1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. raiskaus

Mies tuomittiin 1,5 vuodeksi vankeuteen raiskauksesta – poliisitutkinta venyi yli 2 vuotta

Oikeus määräsi valtion maksamaan rikoksen uhrille oikeudenkäynnin viivästymisestä hyvityskorvausta 5000 euroa.

raiskaus
Oikeuden nimikointilaattoja pöydällä.
Syytetty eli vastaaja kiisti syyllistyneensä rikokseen.Antti Karhunen / Yle

Lapin käräjäoikeus on tuominnut miehen raiskauksesta ehdottomaan vankeuteen 1 vuodeksi ja 6 kuukaudeksi.

Käräjäoikeus katsoi miehen olleen sukupuoliyhdynnässä tiedottomassa tilassa olleen uhrin eli asianomistajan kanssa. Syytetty oli tekohetkellä 20-vuotias ja uhri oli täyttänyt vasta 16 vuotta. He olivat työkavereita ja juhlimassa porukalla vappua vapaa-ajanasunnolla Kittilässä huhtikuun lopulla 2017.

Syytetty kiisti syyllistyneensä rikokseen.

Uhri oli saanut tapahtuneesta vuosia kestäneitä, vakavia psyykkisiä oireita, kuten posttraumaattinen stressihäiriö sekä nukkumis- ja keskittymisvaikeuksia.

Käräjäoikeus totesi, että oikeudenkäynti oli aiheettomasti viipynyt esitutkinnan pitkittymisen takia. Rikosasian tutkinta oli ollut pysähdyksissä lähes 2,5 vuotta Lapin poliisilaitoksella. Esimerkiksi syytetyn kuulustelu tehtiin vasta marraskuussa 2019. Oikeus määräsi valtion maksamaan rikoksen uhrille oikeudenkäynnin viivästymisestä hyvityskorvausta 5000 euroa.

Tuomitulle määrättiin maksamaan uhrille psyykkisen terveydentilan järkkymisestä 4000 euroa ja kärsimyksestä 4000 euroa. Lisäksi mies joutuu muun muassa maksamaan vastapuolen oikeudenkäyntikuluja yli 6000 eurolla.

Tuomio ei ole lainvoimainen eli siitä voi valittaa ylempiin oikeusasteisiin.

Lue seuraavaksi