1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Hoivakotien vierailukäytännöt selkeytyneet – keväällä toimintatavat olivat vielä kuin villi länsi

Aluehallintovirasto muistuttaa, että ikäihmisten tapaamisoikeuksia ei saa perusteettomasti rajoittaa.

koronavirus
Työntekijät työntävät vanhuksia pyörätuolissa vanhustenkeskuksessa.
Hoivakotien vierailukäytännöt yhtenäistyivät kesän aikana, kun ohjeistus selkeni ja toimintatavat rutinoituivat. Arkistokuva.Eleni Paspatis / Yle

Itä-Suomen aluehallintovirasto kouluttaa marraskuun aikana kuntatoimijoita ja yksityisiä palveluntuottajia vierailukäytännöistä ikäihmisten hoivakodeissa korona-aikana.

Avi julkaisi syyskuussa täsmäohjeen muistuttaakseen siitä, ettei ikäihmisten tapaamisoikeuksia saa perusteettomasti rajoittaa, vaikka tarkoituksena olisi suojella riskiryhmässä olevia.

– Sen ymmärtää kyllä, että hoitokodit haluavat suojella ja varjella ikäihmisiä, koska he ovat riskiryhmäläisiä. Mutta perusoikeuksia ei voi laittomasti rajoittaa, ylitarkastaja Kirsi Laitinen muistuttaa.

Keväällä hoivakotien vierailukäytännöissä oli kirjavuutta ja aluehallintovirasto sai joitakin yhteydenottoja ja kanteluita huolestuneilta omaisilta, kun ikäihmisten tapamisoikeuksiin kajottiin.

Kesän aikana hoivakotien vierailukäytännöt ovat yhtenäistyneet tarkemman ohjeistuksen myötä.

Pääsääntöisesti vierailuille pääsee, kun huolehtii hyvästä hygieniasta ja turvaväleistä sekä noudattaa yksiköiden maskisuosituksia. Vierailijoita pyydetään sopimaan käyntinsä etukäteen, jotta tapaaminen ehditään suunnitella turvallisuustekijät huomioiden.

"Myönnän, että kirjavaa oli"

Varkauden viransijainen palvelualuepäällikkö Tiina Sydänmaa toteaa, että kevään aikana vierailukäytännöt kaupungin hoivakodeissa olivat hyvin vaihtelevia.

– Myönnän, että kirjavaa oli. Läheisillä on varmasti ollut hyvin ristiriitaisia tunteita, kun aina ei ollut selvää, saako vierailulle tulla vai ei. Mutta kesän aikana tilanne selkeni ja toimintatavat yhtenäistyivät.

Sydänmaa kiittelee Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sekä aluehallintoviraston selkeitä toimintaohjeita tällä hetkellä. Hän odottaa tulevaa koulutustilaisuutta ja pitää sitä hyvänä ideana.

– Uskon, että kysyntää koulutukselle on. Se tulee hyvään saumaan.

Varkauden hoivakodeissa on nyt Sydänmaan mukaan noudatettu vierailukäytäntöjä hyvin. Käsihygienia, turvavälit ja maskien käyttö ovat toteutuneet.

– Meillä vierailijamäärä on rajattu enintään kolmeen henkilöön kerralla.

Lue seuraavaksi