1. yle.fi
  2. Uutiset

Herätys: Bidenille sataa onnitteluja, kokoomuksen kannatus vajosi Ylen kannatusmittauksessa, Nuorisosäätiö-vyyhdissä jopa parikymmentä epäiltyä

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Vaalivoittoa juhlivia ihmisiä Times Squarella.
Ihmiset seurasivat New Yorkin Times Squarella Joe Bidenin lauantaina pitämää voitonpuhetta.Justin Lane / EPA

Bidenille sataa lisää onnitteluja, ovatko Trumpin oikeusjutut vain hämäystä?

Yhdysvaltain presidentinvaalit voittaneelle Joe Bidenille tulee lisää onnitteluja niin kotimaasta kuin ulkomailta. Onnittelunsa ovat esittäneet niin presidentti Donald Trumpin entinen johtava talousneuvonantaja kuin Saudi-Arabia.

Tänään Yhdysvalloissa odotetaan markkinoiden reaktioita tietoon Bidenin voitosta. Useat lähteet Trumpin lähipiiristä puolestaan kertovat uutistoimisto AP:lle, että Trumpin kampanjan nostamien oikeusjuttujen tarkoituksena on ennen muuta pitää Trumpin kannattajakunta tyytyväisenä.

Lue täältä uusimmat tiedot vaalien jälkipyykistä.

Ylen kannatusmittaus: Perussuomalaiset kirii, kokoomus vajoaa

Matti Putkonen ja Jussi Halla-aho Perussuomalaisten puoluevaltuuston kokouksen tiedotustilaisuudessa.
Perussuomalaisten asema opposition ykköspuolueena on vahvistunut. Kuvassa puheenjohtaja Jussi Halla-aho ja puolueen "työmies" Matti Putkonen.Petteri Sopanen / Yle

Ylen tuoreimmassa kannatusmittauksessa suurin muutos on tapahtunut kokoomuksen kannatuksessa. Se putosi yli prosenttiyksikön 16,6 prosenttiin. Perussuomalaiset on nostanut kannatustaan puoli prosenttiyksikköä.

Mittauksen mukaan perussuomalaisia kannattaa nyt 19,5 prosenttia äänioikeutetuista. Suosituin puolue on edelleen SDP, sen kannatus on pudonnut 0,6 prosenttiyksikköä 21,2 prosenttiin.

KRP vahvistaa Ylelle: Nuorisosäätiön rikosvyyhdissä jopa parikymmentä epäiltyä

Nuorisosäätiön ostama kiinteistö Lastenkodinkatu 5 Kampissa
Nuorisosäätiön ex-johtajiiin liittyvässä rikostutkinnassa selvitetään muun muassa Helsingin Kampissa sijaitsevan kerrostalon kauppoihin liittyviä taloussotkuja.Johannes Niva / Yle

Keskusrikospoliisi vahvistaa Ylen MOT-toimitukselle, että Nuorisosäätiön entisiin johtajiin liittyvässä poliisitutkinnassa on rikoksesta epäiltynä jopa parikymmentä henkilöä.

Poliisi ei ole aiemmin kertonut Nuorisosäätiön rikosvyyhdin epäiltyjen määrää. Esitutkinta on kesken, eikä poliisi ei vahvista epäiltyjen nimiä. MOT on kyennyt varmistamaan 13 epäillyn henkilöllisyyden.

Suomalaisten lisäksi epäiltyinä on Viron ja Puolan kansalaisia. KRP tutkii vyyhdissä muun muassa velallisen törkeää epärehellisyyttä, törkeää kavallusta ja törkeää rahanpesua.

Vilhusen ja Aarnion loppulausunnot Vuosaaren murhasta kuullaan tänään

Asianajaja Markku Fredman ja Keijo Vilhunen.
Asianajaja Markku Fredman ja Keijo Vilhunen oikeudenkäynnissä kesäkuussa.Petteri Bülow / Yle

Helsingin Vuosaaressa vuonna 2003 tapahtuneen Volkan Ünsalin palkkamurhan oikeudenkäynnissä kuullaan tänään asianosaisten loppulausunnot.

Murhasta on tuomittu aiemmin kolme suomalaismiestä ja yksi ruotsalainen mies. Tällä kertaa syytettyinä ovat Helsingin huumepoliisin ex-päällikkö Jari Aarnio ja rikollisjärjestö United Brotherhoodin entinen johtohahmo Keijo Vilhunen.

Syyttäjien mukaan Aarniolla oli etukäteen yksityiskohtaista tietoa palkkamurhasta, mutta hän ei pyrkinyt estämään sitä. Vilhunen taas oli syyttäjän mukaan järjestelemässä murhaa. Molemmat kiistävät syyttäjän näkemyksen ja syytteet.

11 ihmistä kuollut iskussa lähellä Bagdadia – tekijänä todennäköisesti Isis

Irakilainen sotilas vartioasemalla. Arkistokuva kesäkuulta 2020.
Irakilainen sotilas vartioasemalla. Arkistokuva kesäkuulta 2020.Ahmed Jalil / EPA

Irakissa ainakin 11 ihmistä on kuollut mitä todennäköisimmin terroristijärjestö Isisiin kuuluvan ryhmän iskussa maanantain ja sunnuntain välisenä yönä. Asiasta kertovat muun muassa uutistoimisto AFP:n turvallisuus- ja lääkärilähteet sekä Reuters.

Kahdeksan ihmisen on kerrottu haavoittuneen Bagdadin länsipuolella tapahtuneessa iskussa. Haavoittuneet on lähteiden mukaan viety sairaalahoitoon Bagdadiin.

AFP:n mukaan viisi kuolleista kuului militiaryhmään ja kuusi oli paikallisia ihmisiä.

Sadetta ja tihkua, päiväksi selkenee

Maanantain sääkartta
Yle

Maanantaiaamuna sataa Itä- ja Etelä-Lapissa lunta, Koillismaalla ja Kainuussa lähinnä räntää. Etelässä liikkuu aamulla pilviä ja tihkua sataa paikoin. Päiväksi sää suuressa osassa maata selkenee.

Ilmatieteen laitos (siirryt toiseen palveluun) on antanut useisiin maakuntiin huonon ajokelin varoituksen. Varoitus on annettu kello 09 saakka.

Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.

Lue seuraavaksi