1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kaupunkisuunnittelu

Linnoituksen rakennusten historia ja vaiheet yksiin kansiin – uusi asemakaava laaditaan perusteellisen inventoinnin pohjalta

Linnoituksen rakennushistoriallinen inventointi ja arkeologinen selvitys valmistuvat tämän vuoden loppuun mennessä.

kaupunkisuunnittelu
rakennus linnoituksessa
Asuintalo Linnoituksessa Saimaa-näkymin.Topi Kirsi

Lappeenrannan Linnoituksesta saadaan lähiaikoina lisää tutkittua tietoa.

Linnoituksen rakennushistoriallinen inventointi ja siihen liittyvä arkeologinen selvitys valmistuvat tämän vuoden loppuun mennessä.

Lappeenrannan kaupungin palkkaama konsultti selvittää Linnoituksen rakennusten historian ja käytön, suojelukohteet ja alueen eri toiminnot.

Rakennuksille tehdään myös arvonmääritys.

Taustatieto on välttämätöntä, kun Linnoituksen keisarinaikaista asemakaavaa aletaan ensi vuonna päivittää ajan tasalle.

– Varsinkin tämä arvonmääritys antaa vastauksia siihen, että onko joitain sellaisia osia, mihin voitaisiin esimerkiksi vanhojen, jo hävinneiden rakennusten paikalle sijoittaa uudisrakennuksia, sanoo Lappeenrannan kaupungin asemakaava-arkkitehti Matti Veijovuori.

Linnoitus on täynnä päällekkäisiä kerrostumia

Arkeologisen selvityksen teettäminen oli perusteltua, koska Linnoituksessa arkeologia ja rakennukset kietoutuvat yhteen.

– Siellä on päällekkäisiä kerrostumia eli arkeologiaa ja rakennettua ympäristöä on LInnoituksessa limittäin ja lomittain, sanoo Veijovuori.

Ilmakuva lappeenrannan Linnoituksesta
Lappeenrannan Linnoitus Pallonlahdelle viettävien vallien puolelta kuvattuna. Suunnilleen kuvan keskellä, isojen puiden takana, sijaitsi 1970-luvulla palanut maaherran talo.Kalle Purhonen / Yle

Linnoituksen asemakaavan päivittäminen sisältyy Lappeenrannan vuosien 2020–2022 kaavoitusohjelmaan.

Tavoitteena on saada asemakaava valmiiksi vuonna 2022, jolloin nykyisin voimassa olevan asemakaavan valmistumisesta tulee kuluneeksi 130 vuotta.

– Voimassa oleva keisarinaikainen asemakaava on vanhentunut eikä vastaa nykyisiä tarpeita, sanoo Veijovuori.

Linnoituksen rakennushistoriallisesta inventoinnista laaditaan ulkoasultaan korkeatasoinen raportti, joka liitetään Etelä-Karjalan museon julkaisusarjaan.

Lue seuraavaksi