1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kaivokset

Hannukaisen kaivosyhtiö kirjoittaa ympäristö- ja vesilupahakemuksensa uusiksi – kaivosyhtiö: Ei yksinkertaista, mutta järkevää

Kaivosyhtiö on joutunut täydentämään lupahakemustaan vuosien varrella useaan otteeseen.

kaivokset
Hannukaisen kaivosalue Kolarissa
Suunniteltu kaivosalue Hannukaisen kylässä Kolarissa sijaitsee lähellä Yllästunturia..Jarmo Honkanen / Yle

Kolariin rautakaivosta suunnitteleva Hannukainen MIning Oy aikoo kirjoittaa ympäristö- ja vesilupahakemuksensa uusiksi. Kaivosyhtiö kertoo päätyneensä ratkaisuun keskusteltuaan aluehallintoviraston ympäristölupaviranomaisten kanssa. Kaivoksen luvista päättää Pohjois-Suomen aluehallintovirasto.

Kaivosyhtiö jätti ympäristö- ja vesitalouslupahakemuksensa marraskuussa 2015. Hakemusta on kuitenkin täydennetty vuosien varrella useaan kertaan havaittujen puutteiden vuoksi.

Kaivosyhtiö tiedottaakin nyt haluavansa antaa lupaviranomaisille ja asianomaisille selkeämmän kuvan kaivoksen toiminnasta. Hannukainen Mining Oy toteaa myös lupahakemuksen vaatimustason nousseen vuosien varrella.

– Tämä ei ole yksinkertainen ratkaisu, mutta se on kaikilta osin järkevin päätös. Koostamme ympäristölupahakemuksen viimeisimpien tietojen mukaiseksi paketiksi ja laitamme hakemuksen uudelleen vireille, toteaa Hannukainen Mining Oy:n hankejohtaja Jaana Koivumaa tiedotteessa.

Kolarilaisten enemmistö kannattaa kaivosta

Etenkin kaivoshankkeen päästöt Muonionjokeen ovat herättäneet huolta. Esimerkiksi Luonnonvarakeskus on arvioinut kaivoksen päästöjen voivan johtaa lohikuolemiin. Kaivosyhtiö on luvannut pienentää purkuvesien metallipitoisuuksia ja lupahakemusta on täydennetty vesienkäsittelyn osalta useampaan kertaan.

Kesällä kaivosyhtiö kertoi lisäävänsä käsiteltäville vesille tarkoitettujen altaiden määrää. Viimeisin täydennys tehtiin lokakuun lopussa, jolloin kaivosyhtiö arvioi uudelleen vesistövaikutuksia. Samalla esitettiin päivitetty jätehuoltosuunnitelma sekä kaivoksen sulkemissuunnitelma.

Sulkemisen jälkeisiä vesistövaikutuksia arvioidaan parhaillaan. Kaivosyhtiön mukaan vuonna 2013 tehdyt vaikutusmallinnukset olivat puutteellisia eivätkä vastaa nykysuunnitelmia.

Kaivosyhtiö arvioi nyt, että kaivoksen rakennustyöt voisivat alkaa vuonna 2023. Kolarilaisten enemmistö kannattaa kaivosta Hannukainen Mining Oy:n tilaamassa ja Taloustutkimuksen toteuttamassa kyselyssä.

Sen sijaan esimerkiksi Rajajokikomissio on huolissaan Ruotsin Pajalan Kaunisvaaran kaivoksen ja Hannukaisen kaivoksen yhteisvaikutuksesta Torniojoen vesistöalueeseen.

Lue seuraavaksi