1. yle.fi
  2. Uutiset

Tuulivoima mullistaa koko sähköjärjestelmää – sähköä on pian osattava käyttää ja varastoida silloin kun sitä tulee

Suomi havittelee paalupaikkaa energianhallintajärjestelmien tuottajana.

tuulienergia
Reposaaren tuulipuiston tuulivoimaloita.
Henrietta Hassinen / Yle

Edellisen hallituksen tukemat virtuaalivoimalaitokset alkavat olla taloudellisesti kannattavia. Hankkeissa on mukana jo satoja liike- ja teollisuuskiinteistöjä.

Erikoisilta kuulostavissa voimalaitoksissa kyse on siitä, että tuulivoiman lisääntyessä sähkönkäyttäjät joustavat itse kulutuksessaan tuotannon mukaan. Virtuaalivoimalaitokset ovat siis pitkälle automatisoituja energianhallintajärjestelmiä.

Aiemmin sähköä tuotettiin sitä enemmän mitä enemmän sitä kulutettiin, mutta nyt asetelma alkaa kääntyä päivastaiseksi, sillä kasvava osa sähköstä tuotetaan tuulivoimalla, silloin kun tuulee.

Varsinkin suurten sähkönkäyttäjien apua tarvitaan joustojen saamiseksi, koska sähköjärjestelmässä tuotannon ja kulutuksen on oltava koko ajan tasapainossa.

– Tuulivoima tulee nyt todella voimakkaasti. Fingridin pöydällä on hanketiedusteluja kymmenien tuhansien megawattien edestä, sanoo Fingridin varatoimitusjohtaja Asta Sihvonen-Punkka.

Tuulivoima kasvaa voimakkaasti Pohjoismaissa
Samuli Huttunen / Yle

Vertailun vuoksi, esimerkiksi viimeistelyvaiheessa olevan Olkiluoto 3:n teho on 1600 megawattia.

Tuulivoiman lisääntyminen on haaste myös kantaverkkoa ylläpitävälle Fingridille, sillä tuulivoimasta yhä isompi osa tuotetaan läntisessä ja pohjoisessa Suomessa, mutta kuluttajat ovat etelässä.

– Meidän täytyy vahvistaa pohjois-eteläsuuntaista siirtoverkkoa. Lisäksi meillä on tällä hetkellä ennätysmäärä eli kolmisenkymmentä sähköasemaprojektia käynnissä.

Asta Sihvonen-Punkka, Fingrid, varatoimitusjohtaja
Sähkönkulutuksen pitää joustaa niin, että sähköverkon teho pysyy vakaana, sanoo Asta Sihvonen-Punkka.Rami Moilanen / Yle

Kuten alla olevasta grafiikasta näkyy, lyhyen ajan sisällä tuulivoiman tuotanto voi vaihdella lähes nollasta tuhanteenkahdeksaansataan megawattiin. Tämän vuoksi tasapainoa täytyy hakea kulutuksesta.

Vaihtelevan tuotannon ennustaminen on haastavaa
Samuli Huttunen / Yle

Sähkön varastointi vaatii suuren akuston

Sähkönkulutus joustaa jo nyt Pohjoismaiden yhteisten sähkömarkkinoiden ansiosta. Virtuaalivoimalaitokset ovat yksi lisä sähkönkulutuksen hallintaan.

Virtuaalivoimalaitoksen eli energianhallintajärjestelmän avulla esimerkiksi suuren kauppakeskuksen lämmitystä tai ilmastointia siirretään hiukan eri aikaan riippuen säästä tai sähkön saatuvuudesta. Se ei vaikuta kiinteistön käytettävyyteen, mutta helpottaa kantaverkon kuormitusta.

Veikka Pirhonen, Siemens Osakeyhtiö, johtaja
Jos suurten kiinteistöjen sähkönkulutusta voidaan säädellä, siitä hyötyy myös koko Suomen kattava kantaverkko, sanoo Veikka Pirhonen.Rami Moilanen / Yle

Lisäksi kiinteistö voi tuottaa osan sähköstään itse ja se voi myös varastoida ylijäämäsähköä omaan akustoonsa. Esimerkiksi Sinebrychoffin tuotantolaitoksille Keravalla rakennetaan energianhallintajärjestelmä, johon tulee puolikkaan jalkapallokentän kokoinen akusto.

Järjestelmän rakentaa Siemens ja sen tytäryhtiö Vibeco. Siemensillä uskotaan, että vastaaville järjestelmille on kysyntää myös ulkomailla.

– Kiinnostus on todella suurta. On globaali haaste, että sähköverkossa saadaan pysymään tasapaino, sanoo Siemensin johtaja Veikka Pirhonen.

Kysynnän arvellaan lisääntyvät ainakin Euroopassa, missä pitäisi olla hiilineutraali sähköjärjestelmä vuoteen 2040 mennessä.

Eri kokoisia ja eri tyyppisiä energianhallintajärjestelmiä on jo sadoissa suurissa kiinteistöissä ja laitoksissa eri puolilla Suomea. Nämä tuottavat yhteensä noin 30 megawatin jouston kantaverkkoon.

Työ- ja elinkeinoministeriön rahoittamaa järjestelmää esiteltiin torstaina. Virtuaalivoimalaitokset ovat osa edellisen hallituksen aloittamia kärkihankkeita energia-alalla.

Lue myös

Tuulivoimayhtiöt vyöryttävät miljardi-investoinnit maakuntiin lähivuosina – Itä-Suomi jäämässä pois jättipotin jaosta

Kuusi väitettä sähköstä – uskotko Suomen olevan Venäjän sähköstä riippuvainen ja sähköautojen kaatavan verkot?

Lue seuraavaksi