1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Turun tuomiokirkko

Turun tuomiokirkon kuusi jälleen Maskusta

Valojen sytytysjuhlasta luovutaan koronan vuoksi.

Kuusenhakijat Maskussa 27.11.2019. Tämä kuusi saatiin helposti kyytiin. Arkistokuva. Kuva: Kalle Mäkelä / Yle

Turun tuomiokirkon joulukuusi tulee toisena vuonna peräkkäin Maskusta. Se on vielä komeampi kuin viime vuoden kuusi eli ainakin 22 metriä korkea, kertoo Kuntecin työmaapäällikkö Timo Kajava.

Kuusi haetaan tuomiokirkon eteen keskiviikkona 25. kuluvaa kuuta ja se on paikoillaan viimeistään kello 14. Tänä vuonna kuusen valojen sytytysjuhlaa ei järjestetä koronan vuoksi.

Kuntecin työmaapäällikkö Timo Kajava sai vinkin kuusesta heti edellisen kuusen haun jälkeen. Omistaja oli nähnyt kuusenhausta juttuja mediassa ja näki, että kuusi oli melkein hänen naapurissaan. Hän ehdotti omaa Maskun Humikkalassa kasvavaa kuustaan tuomiokirkon kuuseksi.

Kuusen valitseva Kajava kävi paikalla ja totesi, että kuusi on vielä komeampi kuin vuoden 2019 kuusi.

Vuoden 2019 joukukuusen valojen asettelu herätti huomiota. Paikoin valot oli aseteltu kaupunkilaisten mielestä epätasaisesti. Arkistokuva. Kuva: Minna Rosvall / Yle

– Iso ja näyttävä kuusi on kyseessä. Se on niin hankalassa paikassa, ettei sitä vielä päässyt mittaamaan. Latvus on leveämpi kuin edellisessä kuusessa.

Kyseessä on Kajavan 22. kuusi, jota hän on hakemassa ja 11. kuusi, jonka valinnasta hän vastaa. Se jää samalla Kajavan viimeiseksi kuuseksi, sillä hän jää eläkkeelle ennen seuraavan kuusen hankintaa.

Vuoden 2019 kuusi kiinnosti Turun suomenkielisen työväenopiston puutyöryhmää. He halusivat kuusen käyttöönsä ja suunnittelivat tekevänsä siitä muun muassa tuhkauurnia ja viuluja.

Jouluista tunnelmaa vuodelta 2019. Kuva: Minna Rosvall / Yle

Lue lisää:

Suomen ykkösjoulukuusesta tehdään arvoviuluja, tuhkauurnia ja ruumisarkkuja – ”Viulun pohjaan voisi kaivertaa tuomiokirkon kuvan”

Suomen ykköskuusen valojen outo asettelu herättää hämmennystä – alaosa ilman valoja, taustalla turvallisuusnäkökohdat