1. yle.fi
  2. Uutiset

Korkein oikeus tuomitsi Axl Smithin salakatseluvyyhdin tuomarin sakkoihin – uhrien nimiä päätyi toimituksiin

Tuomarin mukaan nimiä jäi tuomiosta salaamatta inhimillisen erehdyksen vuoksi. Salaamatta jäi seitsemän henkilön nimet.

Axl Smith
Axl Smith
Helsingin käräjäoikeus toimitti Axl Smithin salakatseluvyyhdin tuomion helmikuussa 2017 useille uutistoimituksille. Jarno Kuusinen / AOP

Korkein oikeus (KKO) on tuominnut Helsingin käräjäoikeuden käräjätuomarin tuottamuksellisesta virkasalaisuuden rikkomisesta sakkoihin. KKO piti hovioikeuden tuomion ennallaan.

Käräjätuomari oli suurta julkisuutta herättäneessä Axl Smithin salakatseluvyyhdissä määrännyt, että asianomistajien henkilöllisyys oli pidettävä salassa myös tuomiossa.

Hän oli laatinut tuomiosta salassa pidettävän sekä julkisen kappaleen ja ilmoittanut tuomion olevan valmis.

Käräjäoikeuden tiedottaja oli lähettänyt noin 140 tiedotusvälineen edustajalle tuomion julkisen kappaleen, jossa näkyi seitsemän asianomistajan nimet. Näin tuomiossa olleet tiedot muun muassa sukupuolielämästä ja terveydentilasta voitiin yhdistää asianomistajiin.

KKO katsoi, että käräjätuomari oli paljastanut salassa pidettävän tiedon, kun hän oli hyväksynyt julkisuuteen tarkoitetun tuomion.

Käräjätuomarin vastuuseen ei vaikuttanut se, ettei hän ollut itse lähettänyt tuomiota eteenpäin.

Tuomari oli menetellyt huolimattomasti salassapitomerkintöjä tarkastaessaan, eikä tekoa voitu pitää vähäisenä, koska sen seurauksena asianomistajien arkaluonteisia tietoja oli päätynyt laajalle toimittajien joukolle.

KKO ei muuttanut hovioikeuden tuomitsemaa 25 päiväsakon sakkorangaistusta.

Rangaistuksessa oli otettu huomioon teon vakavat seuraukset mutta myös se, että tuomion laatimisessa käytetty tietojärjestelmä oli mahdollistanut virheellisen käsityksen salausmerkintöjen asianmukaisuudesta.

Tuomari oli pyrkinyt korjaamaan virheensä heti sen huomattuaan.

Hovioikeus tuomitsi marraskuussa 2017 Smithin vuoden ja kahden kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen.

Smith tuomittiin 30 salakatselusta, neljästä kunnianloukkauksesta sekä kahdesta yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä. Uhreja oli yhteensä 29.

Lue myös:

Hovioikeus tuomitsi Axl Smithin salakatseluvyyhdin tuomarin sakkoihin – uhrien nimiä päätyi toimituksiin

Käräjätuomari kiistää syyllistyneensä rikokseen – syyttäjä vaatii sakkoja Axl Smithin tuomioon jääneiden uhrien nimien takia

Axl Smithille tuomio salakatselusta: ehdollista vankeutta ja 150 000 euron menetys

Lue seuraavaksi