1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Koronatartuntojen keskus siirtynyt Pohjanmaalla Vaasasta Pietarsaaren seudulle

Alueella on useita satoja ihmisiä karanteenissä ja tapauksia todetaan päivittäin.

koronavirus
Kuvassa on testausvälineitä  drive-in-testauspisteellä lokakuussa 2020.
Pietarsaaren seudun tämänhetkinen tilanne juontaa juurensa osittain Vaasan aiempiin koronaryppäisiin.Silja Viitala / Yle

Koronaepidemian keskus on siirtynyt Vaasan seudulta Luotoon ja Pedersöreen Vaasan sairaanhoitopiirissä.

Pietarsaaren seudulla koronatilanne on pahentunut parissa viikossa loikalla, ja alueen kunnissa on todettu useita tapauksia lyhyessä ajassa.

Erityisesti Luodossa tartuntojen ilmaantuvuusluku huitelee korkealla: se on nyt (6.11.) yli 400 tartunnan saanutta 100 000 asukasta kohden. Pedersöressä vastaava luku on 100 ja Pietarsaaressa ilmaantuvuus on saatu tippumaan 50:een.

Pahimmillaan Vaasassa ilmaantuvuusluku oli 600 tartunnan saanutta 100 000 asukasta kohti.

Vaasan sairaanhoitopiirin johtaja Marina Kinnunen pitää harppausta huolestuttavana, mutta valoakin näkyy.

– Kun koronatapauksia todetaan päivittäin, eihän tilanne kehuttava ole. Positiivista on se, että tapaukset ovat olleet jäljitettävissä aika hyvin. Useampia tartuntoja on todettu perheiden sisällä ja monet ovat olleet valmiiksi karanteenissa.

Koronatartunnat ovat johtaneet useisiin karanteeneihin myös Pietarsaaren seudun kouluissa. Esimerkiksi Pedersöressä Sandsundin koululla sekä Pietarsaaressa Oxhamnin sekä Resurssikoululla. Lisäksi useita satoja ihmisiä on alueella edelleen karanteenissa.

Tiukemmat kokoontumisrajoitukset säilyvät

Pietarsaaren seudulle tartuntoja on tuotu jonkin verran ulkomailta. Pääpiirteittäin tämänhetkinen tilanne juontaa juurensa Vaasan aiempiin koronaryppäisiin, sanoo sairaanhoitopiirin johtaja.

– Opiskelijat ovat kulkeneet Vaasan ja Pietarsaaren seudulla olevan kodin väliä. Siinä ne tartunnat levisivät, sanoo Kinnunen.

Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmä suosittelee edelleen vahvasti, että yli 10 hengen yksityistilaisuuksia ei järjestetä.

Sairaanhoitopiirin johtaja peräänkuuluttaa sinniä perusasioiden kanssa.

– Etäisyydet, kasvomaskit ja vältetään suurempia kokoontumisia. Siinä ovat ne lääkkeet, joilla tartunnat saadaan tippumaan.

Tällä hetkellä tartunnat ovat levinneet nuorten aikuisten lisäksi myös työikäisten parissa työpaikoilla.

Lisäksi Pietarsaaren sosiaali- ja terveyslautakunta päätti torstaina, että tiukemmat kokoontumisrajoitukset pidetään voimassa, vaikka muualla sairaanhoitopiirissä niitä höllennetään. Päätös on voimassa marraskuun puoliväliin saakka.

Eli yleisötilaisuuksiin tai yleisiin kokouksiin voi osallistua enintään 10 ihmistä. Enintään 50 henkeä voi kokoontua, jos turvallisuus kyetään takaamaan.

Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että jalkapallon miesten Ykkösessä pelaava FF Jaro ei saa sunnuntaiselle kotipelilleen yleisöä.

Lue myös:

Pohjanmaan koronakoordinaatiotyöryhmä linjasi: Vaasan sairaanhoitopiirissä kaksi eri kokoontumissuositusta

Pietarsaaren seudulla tapahtunut harppaus koronatartunnoissa: muutamassa päivässä 35 uutta tapausta, yli 400 karanteenissa

Lue seuraavaksi