Ministeri Mikkonen Twitterissä: Korona voi levitä myös Suomen minkkitarhoihin

Tanskassa 12 ihmisellä on todettu minkkeihin liittyviä koronaviruksen muunnoksia.

Krista Mikkosen mukaan on vielä aikaista arvioida, miten Tanskan päätös vaikuttaa laajemmin alan tulevaisuuteen. Arkistokuva lokakuun lopulta. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen (vihr.) pitää vakavana, että Tanskassa koronavirus on levinnyt turkistarhoilla minkeistä ihmiseen. Hänen mukaansa on mahdollista, että koronavirus leviää myös Suomen minkkitarhoille.

– Emme voi sulkea pois mahdollisuutta, että koronavirus leviää myös kotimaisille tarhoille, hän kirjoitti Twitterissä perjantaina.

Ruokavirasto kertoi torstaina aloittavansa laajan minkkien koronatartuntoja selvittävän kartoituksen Pohjanmaan turkistarhoilla. Toistaiseksi suomalaisilla minkeillä ei ole todettu tartuntoja.

Koronaviruksen leviämisen vuoksi Tanskassa aiotaan lopettaa kaikki minkit maan turkistarhoilla. Maassa on viranomaisten mukaan noin 15–17 miljoonaa minkkiä. Mikkosen mukaan on vielä aikaista arvioida, miten Tanskan päätös vaikuttaa laajemmin alan tulevaisuuteen.

– Jos kokonainen elinkeino kokee ison muutoksen, on aiheellista tukea alalta luopumista sekä uudelleen kouluttautumista. Unohtamatta alueiden taloutta, joille toiminta on keskittynyt, hän toteaa tviitissään.

Ruokaviraston mukaan koronavirus tarttuu herkästi ihmisestä minkkeihin. Myös supikoira voi saada tartunnan. Eläimistä koronavirus voi puolestaan tarttua turkiseläinten kanssa tekemisissä oleviin ihmisiin ja levitä eteenpäin.

Viraston mukaan Tanskassa minkkitarhoilta on löytynyt muuntunut versio koronaviruksesta, joka on levinnyt minkeistä ihmisiin. Tanskan kansanterveyslaitos Statens Serum Institut (siirryt toiseen palveluun) kertoi perjantaina, että mutatoitunut koronavirus on todettu maassa yhteensä 12 ihmisellä.

Mikkosen tviiteistä uutisoi aiemmin perjantaina Verkkouutiset.

Korjattu: Huolta herättänyttä uutta virusmutaatiota on todettu Tanskassa 12 ihmisellä, ei 214:llä, kuten aiemmin virheellisesti kerrottiin.

Lue myös: