.

Ruotsin viranomaiset haluavat laskea tartuntojen määrää samoilla keinoilla kuin keväällä. Silloin oli kuitenkin kesä koittamassa ja ihmiset siirtyivät koolle puistoihin.

Nyt edessä on reilut viisi kuukautta elämää pääosin sisätiloissa.

Vaikea on nähdä, että Ruotsissa pärjätään tämän ajan yli pelkillä suosituksilla, ohjeilla ja kehotuksilla.