Hyppää sisältöön

Trump ei ole osoittanut tappion myöntämisen merkkejä – miten Valkoisen talon vallanvaihto etenee?

Yleensä uusi presidentti tapaa vanhan välittömästi vaalien jälkeen. Hallinnot vaihtavat kapulaa kahden kuukauden ajan.

Donald Trump on asunut neljä vuotta Valkoisessa talossa. Häntä ei ole näkynyt julkisuudessa yli vuorokauteen, eikä hänellä ole aikomuksia muuttaa ulos mediatietojen mukaan. Kuva: Alex Edelman / EPA

Demokraattiehdokas Joe Biden on julistettu Yhdysvaltojen vaalien voittajaksi, mutta istuva presidentti Donald Trump ei ole osoittanut mitään aikeita lähteä Valkoisesta talosta.

CNN:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) Trump ei ole valmistellut häviöpuhetta eikä hän myönnä tappiotaan. Washington Post tosin kertoo, että jotkut Trumpin lähipiirissä (siirryt toiseen palveluun) olisivat jo alkaneet pehmitellä häntä lähtöön.

Osa Trumpia aiemmin tukeneista tiedotusvälineistä näyttäisi kääntyneen häntä vastaan. Mediamoguli Rupert Murdochin omistamat Fox News -kanava sekä New York Post ja The Wall Street Journal ovat kehottaneet Trumpia valmistautumaan (siirryt toiseen palveluun) myös häviöön.

Trumpia ei ole näkynyt julkisuudessa yli vuorokauteen. Hän on lähetellyt viestejä kannattajilleen Twitter-tilillään. Hieman ennen kuin Biden julistettiin voittajaksi, hän lähti golf-kentälle (siirryt toiseen palveluun).

– Joe Bidenin ei pitäisi väärin perustein julistautua presidentiksi. Minäkin voisin julistautua. Oikeudenkäynnit ovat vasta alkamassa, Trump twiittasi perjantai-iltana.

– Minä voitin nämä vaalit isosti, hän kirjoitti (siirryt toiseen palveluun) lauantai-iltana Suomen aikaa.

Hän toisti myös väitteitään vaalien vilpillisyydestä.

Trumpin sukulaiset ja lähipiiri ovat tähän asti rohkaisseet hänen asennettaan. Lakimiesten (siirryt toiseen palveluun) armeija aikoo haastaa vaalituloksen. Valkoisen talon kansliapäällikkö Mark Meadows on pönkittänyt Trumpin väitteitä, että demokraatit yrittävät "varastaa" vaalit.

Vaikka Trump luultavasti tietää, että vaalimatematiikan mukaan hän on jo hävinnyt vaalit, hän laskee itsepäisyyden kannattavan. Tuolla logiikalla pitkät oikeustaistelut ja väitteet vaalipetoksista saattavat lisätä epävarmuutta niin, että hän pystyy kiistämään vaalituloksen.

Myös Trumpin kampanjaväki aikoo taistella.

– Vaalit eivät ole ohitse, Trumpin kampanjan pääjuristi Matt Morgan sanoi tiedotteessa perjantaina.

Näkyvistä republikaaneista tiettävästi vain vuoden 2012 presidenttiehdokas, senaattori Mitt Romney, on tuominnut Trumpin väitteet vaalipetoksista. Trump on Romneyn mielestä väärässä väittäessään, että vaalit olivat väärennetyt, korruptoituneet ja varastetut.

Obama onnitteli Trumpia välittömästi 2016

Yleensä istuva presidentti onnittelee seuraajaansa puhelinsoitolla. Viime kerralla Barack Obama soitti Donald Trumpille heti seuraavana päivänä varsinaisen vaalipäivän jälkeen.

Vaalit hävinnyt demokraattiehdokas Hillary Clinton puolestaan soitti Trumpille heti vaali-iltana ja myönsi tappionsa seuraavana päivänä, vaikka ääntenlasku oli vielä kesken. Obaman arviot Trumpin voitonpuheesta vuonna 2016 olivat myönteiset.

Kaksi päivää vaalipäivän jälkeen Trump kävi Obaman luona valkoisessa talossa.

– Minun ykköstehtäväni on nyt tehdä vallansiirto mahdollisimman sujuvaksi ja varmistaa, että uusi presidentti onnistuu työssään, sanoi Obama 10. marraskuuta 2016.

Samalla kun herrat puhuivat presidentin työhuoneessa vallanvaihtoon liittyvistä asioista, Michelle Obama esitteli tulevalle emännälle Melania Trumpille Valkoisen talon asuintiloja.

Laki ei velvoita uutta ja vanhaa presidenttiä neuvottelemaan

Trumpin kausi päättyy 20. tammikuuta, jolloin Biden vannoo virkavalansa. New York Timesin mukaan (siirryt toiseen palveluun) Joe Biden kokoaa jo siirtymäkauden tiimiänsä.

Tavallisesti näiden runsaan 70 päivän aikana lähtevän ja saapuvan presidentin esikunnat vaihtavat tietoja keskenään, ja uusi hallinto perehtyy asioihin. Suurin osa virkamiehistä vaihtuu ja Valkoiseen taloon tulee uusi henkilökunta.

Laki ei kuitenkaan velvoita päästämään uutta presidenttiä Valkoiseen taloon ennen virkaanastumista eikä lähtevä hallinto ole velvoitettu käymään keskusteluja uusien virkamiesten kanssa.

Jos Trump kieltäytyy muuttamasta ulos Valkoisesta talosta, uusi presidentti Biden voi määrätä turvallisuusviranomaiset siirtämään hänet väkisin ulos – mutta vasta tammikuussa.

Lue myös: