Ennätysmäärä rottia jäi ansoihin heti ensimmäisellä loukutusviikolla Vaasassa

Rotta on yleensä epäluuloinen. Vaasassakin niiden uskottiin aluksi välttelevän ansoja.

Rottasota alkoi Vaasassa lokakuun lopulla. Ansoja viriteltiin niin viemäreihin kuin maan päälle. Kuva: Jarkko Heikkinen / YLE

Vaasassa lokakuun lopulla alkanut rottien teholoukutus on tuottanut yllättäen suuren saaliin heti ensimmäisellä seurantaviikolla. Viemäriansoihin jäi 170 ja maanpäällisiin ansoihin noin 40–50 rottaa.

Vaasassa asennettiin lokakuun lopulla rottien tuhoamiseksi parisenkymmentä viemäriansaa ja nelisenkymmentä maanpäällistä ansaa.

Kaupungin terveysinsinööri Ilona Peurala osasi kaupungille tulleiden havaintojen perusteella odottaa suurta määrää, mutta ei heti ensimmäisellä viikolla. Rotta on yleensä epäluuloinen, ja niiden uskottiin välttelevän aluksi ansoja.

Rottahavainnot nyt tärkeä kertoa kaupungille

Rotta-ansoja on sijoitettu nyt keskustaan ja sen lähialueille Hietalahteen, Vöyrinkaupungille, Palosaareen ja Korkeamäelle. Kaupunkilaisten toivotaan ilmoittavan edelleen rottahavainnoista, jotta ansat voidaan myöhemmin siirtää paikkoihin, joissa rottapopulaatiot ovat suuria.

– Nyt on erittäin tärkeää ilmoittaa havainnot kaupungille. Se käy helposti sähköisesti, Ilona Peurala huomauttaa.

Vaasalaiset ovat aktivoituneet ilmoittamaan rottahavainnoista tänä vuonna, kun sen on voinut tehdä sähköisesti ja nimettömänä.

– Elokuussa meille tuli 50 ilmoitusta kuukaudessa, kun niitä aiemmin on tullut 10–20 kappaletta koko vuonna, Ilona Peurala vertaa.

Tuholaistorjuntafirma raportoi kaupungille tuloksista jatkossa kuukauden välein.