Hyppää sisältöön

Perussuomalaisten Jussi Halla-aho: Suomi ei ole EU:ssa seurassa, "jossa sen omien etujensa takia kannattaisi olla"

Ero unionista ei ole ajankohtainen, sanoo Halla-aho. Perussuomalaisten puheenjohtaja oli lauantaina vieraana Ylen Ykkösaamussa.

Jussi Halla-aho
Jussi Halla-aho

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho kertoo kiertävänsä puolueen muiden puheenjohtajien kanssa kaikki viikonloput ympäri maata, että puolue saisi kylliksi ehdokkaita kevään kuntavaaleihin.

Tavoitteena on löytää kuusituhatta ehdokasta, nyt koossa on siitä vajaa puolet. Tuolla joukolla tavoitellaan selvää parannusta edellisten kuntavaalien tulokseen.

– Minimitavoite on parantaa vaalitulosta edellisistä kuntavaaleista, mutta tietysti rima pitää asettaa korkeammalle. Tavoitteena on tehdä parempi vaalitulos kuin olemme koskaan tehneet kuntavaaleissa, Halla-aho sanoi TV 1:n Ykkösaamussa lauantaina.

Edellisissä kuntavaaleissa vuonna 2017 perussuomalaisten kannatus oli 8,8 prosenttia. Paikkamäärässä mitattuna se oli neljänneksi suurin puolue.

Halla-aho pitää kuntavaaleja suunnannäyttäjänä seuraaviin eduskuntavaaleihin, jossa puolue tavoittelee suurimman puolueen asemaa ja sen kautta pääministerin paikkaa, Halla-aho sanoo.

Voit katsoa Ykkösaamun lähetyksen klikkaamalla tämän jutun pääkuvaa.

EU-politiikka remonttiin

Suomen hallituksen EU-linja joutuisi perussuomalaisten vetämänä uuteen tarkasteluun muun muassa liittovaltiokehityksen ja siirtolaispolitiikan suhteen, Halla-aho sanoo. Ero EU:sta ei kuitenkaan ole ainakaan vielä ajankohtainen.

– Mielestäni ei ole järkevää käyttää kovin paljon paukkuja sellaisten tavoitteiden edistämiseen, jotka eivät käytännössä voi edistyä. Euroopan unioniin pitäisi kuitenkin pyrkiä asemoitumaan hieman toisella tavalla. Suomi ei ole nyt välttämättä siinä seurassa, jossa sen omien etujensa vuoksi kannattaisi olla, Halla-aho linjaa.

Parhaillaan käynnissä olevaa tiukkaa kamppailua Yhdysvaltain presidentinvaaleissa Halla-aho pitää osoituksena liittovaltion erittäin voimakkaasta poliittisesta kahtiajakautumisesta.

– Poliittinen vastakkainasettelu aletaan nähdä jonkinlaisena taisteluna absoluuttisen hyvä ja absoluuttisen pahan välillä. Tällainen vastapuolen demonisointi on ehkä enemmän kulttuurinen kuin asiakysymyksiin liittyvä muutos, Halla-aho sanoo.

Halla-ahon mielestä presidentinvaaleissa näkyy edelleen demokraattien neljä vuotta sitten kokema tappio.

– Tämä kriisin keskeinen kiihdyttäjä on ollut se, että vastapuoli ei ole vieläkään päässyt yli siitä, että Trump voitti presidentinvaalit vuonna 2016.

Lue lisää: Jussi Halla-aho: Kansa ei aina äänestä "älykkäästi"

Trumpin linjauksia ei peruta

Presidentti Donald Trumpin presidenttikautta Halla-aho pitää monilta osin onnistuneena. Halla-ahon mielestä mediassa on turhan paljon keskitytty arvostelemaan Trumpin käytöstä, ja huomiotta ovat jääneet hänen esille nostamansa globaaliin kauppaan ja Kiinan ylivaltaan liittyvät kysymykset.

– Yhdysvalloissa poliittinen eliitti on tunnustanut tämän asian tärkeyden puoluekantaan katsomatta. Uskon, että monet Trumpin tekemät muutokset Yhdysvaltain toimintaan ja asemoitumiseen esimerkiksi globalisaatiokysymyksissä jäävät pysyviksi eikä Joe Bidenilla ole tarvetta lähteä niitä kumoamaan, Halla-aho sanoo.

Halla-aho arvioi, että Trumpin (todennäköiseen) vaalitappioon vaikutti erittäin vakava koronavirustilanne Yhdysvalloissa, koska ennen epidemiaa näytti selvältä, että Trump saa jatkokauden.

Lue lisää: Yle seuraa Yhdysvaltain ääntenlaskentaa

Yhdysvallat on Suomen suurin vientimarkkina EU:n ulkopuolella – näin Bidenin voitto voisi vaikuttaa vientiin

Euroopassa tunaroidaan

Hän ei myöskään usko, että Trumpin tappio heijastuisi Eurooppaan, jossa muutamat kansallismieliset puolueet Saksassa, Itävallassa ja Italiassa ovat menettäneet kannatustaan.

– Tätä on tarkasteltava maa kerrallaan. Ongelmat ovat eri näköisiä eri maissa ja erilaiset asiat painottuvat eivätkä nämä puolueet muodosta mitään yhtenäistä blokkia. [Kannatustaan menettäneet] puolueet ovat sortuneet sisäisiin valtataisteluihin ja omaan tunarointiinsa, Halla-aho sanoo.

Halla-ahon mielestä kyseessä ei ole siitä, että äänestäjien suhtautuminen näihin puolueisiin olisi muuttunut.

Voit katsoa myös aiemmat Ykkösaamun jaksot Yle Areenassa.