TallinnaViidentoista neliön hotellihuoneessa on kaikki, mitä tallinnalainen Anu Elmi tarvitsee. Parisängyn toisella laidalla hän nukkuu, toinen puoli toimii sohvana.
Peilipöydällä on kotoa tuotuja yrttejä ja oliiviöljyä ruuan maustamiseen, vedenkeitin sekä pressopannu. Matalalla, pehmustetulla ikkunalaudalla mahtuu joogaamaan.
– Toin kotoa myös jouluvalot, jotta täällä olisi kodikkaampaa, Elmi esittelee seinällä roikkuvaa valosarjaa.
Ikkunan takana häämöttää Tallinnan satama. Jos näkymä avautuisi vastakkaiseen suuntaan, täältä voisi melkein nähdä Elmin kotitalon, jossa hän jakaa asunnon 84-vuotiaan äitinsä kanssa.
– Korona-aikana meidän yhteiselomme on vaikeutunut, sillä äiti kuuluu ikänsä vuoksi riskiryhmään. Olen jo pidempään miettinyt erillisen asunnon vuokraamista itselleni, sillä minusta eri sukupolvien olisi lähtökohtaisesti hyvä asua erillään. Keväästä lähtien tunne on vahvistunut, Elmi kertoo.
Kuultuaan, että osa Tallinnan hotelleista tarjoaa koronakriisin aikana majoitusta kuukausihintaan, hän päätti muuttaa vuokra-asunnon sijasta hotelliin.
Päätös oli ennen kaikkea taloudellinen. Hotellihuoneen saa Tallinnasta nyt kuukaudeksi 290–450 eurolla eli selvästi edullisemmin kuin vuokra-asunnon kantakaupungista.
Elmi valitsi asuinpaikakseen elokuussa avautuneen Citybox-hotellin sataman vieressä. Hän pulittaa huoneestaan noin kolmesataa euroa kuussa.
– Normaalisti matkustelen paljon. Nyt käytän hyvällä omallatunnolla matkustamisesta säästyneet rahat hotellissa asumiseen, Elmi sanoo.

Taustalla hotellien ahdinko
Virossa hotelli- ja ravintola-ala on riippuvainen ulkomaisista turisteista. Erityisen tärkeässä roolissa ovat suomalaiset. Vuonna 2019 Virossa yöpyi yhteensä 2,3 miljoonaa ulkomaanmatkailijaa, joista suomalaisia oli 36 prosenttia.
Nyt suomalaiset loistavat poissaolollaan, eikä ruotsalaisia, venäläisiä ja aasialaisia matkailijoita ole näkynyt katukuvassa viime talven jälkeen.
Kesäkaudella kotimaanmatkailun lisääntyminen toi helpotusta kriisin keskelle, ja esimerkiksi Pärnun hotelleissa tehtiin jopa majoitusennätyksiä. Syksyllä koronan toinen aalto on kuitenkin ollut monelle matkailualan yritykselle kuolinisku.
Pahiten on kärsinyt pääkaupunki Tallinna, jossa hotellimajoittujien määrä on pudonnut Viron hotelli- ja ravintolaliiton mukaan yli 75 prosenttia viime vuoteen verrattuna.
Hotellien tarjoamat kuukausimajoitukset ovat yksi keino sinnitellä kriisin keskellä. Citybox-hotellin lisäksi kuukausimajoitusta tarjoavat Tallinnassa myös ainakin Go Hotel Shnelli, Radisson Park Inn sekä Hestia-hotelliketjun hotellit.
Kaikkien neljän hotellin johtajat kertovat Ylelle, että kuukausimajoitus on osoittautunut odotettua suositummaksi.
Tallinnan rautatieaseman vieressä sijaitsevan, vuodesta 2005 saakka toimineen Go Hotel Shnellin johtajan Alver Pupartin mukaan ihmisillä on monia erilaisia syitä muuttaa väliaikaisesti hotelliin.
– Monet vuokraavat meiltä hotellihuoneita esimerkiksi etätyökonttoreiksi. Majoittujien joukossa on myös ulkomaalaisia, jotka ovat jääneet koronan vuoksi pidemmäksi ajaksi Viroon jumiin sekä opiskelijoita, jotka eivät ole vielä löytäneet Tallinnasta pysyvää asuntoa, Pupart kertoo.
Pitkäaikaista hotellimajoitusta tarjotaan nyt Viron lisäksi monissa muissakin maissa. Suomessa esimerkiksi Helsingin Scandic Pasila vuokraa huoneitaan opiskelijoille kuukausihintaan – tosin huomattavasti Viron hotelleja korkeammalla hinnalla.

"Tuntuu, kuin olisin ulkomailla"
Anu Elmi on viihtynyt hotellissa niin hyvin, että varasi sieltä juuri majoituksen toiseksikin kuukaudeksi.
– Joululomaksi menen kotiin, mutta alkuvuodesta voisin hyvin palata tänne asumaan, hän sanoo.
Edullisen kuukausihinnan lisäksi hotelliasumisessa on hänen mukaansa vuokra-asumiseen nähden monia muitakin etuja. Lämmitys- tai muita sivukuluja ei tarvitse maksaa, ja rajaton netin käyttö kuuluu huoneen hintaan. Siivooja käy kerran viikossa.
– Pidän myös siitä, ettei hotellissa tarvitse asua kenenkään vanhojen huonekalujen keskellä. Tunnelma on hyvällä tavalla anonyymi.
Joissakin hotelleissa kuukausihintaan kuuluvat esimerkiksi pesulapalvelut, pysäköinti tai kuntosalin käyttö. Aamiaisesta joutuu yleensä maksamaan erikseen. Citybox-hotellissa vieraiden käytössä on itsepalvelupesula ja yhteiskeittiö.
Välillä Elmin 22-vuotias tytär kyläilee äitinsä hotellihuoneessa, välillä Elmi taas käy kotona tervehtimässä äitiään ja kastelemassa kukkia.
Hän uskoo, että kokemus hotellissa asumisesta muuttaa pysyvästi hänen ajatuksiaan matkustamisesta. Lähiloma omassa kotikaupungissa voisi silloin tällöin hyvinkin korvata ulkomaille matkustamisen.
– Kävelin tänne matkalaukkuni kanssa kotoa kymmenessä minuutissa. Miten kätevää! Silti tunnen irtautuvani täällä arjesta. Olen kotikaupungissani, mutta tuntuu, kuin olisin ulkomailla, Elmi kertoo.

Matkailuala vaatii valtiolta lisätukea
Vaikka pitkäaikaiset majoittujat tarjoavat lievitystä Viron hotellien taloudelliseen ahdinkoon, hotelliyrittäjien mukaan kyse on tekohengityksestä, jonka avulla sinnitellään ehkä talven yli, mutta ei sen pidempään.
– Eivät kuukausimajoittujat meitä pelasta. Alalla odotetaan kuumeisesti ensi vuotta ja koronatilanteen helpottumista. Jos matkustusrajoitukset jatkuvat vielä ensi kesänäkin, meillä on edessä raskaat ajat, sanoo Alver Pupart.
Virossa hotelli- ja ravintola-ala työllistää yhteensä noin 30 000 ihmistä, joista kolmasosa on jo jäänyt koronan vuoksi työttömäksi. Lähikuukausina irtisanomisia on todennäköisesti tiedossa tuhansia lisää, kerrotaan Viron hotelli- ja ravintolaliitosta.
Keväällä matkailuala sai valtiolta 25 miljoonan euron tukipaketin, ja syksyllä rahaa on jaettu alalle vähän alle kuusi miljoonaa euroa. Alan ammattilaiset pitävät summia naurettavan pieninä.
– Meidän hotellimme sai huhti–toukokuussa valtiolta tukea 60 000 euroa. Se auttoi alkuun, mutta ilman lisätukea emme pärjää enää pitkään, Pupart sanoo.

Hotelli- ja ravintolaliitto on vaatinut valtiolta lisätukea konkurssien ja työntekijöiden irtisanomisten välttämiseksi. Liitto on laskenut, että tarvittavan lisätuen määrä olisi vähintään 90 miljoonaa euroa. Sillä summalla hotelli- ja ravintolayritykset selviäisivät ensi kevääseen saakka.
Ennen kuin Viron hallitus päättää mahdollisista uusista yritystuista, hotelliyrittäjät voivat vain odottaa – ja toivoa, että mahdollisimman moni majoittuisi hotellissa kriisistä huolimatta.
Voit keskustella aiheesta keskiviikkoon kello 23:een saakka.
Lue lisää: