Hyppää sisältöön

Parjattujen hitas-asuntojen rakentaminen lopetetaan Helsingissä – luottamushenkilöt: Järjestelmän heikkoudet ovat niin suuret, että siitä on syytä luopua

Helsinki haluaa 8 000 uutta asuntoa vuodessa, joista neljännes olisi kaupungin omaa tuotantoa.

Hitas-asuntojärjestelmä on mahdollistanut esimerkiksi merellisen asunnon hankkimisen kohtuuhintaan. Kuva Jätkäsaaresta. Kuva: Vladimir Pohtokari / Helsingin kaupunki

Helsingin kaupunki aikoo luopua hitas-asuntojen eli hintasäänneltyjen omistusasuntojen rakentamisesta vuoteen 2023 mennessä. Keskeneräiset rakennuskohteet saatetaan loppuun nykymuotoisen hitaksen puitteissa, mutta samanaikaisesti aloitetaan valmistelu uudesta mallista kohtuuhintaisen omistusasumisen turvaamiseksi.

Hitas-järjestelmää on kritisoitu tavallisia markkinahintoja edullisempien asuntojen omistamisen väärästä kohdentumisesta.

– Keskustelua on käyty esimerkiksi siitä, kohdentuvatko hitas-asunnot oikeille ryhmille tulo- ja varallisuustason mukaan, kertoo asunto-ohjelmapäällikkö Mari Randell.

Asuntojen osto-oikeudet on tähän asti ratkaistu arvalla.

Hitaksen ongelmana on ollut myös omistuksen keskittyminen ja edullisilla kiinteistöillä keinottelu. Viime vuonna peräti 700 hitas-asuntoa oli Helsingin Sanomien tietojen mukaan moniomistajien hallussa (siirryt toiseen palveluun). Silloin hitas-asuntoja oli yhteensä 14 615.

– Se ei ole hitas-järjestelmän periaatteiden mukaista, mutta ei se sitä ole kieltänytkään, Randell sanoo.

– Luottamushenkilöiden linjauksen mukaan järjestelmän heikkoudet ovat niin suuret, että siitä on syytä kokonaisuudessaan luopua ja kehittää uusi tätä päivää vastaava järjestelmä, hän lisää.

Asunto-ohjelmapäällikkö Randell ei tässä vaiheessa osaa arvioida, millä periaattein omistuksen kohdentuminen kaupungin rakentamissa kohtuuhintaisissa asunnoissa järjestetään jatkossa.

Hintasääntelyllä on ollut suurin merkitys kantakaupungissa ja halutuilla merenranta-alueilla. (siirryt toiseen palveluun)

Helsinki haluaa 8 000 uutta asuntoa vuodessa

Helsingin poliittiset puolueet ovat asettaneet tavoitteen, jonka mukaan kaupunkiin pitäisi nousta 8 000 uutta asuntoa vuosittain vuodesta 2023 lähtien.

Kaupungin omaa tuotantoa tästä olisi neljännes eli 2 000 asuntoa. Helsingin tuotannon tavoite on aiemmin ollut noin 1 500 asuntoa vuodessa.

Vuosittaisesta 8 000 asunnon tuotannosta viidenneksen on tarkoitus olla asumisoikeus- ja osaomistusasuntoja. Puolet tuotannosta eli noin 4 000 asuntoa olisi sääntelemättömiä omistus- ja vuokra-asuntoja.

Kaupunginhallitus käsitteli seuraavan neljän vuoden asumisen ja maankäytön ohjelman (siirryt toiseen palveluun) torstai (siirryt toiseen palveluun)aamuna ja valtuusto päättää asiasta ensi viikon keskiviikkona.

Voit keskustella aiheesta 6.11. kello 23:een saakka.

Lue myös:

Keskellä Helsinkiä asuu omalaatuinen huvilanomistaja Aulis Junes, joka ei aio luovuttaa – vuosikymmeniä jatkunut taistelu kaupungin kanssa voi ratketa talvella

Markus Yläisen unelma toteutuu, vaikka satojen asuntojen rakentaminen Kalasatamassa lykkääntyy: "Herää kysymys, että milloin nämä muut tornit valmistuvat"

Suomen rakennustyömailla on työskennellyt laittomasti jopa satoja ukrainalaisia – ”Hän antoi meille 50 euroa mieheen, jotta pysymme hengissä”