1. yle.fi
  2. Uutiset

Suomalaiset rynnistävät nyt influenssarokotukseen – "Kävi vähän ikävästi, en saanut rokotetta", sanoo jyväskyläläinen Markku Säntti

Rokotekattavuus näyttäisi nousevan aiempia vuosia korkeammaksi, terveydenhuollosta arvioidaan.

influenssarokotteet
Sairaanhoitaja pistää influenssarokotteen ikääntyneen miehen olkavarteen.
Intoa rokotteiden ottoon osattiin terveydenhuollossa odottaa, mutta silti rynnistys piikeille tuli ainakin osittain yllätyksenä.Jarkko Riikonen / Yle

Jyväskyläläinen Markku Säntti saapui Mehiläiseen influenssarokotukseen, mutta rokote jäi saamatta.

– Kävi vähän ikävästi. En saanut rokotetta. Kaikki rokotteet on kuulemma loppu nyt, eikä tiedetä koska tulee lisää. Nyt ei auta muuta kuin huolehtia hygieniasta, Säntti toteaa poistuessaan vastaanotolta.

Koronasyksy on saanut suomalaiset rynnistämään influenssarokotuksiin oikein urakalla. Esimerkiksi Mehiläisessä on pistetty valtakunnallisesti nyt kaksinkertainen määrä rokotteita aiempiin vuosiin verrattuna.

Mehiläisestä rokoteajat loppuivat ainakin toistaiseksi. Influenssarokotusajan aiemmin varanneille rokote annetaan, mutta muut jäävät nyt ilman.

– Emme tällä hetkellä ota uusia varauksia influenssarokotuksiin. Hoidamme jo sovitut ja selvittelemme rokoteaineiden saatavuutta, jotta saisimme lisää. Lääketoimittajien varastot on käytetty hyvin, sillä Euroopassa on otettu enemmän rokotteita kuin aikaisemmin, sanoo Mehiläisen Keski-Suomen yksiköiden johtaja Mila Korhonen.

– Selvästi näkyy ihmisten kiinnostus rokotetta kohtaan.

Rokotekattavuus nousussa

Rokoteen ottaa nyt aiempaa useampi, arvioidaan muun muassa Etelä-Savon sote-kuntayhtymästä Essotesta ja Itä-Savon sairaanhoitopiiristä Sosterista.

– Tämä syksy on ollut poikkeuksellinen. Ihmiset, jotka eivät ole ottaneet rokotteita aikaisemmin, ovat nyt ilmoittaneet haluavansa sen. Näyttää, että rokotuskattavuus nousee reilusti tänä syksynä viimevuotisesta, sanoo Essoten tartuntataudeista vastaava lääkäri Hans Gärdström.

Itä-Savossa Sosterin alueella on annettu noin 5 200 rokotetta tähän mennessä. Se on reilusti yli puolet enemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan.

– Asiakkaat ovat olleet hyvin aktiivisia. Varmaan päästään korkeampaan rokotekattavuuteen kuin viime vuonna, toteaa osastonhoitaja Mia Luukkainen Sosterista.

Mirva Molkkari
"Näkemys on, että voidaan mennä yli viime vuoden luvuista", arvioi kaupungin Kyllön terveysaseman osastonhoitaja Mirva Molkkari.Jarkko Riikonen / Yle

Jyväskyläläiset ovat varanneet rokotusaikoja aktiivisesti myös kaupungin terveyskeskuksiin. Tällä hetkellä seuraavat vapaat ajat löytyvät vasta tammikuulta.

Vapaita aikoja kuitenkin lisätään päivittäin. Vaikka niitä ei nettiajanvarauksesta löydy, niitä voi kysellä terveysasemilta puhelimitse.

– Näkemys on, että voidaan mennä yli viime vuoden luvuista, arvioi kaupungin Kyllön terveysaseman osastonhoitaja Mirva Molkkari.

Jyväskylän julkisella puolella rokotteita on riittänyt.

– Toki voi olla vaara, että rokotteet loppuvat, mutta tällä hetkellä ei ole näköpiirissä sitä mahdollisuutta. Eli voi rauhoitella ihmisia ja asukkaita siitä, että kaikki tulevat varmasti rokotteen saamaan, Molkkari sanoo.

"Pienoinen yllätys"

Markku Säntti sairasti pari vuotta sitten influenssan, joka vei hänet teho-osastolle. Hän pitääkin influenssarokotteen ottamista tärkeänä.

– Olen ottanut joka vuosi rokotteen. Koronakin on tässä esillä hyvin voimakkaasti. Kaksi virustautia, niin kannattaisi varmaan hoitaa kummatkin hyvin. Pyrin ennaltaehkäisemään hankalia infektioita, Säntti sanoo.

Pirjo Isotalo sai influenssarokotteen Jyväskylän Kyllön terveysasemalla.

– Kun on koronasta pelkoa, niin tämä pohjustaa sitä ennen kuin tulee koronapiikki, että ei tulisi tautia. Viime syksynä kävin samalla piikillä ja hyvin on mennyt. En ole ollut flunssassa enkä influenssassa enkä missään, Isotalo sanoo.

Mila Korhonen
Influenssan ja koronan sairastaminen yhtä aikaa nostaa riskiä hankalampaan taudinkuvaan. Mehiläisen Keski-Suomen yksiköiden johtaja Mila Korhonen uskoo sen lisänneen innostusta rokotteiden ottamiseen.Jarkko Riikonen / Yle

Kaikki haastatellut terveydenhuollon työntekijät arvioivat, että koronapandemia on innostanut ihmiset influenssarokotuksiin.

– Mediassa on ollut paljon esillä, että influenssan ja koronan sairastaminen yhtä aikaa nostaa riskiä hankalampaan taudinkuvaan. Uskon, että sillä on ollut iso merkitys, että asiantuntijat ja viranomaiset ovat ottaneet kantaa influenssarokotuksen tärkeydestä tänä aikana, Mehiläisen Mila Korhonen summaa.

Intoa rokotteiden ottoon osattiin terveydenhuollossa odottaa, mutta silti rynnistys piikeille tuli ainakin osittain yllätyksenä.

– Pienoinen yllätys oli se, että oli näin valtaisaa ihmisten toive saada rokote. Ajateltiin, että rokotuskattavuus ilman muuta nousee, mutta nyt tämä näyttää nousevan reilusti tänä syksynä, Hans Gärdström toteaa.

Jyväskylässä rokotekattavuus on noussut vuosi vuodelta, Mirva Molkkari kertoo.

– Saattaa hyvinkin olla mahdollista, että korona on jollain lailla aiheuttanut sitä aktiivisuutta rokotteen ottamisessa, mutta Jyväskylän alueella rokotteita on otettu viime vuosina aktiivisesti muutenkin.

Influenssarokotuspiikki
Ajanvaraus influenssarokotuksiin ruuhkautui muun muassa Jyväskylässä heti ensimmäisenä päivänä.Jarkko Riikonen / Yle

Ajanvaraukset ruuhkautuivat

Koronan takia kunnat ja sairaanhoitopiirit eivät voi tänä talvena järjestää suuria joukkorokotuksia, ohjeistaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL. THL suosittelee, että rokotukset hoidetaan ajanvarauksella tai ainakin niin, että turvavälejä voidaan noudattaa. Esimerkiksi Jyväskylän kaupunki ja Essote tarjoavat rokotuksia riskiryhmille ajanvarauksella.

Ajanvarauksissa on ollut ruuhkaa. Jyväskylän kaupunki avasi ajanvarauksen maanantaina 26. lokakuuta ja kertoi samana päivänä, että sekä nettiajanvaraus että terveysasemien puhelimet ovat ruuhakutuneet.

Myös esimerkiksi Pieksämäen kaupunki kertoi tiistaina ajanvarauspuhelimen ruuhkautumisesta nettisivuillaan (siirryt toiseen palveluun).

Lue lisää:

Influenssarokotteita jaetaan ajanvarauksella – massajonotuksia ei tänä vuonna nähdä

Jos haluat influenssarokotteen etkä ole riskiryhmää, saatoit jo myöhästyä – rokotteet loppuivat Terveystalosta sekä Mehiläisestä ja käyvät vähiin apteekeissa

Lue seuraavaksi