1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. keskussairaalat

KSML: Sairaala Novan hinta kohoaa yli 50 miljoonaa euroa luultua kalliimmaksi – kunnat kauhistuivat

Keski-Suomen uusi keskussairaala maksaakin 554 miljoonaa euroa 498 miljoonan euron sijaan, kertoo sairaanhoitopiiri.

keskussairaalat
Sairaala Novan sisäänkäynnissä avautuu korkea käytävä.
Uuden keskussairaalan rakentamisvaiheessa törmättiin moniin ongelmiin, jotka lisäsivät urakan hintaa. Jaana Polamo / Yle

Keski-Suomen uuden keskussairaalan, Sairaala Novan, hinta on kohonnut yli 50 miljoonaa aiemmin ilmoitettua kalliimmaksi. Keskisuomalainen kertoo, että kunnat aikovat teettää (siirryt toiseen palveluun)ulkopuolisen selvityksen hinnanylityksen syistä.

Sairaanhoitopiiri on lehden mukaan tiedottanut kunnille, että sairaalan kokonaiskustannus nousee 554 miljoonaan euroon. Aiempi arvio oli 498 miljoonaa euroa.

Sairaanhoitopiirin johdon mukaan lisähintaa on kertynyt muun muassa ICT- ja lääkinnällisistä laitteista sekä rakennusaikaisista lisä- ja muutostöistä, pilaantuneiden maiden puhdistuksesta, rakennusalan lakoista ja koronaviruksesta.

Jyväskylän kaupunginjohtaja Timo Koivisto arvioi Keskisuomalaisessa, että jokin on rakennusprojektin valvonnassa mennyt pieleen.

Koiviston mukaan hankkeen vaiheet on syytä käydä läpi erillisessä selvityksessä, ja samaa mieltä on lehdessä Saarijärven kaupunginjohtaja Timo Rusanen.

Hankasalmen kunnanjohtaja Matti Mäkinen puolestaan toteaa lehdelle, että päätöksentekijät on ostettu mukaan alimitoitetuilla kustannuksilla. Hän epäilee, olisivatko kunnat lähteneet hankkeeseen, jos lopulliset kulut olisivat olleet tiedossa.

Sairaanhoitopiirin johtaja Juha Kinnunen sanoo Keskisuomalaisessa, että kustannuksista ei haluttu tiedottaa ennen kuin tiedettiin niiden lopullinen määrä.

Kinnusen mukaan sairaanhoitopiiri karsii palveluita, esimerkiksi kahta uutta leikkaussalia ei oteta käyttöön, eikä kuluilla lisätä jäsenkuntalaskutusta.

Uusi sairaala Nova siirtyi rakennusliike SRV:ltä sairaanhoitopiirin haltuun viime perjantaina. Keskussairaalan kaikkien toimintojen on määrä muuttaa uusiin tiloihin helmikuun loppuun mennessä.

Lue seuraavaksi