1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Hämeenlinna

Verkkoyhtiö Elenia ei nosta sähkön siirtohintaa lähitulevaisuudessa

Sähkönsiirtohinnat ovat nousseet rajusti viime vuosina joka puolella Suomea.

Hämeenlinna
Kaivuri kaivaa maata metsässä
Sähkösiirtoyhtiöt ovat kaivaneet kaapeleita maahan ahkerasti. Sen ansiosta myrskyjen aiheuttamien sähkökatkojen määrä on vähentynyt. Sini Ojanperä / Yle

Suomen suurimpiin kuuluva sähköverkkoyhtiö Elenia pitää sähkön siirtohintansa ennallaan lähitulevaisuudessa. Elenian toimitusjohtaja Tapani Liuhala kertoi asiasta torstaina.

– Meillä ei ole tällä hetkellä päätöksiä siirtohintojen korotuksista, ja toistaiseksi jatkamme investointeja sähköverkon kehittämiseksi, kertoo Liuhala.

Elenia on siirtänyt ison osan sähköverkkoaan maanalaisiin kaapeleihin viime vuosina. Tällä hetkellä noin puolet verkosta on kaapeleissa ja samalla turvassa esimerkiksi myrskytuhoilta.

Elenialla on 430 000 asiakasta Kanta- ja Päijät-Hämeessä, Pirkanmaalla, Keski-Suomessa sekä Etelä- ja Pohjois-Pohjanmaalla.

Sähkön siirtohintojen nousu suututtaa kuluttajia.

Sähkön siirtohinnat ovat nousseet rajusti viime vuosina. Sähkönsiirtoyritykset saivat mahdollisuuden hintojen tukeviin korotuksiin, kun Energiavirasto nosti verkkoyhtiöiden valvonnassa käytettävää tuottoprosenttia reippaasti.

Energiaviraston mukaan sähkön siirtohinnat ovat nousseet reaalisesti vuodesta 2010 vuoteen 2019 30 prosenttia. Tiistaina Energiavirasto esittikin, että siirtohintojen kasvua tulee suitsia.

Kuluttaja ei voi valita sähkön siirtoyhtiötä, toisin kuin sähkön tuottajayhtiötä. Siirtoyhtiöillä on monopoli alueellaan.

Lue seuraavaksi