1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Jutta Urpilainen

EU-komissaari Jutta Urpilainen: Valtiot eivät voi koronaelvytyksen takia velkaantua loputtomasti

Urpilainen sanoo pohtivansa Suomen presidentinvaaleja "myöhemmin jos koskaan".

EU:n kansainvälisistä kumppanuuksista vastaava komissaari Jutta Urpilainen politiikan toimittajille tarkoitetussa taustatilaisuudessa Helsingissä torstaina. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Euroopan unioni joutuu miettimään uudelleen unionin ja jäsenmaiden talouspolitiikan kulmakiviä, arvioi EU-komissaari Jutta Urpilainen (sd.). Suomen EU-komissaari Urpilainen tapasi Politiikan toimittajat ry:n jäseniä Helsingissä.

Koronaviruksen torjuminen suisti unionimaiden taloudet hankalaan tilanteeseen. EU-komission tänään julkaisemassa talousennusteessa Suomen talous supistuisi tänä vuonna reilut neljä ja euroalueen vajaat kahdeksan prosenttia. Ensi vuonna talouksien ennustetaan kääntyvän jälleen kasvuun.

Suomessa ja muissa Euroopan maissa eletään koronan toista aaltoa ja yhä akuuttia kriisivaihetta. Urpilaisen mielestä nyt on tärkeää saada lopulliset päätökset maiden sopimasta elvytyspaketista sekä rahoituskehyksestä, jossa päätetään unionin seuraavien vuosien tulot ja menot.

Kun akuutti kriisi on ohi, unionin on käytävä keskustelua, miten taloutta siitä eteenpäin olisi hoidettava.

– Talouspolitiikkaa täytyy alkaa myös jossain vaiheessa kiristämään. Emme voi loputtomiin elää tilanteessa, jossa valtiot velkaantuvat vain elvyttääkseen akuutin kriisin hoidossa.

Tätä varten unioni pitää päättää, mihin pyritään.

– Ja mitkä ovat pelisäännöt, joiden mukaan uudessa normaalissa toimitaan. Se on varmasti koko Euroopan alueella iso keskustelu tulevaisuudessa.

Myös Suomen on jossain vaiheessa tiukennettava taloutta

Sama tiukempaan taloudenpitoon paluu pätee myös Suomeen. Jossain vaiheessa on edettävä kohti "uutta normaalia", sanoo entinen valtiovarainministeri.

– On ollut perusteltua elvyttää, mutta jossain vaiheessa pitää suunnan muuttua ja kiristämisen aikakin tulee.

Urpilainen ennakoi, että esimerkiksi kasvu- ja vakaussopimusta pitää arvioida uudestaan. EU päätti, että koronakriisin aikana sopimus joustaa. Se tarkoittaa, että unioni ei rankaise, vaikka jäsenmaiden budjettialijäämät ja julkisen talouden velka ylittäisivät kasvu- ja vakaussopimuksen rajat.

EU:n elvytysrahastosta sopiessaan maat päättivät yhdessä ottaa 750 miljardin velan ja jakaa sen avustuksina ja lainoina jäsenmaille. Se on yksi koronakriisin hoitokeino.

Vaikka velkapakettia on sovittu käytettävän vain tämän kerran, esimerkiksi EKP:n pääjohtaja on toivonut (siirryt toiseen palveluun), että yhteinen velanotto olisi jatkossakin mahdollista vastaavissa taloustilanteissa.

Esimerkiksi näistä asioista Urpilainen odottaa perusteellista keskustelua, jolle sopiva hetki voisi olla ensi keväänä.

Urpilainen Trumpista: omalla linjallaan johdonmukainen

EU-maiden johtajat ja esimerkiksi EU-komissaarit ovat varoneet toistaiseksi kommentoimasta Yhdysvaltain keskeneräistä presidentinvaalien tuloslaskentaa ja ehdokkaiden kampanjointia.

Donald Trump esimerkiksi väitti vaaleissa esiintyneen vilppiä ja vaati ääntenlaskennan keskeyttämistä. Tämäntyyppisiä temppuja oli osattu ennakoida, kun Trumpin uskottiin yrittävän taata itselleen jatkokauden.

– Ovathan ne hyvin poikkeuksellisia puheenvuoroja. Itse näen niin, että hänen toiminnassaan ne ovat aika johdonmukaisia. Ehkä hän on omassa toiminnassaan johdonmukainen, vaikka yleisesti demokratiassa ne ovat poikkeuksellisia, Urpilainen toteaa.

Viime viikkojen islamistiset terrori-iskut Ranskassa ja Itävallassa saavat Urpilaisen mietteliääksi. Hän ei lähde arvailemaan, miksi iskut on tehty.

Komissaarina Urpilainen hoitaa unionin "kumppanuuksia" yli sadan maan kanssa. Komissaarinsalkussa kulkevat myös Afrikan-suhteet.

– Vaikka olen optimisti ja ajattelen, että EU:n työllä köyhimmissä kumppanimaissa on merkitystä, niin näen paljon myös hätää ja toivottomuutta, josta uskon turvallisuushaasteiden jonkin verran kumpuavan.

Ursula van der Leyenin komissio on tehnyt töitä reilun vuoden viisivuotisesta kaudestaan. Samanmittainen on myös Urpilaisen pesti.

Hän ei kerro vielä ajatuksiaan, kiinnostaako ehdokkuus Suomen presidentinvaaleissa, jotka pidetään vuonna 2024.

– Suomen presidentinvaalit on aika kaukana tulevaisuudessa. Sen pohdinnan paikka on myöhemmin, jos koskaan, Urpilainen sanoo.

Lue myös:

Mikä on kiistelty EU:n elvytysrahasto? Lue 7 kysymystä ja vastausta, miten rahasto rakennetaan ja miksi Suomen poliitikot riitelevät siitä

Komission ehdottamat EU:n uudet tulonlähteet saavat varovaista kannatusta suomalaismepeiltä – “Niitä vaaditaan, ettei jäsenmaksuja tarvitse nostaa”