1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kirkkoherranvaalit

Ilari Kinnusesta Rovaniemen uusi kirkkoherra

Rovaniemen seurakunnan kappalainen Ilari Kinnunen valittiin kirkkoherraksi selvällä äänten enemmistöllä.

Kirkkoherranvaalit
kirkkoherraehdokas Ilari Kinnunen Rovaniemen kirkon edessä
43- vuotias Ilari Kinnunen on toiminut Rovaniemen seurakunnan pappisvirassa jo 17 vuotta.Rovaniemen seurakunta / Jouni Hagström

Rovaniemen seurakunnan uudeksi kirkkoherraksi on äänestetty seurakunnan oma kappalainen Ilari Kinnunen. Hän sai vaaleissa 3 108 ääntä, eli noin puolet kaikista äänistä.

– Olen todella iloinen ja kiitollinen, että sain näin vahvan luottamuksen. Samalla tunnen nöyryyttä. Kiitos kaikille, jotka tukivat prosessin aikana ja vaaleissa, Ilari Kinnunen kommentoi heti tuloksen tultua.

Oulunsalossa syntynyt 43-vuotias Kinnunen on toiminut Rovaniemen seurakunnassa pappina jo 17 vuotta. Tällä hetkellä hän on Korkalovaara-Ounasjoki -alueen kappalainen.

Toisille ehdokkaille liki sama äänimäärä

Vaaleissa annettujen äänien kokonaismäärä oli 6 307 ja äänestysprosentti 17,37. Äänistä hyväksyttiin 6 266, hylättyjä oli 41.

Ensimmäisellä vaalisijalla olleen Sodankylän kirkkoherran Hanna Kuuselan äänimäärä oli 1 562. Toisella vaalisijalla olleen Taivalkosken kirkkoherran Tuomo Törmäsen äänimäärä oli 1 596. Ilari Kinnunen oli vaaleissa kolmannella vaalisijalla.

Kirkkoherranvaalit nostattivat Rovaniemellä vilkasta keskustelua erityisesti Ilari Kinnusen lestadiolaisen taustan vuoksi. Tuomo Törmäsen puolesta käytiin myös ahkeraa vaalityötä.

"Erilaiset ihmiset saavat toimia"

Ilari Kinnunen kertoo ymmärtävänsä lestadiolaisesta taustastaan nousseet mahdolliset ennakkoluulot.

– Historiassa on ollut vaikeita aikoja, joista on voinut jäädä ihmisten mieliin asioita. Kuitenkin tämä vahva tuki, jonka sain näissä vaaleissa, kertoo siitä, että monille ihmisille lestaadiolainen taustani ei ole minkäänlainen este. Näen sen hienona merkkinä siitä, että me saadaan olla erilaisia ja meillä voi olla erilaisia käsityksiä, mutta silti voimme hyvin toimia yhdessä, Kinnunen kertoo.

Tuore kirkkoherra vakuuttaa myös, että tarkoitus on tehdä kaikkien kanssa hyvää yhteistyötä.

– Haluan sanoa sen, että jokainen voi luottaa täysin siihen, että seurakunnan elämä jatkuu rikkaana ja monipuolisena ja erilaiset ihmiset saavat omien työkykyjensä ja lahjojensa mukaan toimia.

Kirkkoherranvaalien äänestäjät jonottavat Rovaniemen kirkon keskikäytävällä.
Vaalipäivänä sunnuntaina Rovaniemen kirkossa kävi paljon äänestäjiä, ja jono ylettyi paikoin ulko-oven ulkopuolelle.Marjukka Talvitie / Yle

Edellisvaaleja korkeampi äänestysprosentti

Vaalien äänestysaktiivisuus ylitti Rovaniemen edelliset kirkkoherranvaalit. Nyt äänestysprosentti oli 17,37. Edellisissä kirkkoherranvaaleissa vuonna 2016 äänestysprosentti oli 10,7. Vuoden 2012 vaaleissa äänestämässä kävi äänioikeutetuista 17,9 prosenttia.

Ennakkoon vaaleissa annettiin 4667 ääntä.

Rovaniemen kirkkoherranvaalit piti käydä alunperin viime toukokuussa, mutta koronaepidemian vuoksi vaalit siirrettiin loppuvuodelle. Uusi kirkkoherra aloittaa virassaan vuodenvaihteessa.

Rovaniemen seurakunnassa on yli 46 000 jäsentä, ja se on Oulun hiippakunnan seurakunnista suurin, ja Suomen evankelis luterilaisista seurakunnista neljänneksi suurin.

Lue seuraavaksi