1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terrorismi

Terrorisminvastainen päällikkö hyllytetty Itävallassa

Itävallassa ihmetellään muun muassa sitä, miksei maan tiedustelupalvelu ryhtynyt mihinkään toimenpiteisiin, vaikka Slovakia oli antanut kesällä vihjeen terroriepäillystä.

terrorismi
Itävallan armeijan poliisi partioi Wienin keskustassa.
Itävallan sotilaspoliisi partioi tiistaina Wienin keskustassa.Christian Bruna / EPA

Terrorisminvastaisista operaatioista Wienissä vastuussa oleva päällikkö on hyllytetty toistaiseksi.

Kaupungin poliisijohtaja Gerhard Pürstl kertoi lehdistötilaisuudessa, että päällikkö oli itse ehdottanut sivuun siirtymistä siksi aikaa, kun Wienin terrori-iskuihin liittyvistä tapauksista on tehty sisäinen tutkinta.

Itavallassa on aiheuttanut valtavaa pöyristystä muun muassa se, miten neljä ihmistä maanantaina surmannut 20-vuotias sai ylipäätään olla vapaalla jalalla. Hänet oli tuomittu viime vuoden huhtikuussa 22 kuukauden vankeuteen, koska hän oli yrittänyt matkustaa Syyriaan ja liittyä siellä Isisin riveihin. Wienin poliisi ampui maanantaina hyökkääjän.

Ihmetystä on herättänyt myös se, miksi Itävallan tiedustelupalvelu BVT ei ryhtynyt mihinkään toimenpiteisiin, vaikka Slovakia oli antanut kesällä vihjeen terroriepäillystä. Mies oli yrittänyt heinäkuussa ostaa rynnäkkökiväärin ammuksia slovakialaisesta kaupasta.

Poliisijohtaja Pürstln mukaan Itävallan viranomaisilla oli ollut hankaluuksia vahvistaa ammusten ostajan henkilöllisyys Slovakian viranomailta. Tämän vuoksi toimenpiteisiin ei tuolloin Pürstln mukaan ryhdytty.

Moskeijoita kiinni

Itävallan sisäministeriö ilmoitti tänään, että kaksi Wienin lähiöissä sijaitsevaa moskeijaa suljetaan alkuviikon terrori-iskun vuoksi.

Hyökkääjä vieraili suljettaviksi määrätyissä moskeijoissa tiuhaan. Maan tiedustelupalvelun mukaan vierailut lisäsivät hyökkääjän radikalisoitumista.

Maan islamilainen yhteisö kertoi aiemmin yhden moskeijan sulkemisesta yhteistyössä viranomaisten kanssa. Sulkemista perustellaan sillä, että moskeija on rikkonut muun muassa uskonnollisia doktriineja ja islamilaisia instituutioita koskevaa lainsäädäntöä.

Saksassa puolestaan poliisi ilmoitti perjantaina tehneensä kotietsintöjä useissa kaupungeissa liittyen Wienin terrori-iskuun.

Lisää aiheesta:

Itävalta aikoo sulkea radikalisoituneita moskeijoita Wienin ampumisten seurauksena, neljää ihmistä epäillään yhteyksistä hyökkääjään

Eurooppa-kirje: Wienin terrori-isku jätti pöytiin puolikkaat tuopit ja ihmisille uudenlaisen pelon

Slovakia varoitti Wienin terroriepäillystä Itävaltaa jo kesällä – yritti ostaa ammuksia naapurimaasta

Lähteet: Reuters, AFP, STT

Lue seuraavaksi