Hyppää sisältöön

Poliisi otti kiinni yhdeksän kertaa nimensä muuttaneen miehen – rikolliset kiertävät maahantulokieltoa ja etsintäkuulutusta vaihtamalla henkilötietojaan

Poliisin mukaan laittomasti maahan tullut mies oli saanut nimensä lisäksi muutettua myös syntymäaikansa viralliseen passiin.

Rikolliset onnistuvat saamaan uuden laillisen passin useita kertoja. Kuva: Eleni Paspatis / Yle

Länsi-Uudenmaan poliisi nappasi viime viikonloppuna Espoossa kiinni jopa yhdeksän kertaa nimeään vaihtaneen epäillyn ammattimaisen myymälävarkaan. Etsintäkuulutettu mies oli onnistunut saamaan uuden kansallisen passin ja viisumin joka kerta.

Hän oli saanut vaihdettua aitoon passiin myös syntymäaikansa. Mies oli tullut Schengen-alueelle uudella passilla välttääkseen kiinnijäämisen.

Poliisi otti kiinni samassa yhteydessä myös toisen epäillyn ammattivarkaan, joka oli määrätty maahantulokieltoon Schengen-alueelle. Hän oli kiertänyt kiellon jo kaksi kertaa nimen muutoksen avulla. Miehestä oli voimassa etsintäkuulutuksia molemmilla aikaisemmilla nimillä.

Näillä konsteilla etsintäkuulutetut rikolliset voivat kiertää maahantulokieltoa ja palata rötöstelemään toistuvasti.

– Ilmeisesti joissain EU:n ulkopuolisissa maissa rikolliset voivat vaihtaa nimeään useita kertoja. Sitä, kuinka syntymäaikakin voidaan vaihtaa, en tiedä, toteaa tapausta tutkinut rikosylikonstaapeli Rami Saari Länsi-Uudenmaan poliisilaitokselta.

Hän uskoo, että poliisi saa kiinni uudella nimellä maahantulokieltoa rikkovista rikollisista vain murto-osan.

– Näitä jää kiinni yleensä ryppäissä. Joulun aikana ammattimaisten myymälävarkaiden määrä yleensä kasvaa, Saari kertoo.

Saaliina jopa 1 700 euron takki

Ammattirikolliset tietävät tarkoin, mitä he myymälöistä varastavat. Listalla on poliisin mukaan usein kalliita vaatteita, arvokkaita vitamiineja ja hintavia käsikauppalääkkeitä.

Kaksi kertaa nimensä vaihtaneen miehen hallusta löytyi muun muassa 600 euron ja 1 700 euron arvoiset takit. Häntä epäillään varkaudesta ja maahantulokiellon rikkomisesta.

– Poliisilla on suuri työ näiden tavaroiden palauttamisessa oikeille omistajilleen, Saari toteaa.

Molemmat miehet otettiin säilöön maasta poistamista varten. Heidät tullaan käännyttämään kotimaahansa.

Laiton maahantulo yleistyi 2010-luvulla

Suomi tarkensi rikoslakia maahantulokiellon rikkomisen osalta vuonna 2019. Lakiin lisättiin tuolloin uusi säännös maahantulokiellon rikkomisesta.

Aiemmin kiellon rikkomisesta määrättiin yleensä sakkorangaistus ulkomaalaisrikkomuksesta. Nykyisin maahantulokiellon rikkomisesta voidaan tuomita sakkoon tai vankeuteen enintään yhdeksi vuodeksi.

Lain muutoksen taustalla oli laittoman maahan tulemisen yleistyminen. Poliisin ja Rajavartiolaitoksen tietoon tulleita tuolloin ulkomaalaisrikkomuksena rangaistuja maahantulokiellon rikkomisia oli vuonna 2010 yhteensä 92. Vuonna 2015 niiden määrä oli jo noin kuusinkertainen eli yhteensä 568 tapausta.

Osa tapauksista oli samoja henkilöitä, jotka rikkoivat maahantulokieltoa toistuvasti.

Euroopan unionin sisärajojen rajatarkastusten puuttumisen vuoksi kiellon rikkojien jääminen kiinni esimerkiksi satamissa ja lentokentillä voi olla sattumavaraista.

Nyt myös koronaviruksesta johtuvat liikkumisen rajoitukset ovat voineet vähentää laitonta maahantuloa.

.
.