1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveydenhoito

Itä-Suomea vaivaa edelleen urologipula – Joensuusta lähetetään syöpäpotilaita leikattavaksi KYSiin

Virtsavaivoihin erikoistuminen ei kenties kiinnosta lääkäriopiskelijoita, tai sitten Itä-Suomi ei työskentelyalueena vedä puoleensa.

terveydenhoito
Kuopion yliopistollinen sairaala.
Erikoislääkäreiden epätasainen sijoittuminen valtakunnallisesti näkyy Itä-Suomessa pulana muun muassa urologeista. Kuvituskuva.Matti Myller / Yle

Erikoislääkäripula, varsinkin pula urologeista, vaivaa edelleen Itä-Suomea. Kuopion tilanne on kohtalainen, mutta muualla Itä-Suomessa tilanne on vaikeampi.

Esimerkiksi Joensuussa urologien tarve on huutava. Pohjois-Karjalan keskussairaalan ainut leikkaava urologian ylilääkäri on jäänyt puolen vuoden virkavapaalle. Tilanne heijastuu Kuopion yliopistolliseen sairaalaan.

Joensuusta lähetetään KYSiin erityisesti syövän takia leikattavia urologian potilaita. KYSin kirurgian ylilääkäri Sirpa Aaltomaa sanoo, että ylimääräiset potilaat kuormittavat tilannetta.

– Täytyy ottaa huomioon, että ei meilläkään ole liikaa urologeja.

Aaltomaan mukaan KYSin toiminta saadaan juuri pyöritettyä nykyisellä urologimäärällä. Potilaita lähetetään Joensuusta Kuopioon, sillä lääkäreitä ei Kuopiosta haluta laskea muualle.

– Jos moni lähtisi, emme me voisi enää pyörittää omaa toimintaamme.

Joensuussa urologipulaa helpotetaan KYSin yhteistyön lisäksi ostopalveluilla yksityisiltä palveluntarjoajilta.

– Meillä on lisäksi käytettävissämme yksi oma urologiaan erikoistuva lääkäri, Pohjois-Karjalan keskussairaalan johtajaylilääkäri Jarmo Kukkonen sanoo.

Ongelmana lääkäreiden epätasainen sijoittuminen

Urologeista on pulaa valtakunnallisestikin, mutta keskeisin ongelma on lääkäreiden epätasainen sijoittuminen valtakunnallisesti.

– Onko tämä ala lisäksi sellainen, ettei se niin houkuttele, koska keskitymme virtsavaivoihin, Aaltomaa KYSistä pohtii.

Suurin ongelma lienee kuitenkin se, ettei Itä-Suomi alueena vedä puoleensa samalla tavalla kuin vaikkapa Helsinki ja Turku.

– Lisäksi Itä-Suomessa sattuu nyt olemaan monia samanaikaisia eläköitymisiä, mikä lisää puutetta edelleen.

KYSissä on kaksi erikoistumispaikkaa urologien koulutukseen. Aaltomaa iloitsee, että nyt nuoria tulijoita näyttää onneksi olevan.

Lue seuraavaksi