1. yle.fi
  2. Uutiset

Kuopion keskusseurakuntatalon kauppa menossa uusiksi – Lehto Asunnot vetänyt tarjouksensa pois

Kuopion seurakuntayhtymä joutuu kilpailuttamaan keskusseurakuntatalon myynnin uudelleen.

Kuopio
Kuopion keskusseurakuntatalo
Kuopion keskusseurakuntatalo sijaitsee Suokadulla.Keijo Salokangas / Yle

Kuopion seurakuntayhtymä joutuu järjestämään uuden tarjouskilpailun Kuopion keskusseurakuntatalon myynnistä.

Seurakuntayhtymä hyväksyi vuoden 2019 kesäkuussa Lehto Asuntojen ostotarjouksen Suokadulla sijaitsevan keskusseurakuntatalon rakennusoikeudesta. Seurakuntayhtymä hyväksyi esisopimuksen viime maaliskuussa. Rakennuksen tilalle aiotaan rakentaa asuntoja, mikä vaatii myös kaavamuutoksen.

Lehto Asunnot kuitenkin siirsi sopimuksen allekirjoittamista pandemian takia. Takarajaksi asetettiin lokakuun loppu, jonka jälkeen seurakuntayhtymällä on oikeus myydä kiinteistö toiselle taholle.

Nyt yhtiö on ilmoittanut, että sen tarjoama rakennusoikeuden hinta on osoittautunut liian korkeaksi muun muassa siksi, että tarjous oli tehty korkeasuhdanteen aikana ja isot kiinteistösijoittajat eivät ole kiinnostuneita Kuopiosta lyhyellä aikavälillä.

Lisäksi yhtiö on päivittänyt strategiaansa, jonka mukaan sen päämarkkina-alue asuntorakentamisessa on nyt pääkaupunkiseutu, Tampere, Turku ja Oulu. Yhdeksi tekijäksi Lehto mainitsee myös pankkien lisääntynyt varovaisuus RS-lainoihin. Niissä rakennuttajan on talletettava pankkiin vakuudet konkurssin ja rakennusvirheiden varalta.

Lehdon tarjous oli kilpailijoiden tarjouksia huomattavasti suurempi

Lehto haluaisi neuvotella seurakuntayhtymän kanssa merkittävästi alemmasta kerrosneliöhinnasta. Tähän seurakuntayhtymä ei aio suostua, vaan se aikoo aloittaa uuden ostotarjouskilpailun. Seurakuntayhtymän yhteinen kirkkoneuvosto käsittelee asiaa maanantaina 9. marraskuuta.

Kaupan kokonaishinta riippuu lopullisista rakennusoikeusneliöistä, jotka tarkentuvat kaavamuutoksen myötä. Ennalta seurakuntayhtymässä arvioitiin, että rakennettavaa kerrosalaa tulisi 8000–8300 neliömetriä. Seurakuntayhtymästä arvioitiin esisopimusvaiheessa kaupan arvoksi noin 4,6 miljoonaa euroa.

Lehto Asuntojen tekemä tarjous, 603 euroa neliömetriltä oli huomattavasti korkeampi kuin seuraavaksi suurimmat tarjoukset. NCC Suomi tarjosi 503 euroa, Pohjola Rakennus 486 euroa sekä Peab ja Skanska Talonrakennus 425 euroa kerrosneliömetriltä.

Lehto Asuntojen tarjous oli siis 20 prosenttia korkeampi kuin seuraavaksi suurin ja 42 prosenttia suurempi kuin matalin ehdot täyttänyt tarjous.

Lue seuraavaksi