1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tietosuoja

JAMK alkaa opettaa terveydenhuollon väelle, miten tietoturvauhkilta voi välttyä - ensimmäinen koulutus Jyväskylässä syksyllä

Jyväskylän ammattikorkeakoulu rakentaa digitaalista sairaalaympäristöä, jossa voi harjoitella tietoverkon uhkatilanteita.

JAMKin IT-instituutti luo parhaillaan koulutusjärjestelmää, joka toimii kuin oikean sairaalan järjestelmä. Kuvituskuva. Kuva: Yle/ Tuuli Laukkanen

Jyväskylän ammattikorkeakoulu rakentaa parhaillaan terveydenhuollon tietosuojan parantamiseen tähtäävää harjoitustilaa.

JAMKin IT-instituutilla on työn alla digitaalisen terveydenhuollon ympäristö, jossa voi aidonkaltaisissa oloissa harjoitella erilaisia tietoverkon uhkatilanteita turvallisesti.

Psykoterapiakeskus Vastaamon tietomurto on tuonut esiin potilastietojärjestelmien haavoittuvuuden Suomessa.

Sairaalatkaan eivät ole turvassa lunnashaittaohjelmilta, IT-instituutti toteaa.

JAMK on nyt luomassa aidonkaltaista sairaalan tietoverkkoa, johon mallinnetaan fiktiivisten potilastietojen lisäksi myös esimerkiksi Kelan ja THL:n järjestelmiä.

– Järjestelmään on luotu suuri määrä diagnostiikkadataa ja fiktiivisiä potilaita. Sisällöllisesti ne ovat kuten oikeassa sairaalassa, projektipäällikkö Jani Päijänen Jyväskylän ammattikorkeakoulusta kertoo JAMKin tiedotteessa.

IT-instituutti järjestää ensimmäisen terveydenhuollon kyberturvallisuusharjoituksen ensi syksynä. Harjoituksen teemana ovat potilasturvallisuus ja potilaiden henkilötietojen tietosuoja sairaalassa.

Päijänen ei voi kertoa harjoituksen sisällöistä tarkemmin, mutta antaa kuvitteellisen esimerkin.

– Harjoitus voisi olla tilanne, jossa verkon kaikki tietokoneet ja lääkinnälliset laitteet lukitaan lunnashaittaohjelmalla.

IT-instuutin harjoitus tähtää Päijäsen mukaan siihen, että todellisessa tilanteessa osataan tehdä oikeita päätöksiä oikea-aikaisesti. Tavoitteena on myös se, että kyberhäiriötilanteita ei pääsisi edes syntymään, Päijänen toteaa.

JAMKin toteuttamassa hankkeessa on mukana useita sairaanhoitopiirejä ja terveydenhuollon ammattilaisia, työtä rahoittaa Euroopan aluekehitysrahasto EAKR.