1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. USA:n vaalit 2020

Kirjeenvaihtajalta: Washington uskaltaa taas tanssia – Trump lähti mielestä kuin pyöröovesta, vaikka oikeustaistelu vasta alkaa

Ilmapiiri pääkaupungissa muuttui hetkessä, kun mediayhtiöt julistivat vaalivoittajan, Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Mika Hentunen kirjoittaa.

Joe Bidenin kannattajat ovat juhlineet Washingtonissa (kuvassa) ja monissa muissa kaupungeisa ympäri maata vaalivoittoa. Kuva: Shawn Thew / EPA

WASHINGTON Valkoinen talo on ollut eristettynä kesän mielenosoituksista lähtien. Presidentti Donald Trump määräsi ylimääräisen suoja-aidan Lafayette-puiston ympärille.

Aitaa on syksyn mittaan vahvistettu, mikä on osaltaan kiristänyt pääkaupungin tunnelmaa.

Ensimmäiset tanssijat saapuivat aidan eteen Black Lives Matter -aukiolle heti, kun CNN ilmoitti Joe Bidenin voittaneen presidentinvaalin. Poikkeuksellisen kesäinen sää, auringonpaiste ja yli 20 celsiusasteen lämpötila, alkoi houkutella lisää juhlijoita paikalle.

Myöhäisillan tunnelma oli hilpeä. Valkoiseen taloon johtavan 16. kadun varrella oli tuhansia ihmisiä.

He juhlivat hillitysti. Ohi ajaneet auton soittivat torveaan. Washingtonin neljän viime vuoden kireys, ilkeys ja aggressiivisuus oli tipotiessään.

Trumpia mollaavia banderolleja ei juurikaan näkynyt. Ei kostonhimoa, pelkkää kepeyttä.

Runsaasti potkuja jaelleen Trumpin on vitsailtu asentaneen Valkoiseen taloon pyöröovet. Tuntui kuin hän olisi itse kadonnut niistä jonnekin.

On hämmästyttävää, miten kaupungin ilmapiiri saattaa muuttua niin nopeasti.

Todellisuudessa mikään ei ole muuttunut: Trump vannoo taistelevansa oikeussaleissa katkeraan loppuun saakka. Bidenia ei ole vielä vahvistettu presidentiksi eikä Kamala Harrisia varapresidentiksi. Pelko vaalien muuttumisesta kaaokseksi on kuitenkin jostain syystä poistunut.

Yhä useampi nimekäs republikaanikin (siirryt toiseen palveluun) tuntuu epäilevän Trumpin oikeustaisteluja. Asiantuntijat eivät näe suuria mahdollisuuksia voittaa (siirryt toiseen palveluun) korkeimmissa oikeusasteissa ellei Trump pysty esittämään räjähtäviä todisteita vaalivilpistä.

On arvailujen varassa, jaksaako Trumpin riitely oikeasti enää kiinnostaa suurta yleisöä, edes hänen innokkaimpia tukijoitaan.

Äänestäjät toivovat vaalien ratkeavan uurnilla eikä raastuvassa. Enemmistö äänestäjistä (siirryt toiseen palveluun)ei olisi halunnut Trumpin edes nimittävän korkeimman oikeuden tuomaria ennen vaaleja.

Presidentinvaalin ennakkoäänestys oli historiallisen vilkasta. Vaaleihin osallistuneista arviolta 150 miljoonasta yhdysvaltalaisesta kaksi kolmesta äänesti ennakkoon.

Ääniä lasketaan edelleen, mutta Biden näyttää voittavan selvästi, yli neljällä miljoonalla äänellä. Hän keräsi kaikkiaan noin 74 miljoonaa ääntä, mikä on kaikkien aikojen suurin presidenttiehdokkaan potti Yhdysvalloissa.

Bidenille ja Harrisille koittaa arki maanantaina. Heidän uutta hallintoaan on jo rakennettu kulisseissa. Nyt tuo työ muuttuu julkiseksi, vaikka Trump onkin presidentti ainakin 20. tammikuuta saakka.

Voittopuheessaan Biden lupasi tosissaan yrittää yhdistää kansaa ja parantaa sen haavoja. Yhdysvallat on poliitisesti jyrkästi kahteen leiriin jakaantunut kansakunta.

Hän lupasi olla puhumatta "meistä ja niistä" tai "sinisistä ja punaisista", mikä viittaa poliittiseen leiriin. Hän lupasi toimia myös niiden parhaaksi, jotka äänestivät häntä vastaan.

Se on helpommin sanottu kuin tehty. Biden joutuu todennäköisesti työskentelemään republikaanienemmistöisen senaatin kanssa. Republikaanit jarruttavat kilvan hänen poliittisia hankkeitaan.

Hänen ohjelmansa on pääpiirteittäin tiedossa. Mikäli Bidenista tulee presidentti, Yhdysvallat saa strategian koronan vastaiseen taisteluun ja liittyy takaisin Pariisin ilmastosopimukseen, josta erosi virallisesti tällä viikolla (siirryt toiseen palveluun).

Kaikki on kuitenkin epävarmaa siihen saakka, kunnes Biden astuu virkaansa. Siihen saakka Yhdysvaltain presidenttinä on Trump, minkä Washingtonin pimenevässä yössä tanssineet tuntuivat jo unohtaneen.