1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ensihoito

Ensihoitajat kohtaavat usein väkivaltaa työssään − "Kunnioitus hoitohenkilökuntaa kohtaan on ollut häviämään päin"

Työntekijäliittojen kyselyn mukaan lähes jokainen ensihoitaja on kohdannut väkivaltaa tai sen uhkaa. Päijät-Hämeessä turvallisuutta edistetään varusteilla ja koulutuksella.

ensihoito
silmät ambulanssin taustapeilissä
Ensihoito saapuu paikalla auttamaan. Kuvituskuva.Markku Pitkänen / YLE

Ensihoitajiin kohdistuva väkivalta on lisääntynyt. Alan järjestöjen, mm. Tehyn ja Suomen Ensihoitoalan Liiton, tekemän kyselyn mukaan lähes kaikki vastaajat olivat kohdanneet väkivaltaa tai sen uhkaa ensihoitotyössä.

97 prosenttia vastanneista oli kokenut väkivaltaa tai sen uhkaa työssään vähintään kerran. Vastaajia oli lähes 2 000 kaikista maakunnista paitsi Keski-Pohjanmaalta.

Tilanne Päijät-Hämeen ensihoidossa on samanlainen kuin valtakunnallisesti, arvioi ensihoidon esimies Erkki Koho Päijät-Hämeen pelastuslaitokselta.

− Kunnioitus hoitohenkilökuntaa kohtaan on ollut häviämään päin, harmittelee Koho.

Hyvä asia Erkki Kohon mukaan on se, että väkivaltaa ei enää vähätellä työhön kuuluvana asiana, vaan ensihoitajat ilmoittavat väkivaltatilanteista aiempaa useammin.

− Ilmoitusherkkyys on kasvanut. Työntekijät eivät siedä enää väkivaltaa tai sen uhkaa, vaan tekevät siitä asianmukaisen ilmoituksen yhä useammin.

Päijät-Hämeessä turvallisuutta on parannettu mm. luotiliiveillä, joita otettiin lokakuussa myös palomiesten käyttöön. Ensihoidossa liivejä on ollut jo aiemmin.

Erkki Kohon mielestä tärkeintä väkivallan ehkäisyssä on henkilökunnan koulutus ja työturvallisuusnäkökulman käsittely osana kaikkia koulutuksia.

Lue seuraavaksi