Isä ja tytär tekevät yhdessä vuosien taideprojektia – valokuvat syntyvät höpöttämisestä kummitusten kanssa

Pelottavasta syysmyrskystä vuonna 2011 syntyneen taideprojektin on määrä kestää vuoteen 2058.

Astrid (vas.) ja Aki-Pekka Sinikosken yhteisen taideprojektin on tarkoitus ulottua vuosikymmenten yli. Kuva: Risto Degerman / Yle

Oulussa avautuu viikonloppuna poikkeuksellinen valokuvanäyttely. Se on isän ja tyttären yhteinen taideprojekti, jonka on määrä jatkua nyt peruskoulua käyvän tyttären, Astrid Sinikosken 50- ja isän, Aki-Pekka Sinikosken 80-vuotisjuhliin saakka.

Taideprojekti alkoi vuonna 2011 ja idea siihen syttyi syysmyrskyn keskellä Ahvenanmaan saaristossa.

– Astrid kysyi silloin, että voiko tämän hirviömäisen myrskyn takana olla myrskyhirviö, Aki-Pekka Sinikoski kertoo.

– Kysyin sitten, että voisiko hän näyttää, millainen se hirviö on. Otimme siitä kuvia, jolloin se myrsky ei enää ollutkaan niin pelottava.

Ajatuksesta kehkeytyi vähitellen idea poikkeuksellisesta valokuvasarjasta, jonka on määrä ulottua pitkälle tulevaisuuteen.

– Tämä projekti kertoo isän ja tyttären suhteesta, ja se kertoo meidän ja kummitusten välisistä keskusteluista ja siitä, miten me ollaan höpötelty niiden kanssa. Sen perusteella me ollaan otettu ne kuvat, Astrid Sinikoski kertoo.

Astrid ja Pekka Sinikoski kertovat New Ghosts -valokuvanäyttelystään.

Yhdeksässä vuodessa projekti on myös muuttunut.

– Olin tosi pieni alussa. Olin niissä kuvissa vain hääräämässä jotakin. Nyt kun olen tullut isommaksi, olen kuvissa enemmän mukana, ja olen jopa voinut ottaa itse kuvia digitaalisella lankalaukaisimella, Astrid Sinikoski sanoo.

– Olemme myös suunnitelleet, että jossakin vaiheessa vaihtaisimme vähän enemmän rooleja, kuvailee Astrid Sinikoski tulevia suunnitelmia.

– Niin minua ollaan visspiin passittamassa paljon enemmän kameran eteen. Se on ihan ok. Eli jos on visio, niin se pitää toteuttaa, sanoo Aki-Pekka Sinikoski.

Tästä jutusta voit lukea tuoreimmat tiedot koronavirustilanteesta Pohjois-Pohjanmaalla.

Lisää Pohjois-Pohjanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.