Käsityöyrittäjä: "Ekologisesti meidän on pakko alkaa korjaamaan vaatteitamme" – Näin parsit risan sukan ehjäksi

Parsiminen ja paikkaaminen on valittu Vuoden 2021 käsityötekniikaksi.

Nainen pöydän ääressä, jossa parsittuja villasukkia
Mitä tarvitaan parsimiseen, mistä kannattaa aloittaa ja mitä mummo opetti Veera Jussilalle? Napauta pääkuvaa ja pääset katsomaan videon, joka antaa vastaukset kysymyksiin.

Jos hammas reikiintyy, se paikataan. Vaan miten käy villasukalle, jossa on reikä? Se saattaa unohtua sukkalaatikon pohjalle tai päätyä roskiin.

Hämeenlinnalainen käsityövaikuttaja, Käsityökekkerit-bloggaaja ja yrittäjä Veera Jussila uskoo, että parsiminen tekee paluun. Ihan siitä syystä, että sukkia on neulottu niin pitkään. Nyt ne alkavat kulua puhki.

– Ihan ekologisesti meidän on pakko alkaa parsimaan, korjaamaan ja huoltamaan ihan kaikkia meidän vaatteitamme. Tilastollisesti tällä hetkellä vaatteita kulutetaan enemmän, mutta niitä pidetään käytössä vähemmän aikaa. Se pitäisi kääntää aivan toisinpäin.

Parsiminen on oiva keino pitää vaatteita käytössä pidempään, Jussila sanoo.

Samaa mieltä on Taitoliitto, joka valitsi parsimisen ja paikkaamisen Vuoden 2021 käsityötekniikaksi.

"Korjaaminen ja paikkaaminen ovat nousussa"

Yhä useampi pohtii suhdettaan kuluttamiseen. Jo pienillä teoilla on merkitystä, Taitoliiton toiminnanjohtaja Minna Hyytiäinen sanoo liiton verkkosivulta löytyvässä uutisessa (siirryt toiseen palveluun).

– Korjaaminen ja paikkaaminen ovat olleet käsityö­ilmiöinä nousussa maailmalla jo pidemmän aikaa. Enää paikkaamista ei hävetä eikä paikkoja piilotella, vaan niistä ollaan päinvastoin ylpeitä.

Vasemmalla korinpohjaparsintaa, keskellä silmukointia ja oikealla pikistää harmaa parsimus pykäpistoilla. Kuva: Tiina Kokko / Yle

Hyytiäinen ja Taitoliitto haluavatkin haastaa jokaisen suomalaisen paikkaamaan tai parsimaan ainakin yhden tavaran ensi vuonna. Paikata voi vaikka polkupyörän renkaan.

Parsimisen ja paikkaamisen valinnalla halutaan kiinnittää huomiota tekstiilijätteen vähentämiseen, mutta herättää myös keskustelua vaatteiden laadusta ja kestävyydesta. Korjauskaan ei pelasta huonolaatuista vaatetta.

Tyyli on vapaa

Parsimisen ei tarvitse olla vaikeaa. Itsekin parsimiskursseja vetävä Veera Jussila kannustaa käyttämään parsimisessa omaa tyyliään.

Jos korinpohjaparsinta, silmukointi, pykäpistot, erikseen neulotut lappuset tai huovuttaminen eivät heti onnistu, voi aloittaa juuri sillä tyylillä kuin itse osaa.

Edityneimmät ja kokeneemmat voivat loihtia vanhoihin villasukanvarsiin uuden sukkaosan. Keinoja on siis monia.

Parsimisessa tyyli on vapaa, kannustaa Veera Jussila. Kuva: Tiina Kokko / Yle

Eikä parsimalla tehdyn paikan värilläkään ole väliä. Ainakaan, jos haluaa sukkiinsa uudenlaista pirteyttä.

Opastusvideoita parsimisen saloihin löytyy runsaasti verkosta. Myös parsimiseen ja vaatteiden huoltoon liittyviä kirjoja on ilmestynyt aivan äskettäin, iloitsee Jussila.

– Kyllähän siitä vähän tulee surullinen olo, myöntää käsityöammattilainen nähdessään rikkinäisen ja hylätyn villasukan.

– Kun sen voisi parsia aika nopeastikin. Itse olen oppinut tämän taidon mummoltani. Äsken opetin sen myös äidilleni.

Äiti on pyytänyt tytärtään kutomaan aina uusia ja uusia villasukkia. Tähän tytär halusi muutoksen.

– Mieluummin opetan äidin parsimaan kuin neulon koko ajan sukkia.

Pääkuvaa napauttamalla pääset katsomaan Veera Jussilan parsimisvinkit. Pidemmän haastattelun voit kuunnella seuraavasta linkistä: