Hyppää sisältöön

Rikoskomisariolle yli 2 000 euron sakot tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta: Juttuja ehti vanhentua

Rikoskomisario kiisti syytteen ja vetosi esimerkiksi työmääräänsä.

Kuvituskuva. Kuva: Timo Nykyri / Yle

Sisä-Suomen poliisilaitoksen rikoskomisario on tuomittu tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Pirkanmaan käräjäoikeus antoi tuomion asiasta torstaina. Rikoskomisarion maksettavaksi tulee 50 päiväsakkoa ja yhteensä 2 250 euroa.

Rikoskomisario kiisti syytteen ja vetosi esimerkiksi työmääräänsä. Tuomio ei ole lainvoimainen eli siitä voi valittaa hovioikeuteen.

Rikoskomisario laiminlöi oikeuden mukaan toimittaa esitutkintaa tai selvityksiä ilman aiheetonta viivytystä. Tästä syystä rikosjuttuja ehti vanhentua. Rikoskomisariosta oli tehty myös kanteluja.

Käräjäoikeus totesi laiminlyöntien olevan vuositasolla yksittäisiä. Sen sijaan niitä oli useamman perättäisen vuoden ajalta.

– Laiminlyöntien tekeminen tämänkaltaisten virkatoimien yhteydessä on omiaan heikentämään luottamusta esitutkinnan ja poliisin toiminnan asianmukaisuuteen, oikeus linjaa.

Pirkanmaan käräjäoikeuden mukaan sekä asianomistajilla että vastaajilla tulee olla oikeus saada asiansa selvitetyksi kohtuullisessa ajassa.

– Siten on selvää, että esitutkintatoimien laiminlyönti tai olennainen viipyminen vaikeuttaa asian selvittämistä ja on siten asian osallisille haitallista ja vahingollista, eikä menettely ole kokonaisuutena arvostellen vähäistä, oikeus sanoo.

Rikoskomisario kiisti syytteen. Rikoskomisarion mukaan hän pyrki keskittymään vakaviin rikoksiin ja olemaan perusteellinen työssään.

Lue lisää:

.
.